The Happiness Project – #1 Meer Energie

by Charelle
meer-energie

Vandaag is het Blue Monday, de zogezegd meest deprimerende dag van het jaar. Niet echt een fijn gegeven om de maandagochtend mee te beginnen. Daarom vandaag het eerste artikel uit de The Happiness Project serie, gebaseerd op het gelijknamige boek van mijn rolmodel Gretchen Rubin.

Als je vraagt wat mensen het belangrijkst vinden in hun leven, zal het antwoord altijd zijn ‘geluk’; ‘zolang ik maar gelukkig ben’. En als je vraagt wat ze willen worden, of wat ze willen bereiken in hun leven, klinkt het antwoord hetzelfde. Dat gold ook voor Gretchen. Maar Gretchen realiseerde zich op een dag dat als ze gelukkig wil zijn, ze daar zelf voor moet zorgen. Want. Ze was niet ongelukkig. Ze woont in de Upper East Side van New York, heeft een leuke man en kinderen, heeft haar droombaan als schrijfster gevonden, heeft lieve vrienden, is gezond en heeft geen grijs haar. Kortom, genoeg redenen om gelukkig te zijn.

Maar toch voelde ze zich niet gelukkig en Gretchen vermoedde dat dat kwam doordat ze haar geluk niet genoeg waardeerde. Ze haalde er niet uithaalde wat er in zat. En zo begon ze aan haar Happiness Project.

happiness-project-boek

Gretchen verdiepte zich in filosofische, psychologische en wetenschappelijke literatuur over happiness. En verdiepte zich in zichzelf. Wat maakte haar gelukkig? En waar zou ze volgens de wetenschap gelukkiger van worden? Dit vatte ze samen in twaalf overkoepelende voornemens, waarvan ze er iedere maand één zou aanpakken. Gretchen was ervan overtuigd dat ze zich aan het eind van het jaar gelukkiger zou voelen en haar geluk ook meer zou waarderen.

Dat pakte heel erg goed uit en daarom heeft ze er een boek over geschreven: The Happiness Project. Een boek over haar eigen Happiness Project. Ondanks dat een Happiness Project voor iedereen anders is – immers, iedereen wordt van andere dingen gelukkig – bevat het boek heel veel leuke en nuttige informatie voor een gelukkiger leven. Dit jaar neem ik dus iedere dag een deel van Gretchen’s Happiness Project met jullie door, zodat we ons aan het eind van het jaar allemaal ietsjes gelukkiger voelen!

Voordat we verder gaan…

Gretchen stelde dus twaalf voornemens op, maar ook twaalf geboden (commandments). Geboden die bij ieder voornemen terugkeren als belangrijke hoekstenen. In feite zijn het kleine herinneringen aan haarzelf, kleine motto’s om bij te leven, die haar over het algemeen gelukkiger maken:

1. Be Gretchen
2. Let it go
3. Act the way I want to feel
4. Do it now
5. Be polite and be fair
6. Enjoy the process
7. Spend out
8. Identify the problem
9. Lighten up
10. Do what ought to be done
11. No calculation
12. There is only love

Af en toe verwijs ik naar deze geboden, dus dan weet je waar ik het over heb.

Gretchen stelde ook een lijst met secrets of adulthood op. Een lijst met wijsheden waar ze na een aantal jaar op deze aardbol te hebben rondgelopen, achter is gekomen. Deze ga ik niet delen, maar zijn leuk om voor jezelf op te stellen. Immers, door deze wijsheden te identificeren en je er vervolgens aan te houden, zorgen ze automatisch voor meer geluk. Een wijsheid van Gretchen is ‘Bring a sweater’, maar ook ‘If you’re not failing, you’re not trying hard enough’. Mag dus heel uiteenlopend zijn!

januari-energie

Januari – Meer Energie

Gretchen besluit om de maand januari te beginnen met haar voornemen boost vitality, zowel mentaal als fysiek. Ze gaat er namelijk vanuit dat als ze eenmaal meer energie heeft en zich fitter voelt, ze ook haar andere voornemens beter kan volhouden. Logisch, toch?

1. Slaap Meer – Cliché? Valt wel mee!
OK dit klinkt als de grootste cliché uit de geschiedenis. Maar hé. Hij valt niet te ontkennen toch? Mensen hebben gemiddeld 7-8 uur slaap nodig per dag, maar de meeste mensen slapen maar 6,9 uur. Dat lijkt een klein verschil, maar kan een enorme aanslag maken op je mentale gezondheid. Vaak zonder dat je het doorhebt, omdat je lichaam zich fysiek wél aan minder slaap aanpast. Op de radio hoorde ik gisteren zelfs dat slaaptekort een grote veroorzaker is van Alzheimer. Belangrijk dus, slapen.

Maar niet eenvoudig. Want die late uurtjes nog even endless scrolling op Tumblr, Pinterest of Instagram maken het moeilijk om op tijd naar bed te gaan. Net als de blogartikelen van de laatste drie dagen doornemen, nóg een Netflix aflevering kijken of nóg een hoofdstukje lezen uit dat spannende boek. Ik ervaar dat zelf ook, vooral op het moment dat ik echt op het punt sta om in bed te gaan liggen. Want, ik moet mijn tanden nog poetsen en daar heb ik geen zin. Dus lees ik nog maar een bladzijde. De oplossing is natuurlijk heel eenvoudig: eerder mijn tanden poetsen. En voor jou is de oplossing misschien om je lenzen al na het eten uit te doen of om die Squat Challenge op een ander moment van de dag te doen.

Andere tips die Gretchen geeft zijn:
– Zorg dat het niet te warm is in de slaapkamer, liever een beetje fris!
– Dim alle lampjes in je slaapkamer, dek ook het acculampje van je laptop en het stand-by lampje van je televisie af met een t-shirt of iets dergelijks.
– En, dit vond ik een hele goede tip, als je niet kunt slapen of ’s nachts wakker wordt en niet meer kunt slapen: doe dan net alsof je over twee minuten uit bed moet. Dan val je echt zó weer in slaap. Net alsof je gaat snoozen.
– Meer tips om sneller in slaap te vallen lees je hier!

Gretchen ontdekte dat ze door op tijd naar bed te gaan, vaak wel eerder wakker werd dan per se nodig was. Maar dat is niet erg, want je wordt tenminste niet ruw uit je slaap gewekt door een irritante wekker. Je wordt vredig wakker én bent uitgeslapen. De behoefte om te blijven liggen is dus kleiner en je kunt jezelf direct nuttig maken door een heerlijk bloemkoolpapje of quinoapapje te fabriceren. Zo begin je de dag goed en vól energie!

robert-louis-stevenson2. Kom in beweging
Eigenlijk ook wel een cliché, want we weten allemaal dat waar beweging in eerste instantie energie kost, het vervolgens energie oplevert. Maar Gretchen komt met feiten die we wellicht nog niet wisten. Zo zijn mensen die drie keer per week, 20 minuutjes aan één stuk bewegen, veel vitaler dan mensen die dit niet doen. En bewegen kan al bestaan uit een wandeling of naar kantoor fietsen. Sterker nog, een wandeling van 10 minuten vermindert stress en roept ontspanning op, wat leidt tot een beter humeur en meer energie!

Gretchen tipt om een stappenteller te kopen. Niet alleen omdat Japans onderzoek aantoont dat mensen die 10.000 stappen per dag zetten, gezonder zijn, maar ook omdat het een vorm van extrinsieke motivatie brengt; je beweegt niet alleen voor jezelf, maar wil ook graag die 10.000 op je scherpje zien verschijnen!

Wandelen brengt bovendien orde in de innerlijke chaos: je gaat dingen weer helder zien en komt met creatieve oplossingen. Het gaat ook depressie tegen die wordt veroorzaakt door een tekort aan daglicht en vitamine D. Immers, je gaat lekker naar buiten, waar je vitamine D, dopamine én serotonine aanmaakt. Allemaal stofjes die je nodig hebt voor mentale welstand en energie.

3. Orde in de chaos
Je fysieke omgeving beïnvloedt je mentale geluksgevoel. Iets wat minimalisten maar al te goed weten. Zo ver als het minimalisme gaat Gretchen echter niet, maar een belangrijke stap was wel om haar appartement op te ruimen en opgeruimd te houden. Zo lag haar slaapkamer bezaaid met tijdschriften, boeken, DVD’s en kleren. Die niet waren opgeruimd, maar soms ook gewoon geen eigen plek hadden. Al deze objecten vroegen constant haar aandacht. Niet alleen riepen ze ‘Ruim mij op!’, maar ook werd Gretchen keer op keer geconfronteerd met alle boeken die ze nog moest lezen en die truien waar ze zich schuldig over voelde omdat er nog steeds een kaartje aanhing. Dat kost dus een hoop energie!

Maar opruimen is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe langer Gretchen nadacht over het opruimen van haar appartement, hoe meer energie ze er aan kwijt was en hoe minder zin ze er in kreeg. Dus besloot ze dat ze het niet in één keer op hoefde te ruimen. Stapje voor stapje zou ze naar een opgeruimder huis toe werken.

quote-samuel-johnsonGretchen begon met het opruimen van haar kledingkast, waar ze inmiddels speciliast in is! Door alles weg te doen, dat ze ‘zou’ dragen, ‘zou kunnen’ dragen of ‘zou moeten’ dragen, hield ze enkel kleding over die ze ook echt ‘draagt’. Ondanks dat er nu veel minder kleding in haar kast hangt, heeft ze het gevoel dat ze veel meer kleding heeft. Immers, ze draagt alles wat in haar kast hangt ook echt!

Ondanks dat de IKEA vol ligt met handige organizers is er voor Gretchen maar één ding nodig om goed op te ruimen: vuilniszakken. Een set van twee bij iedere opruimsessie: één voor alles wat naar de vuilnishoop mag en één voor alles dat nog een tweede leven krijgt. Gretchen stelt voor om van te voren vast te stellen waar dat tweede leven plaatsvindt. Op die manier kun je goed evalueren of een item geschikt is voor dat tweede leven of niet. Neem dus van te voren een goed doel of kringloopwinkel in gedachten, zodat je weet of het item daarbij past of niet. En zo niet, gaat het bij het afval.

Op deze manier werkte ze naar een opgeruimd huis toe, met haar commandments in gedachten. Vooral Identify the problem kwam goed van pas tijdens de opruimsessies. Zo hadden haar dochtertjes héél veel poppetjes van de McDonald’s, uit Kinder Surprise eieren of uit speelgoedautomaten. Die poppetjes lagen door het hele huis omdat ze geen eigen plek hadden (probleem), maar haar dochtertjes wilden de spulletjes graag houden dus Gretchen kon ze niet weggooien. In dit geval kocht ze dus een paar mooie glazen potten om het allemaal in te doen, die ze vervolgens op het dressoir zette. Door de spulletjes een eigen plek te geven lagen ze niet meer te slingeren. Opgelost.

4. Reken af met uitgestelde taken
Iedereen kent ze. Van die to do’s die eeuwig op je lijstje blijven staan en constant door je hoofd spoken. Zoals die controleafspraak plannen bij de tandarts, het naar de stomerij brengen van die mooie jas, het opnemen van de meterstanden… Dit zijn taken die veel meer energie kosten dan eigenlijk nodig zou moeten zijn. Hoeveel energie kost het nou om die schoenen naar de schoenmaker te brengen? Echt niet zo veel. Maar wél wanneer vijf maanden lang door je hoofd spookt dat je die schoenen nog moet wegbrengen. Plan deze taken in en handel ze af, zodat je ze eindelijk uit je hoofd kunt zetten. Op die manier verspil je niet meer energie dan nodig door taken uit te stellen.

Gretchen merkt op dat er een kans is dat een taak een boomerang task wordt. Stel, je gaat naar die controleafspraak bij de tandarts en het blijkt dat je gaatjes hebt. Dan moet je nog een keer terug. Regel dat ook meteen. Deze vervelende taken verdienen niet meer energie! Direct die vervolgafspraak plannen dus.

Ook zijn er to do’s die iedere dag moeten, maar die je eigenlijk nooit doet. Zoals je tanden flossen. Iedere dag opnieuw ben je je ervan bewust dat je dit hoort te doen, maar het niet doet. Dat zorgt voor een schuldgevoel en een schuldgevoel kost energie. Door het gewoon te doen wordt het een automatisme en kost flossen écht geen energie meer. Het kan ook helpen om een andere motivatie voor de taak te vinden. Misschien is onstoken tandvlees voor jou geen goede motivatie om te flossen. In dat geval zou een alternatieve motivate kunnen zijn: een betere adem. Er is altijd wel een passende motivatie te vinden.

quote-william-james5. Gedraag je energieker
Gretchen’s derde commandment is Act the way you want to feel. Waar je in eerste plaats zou denken dat je acties bepaald worden door hoe je je voelt (bijvoorbeeld, je gaat niet sporten omdat je je moe voelt), is het tegenovergestelde waar. Zo toont onderzoek aan dat nep glimlachen leidt tot een beter humeur.

Gretchen nam zich deze maand dan ook voor om zich energiek te gedragen, in de hoop dat ze zich ook energieker zou voelen. En dat werkte! In plaats van mokkend naar de metro te sjokken besloot ze snel en opgewekt te wandelen, waardoor ze zich een stuk energieker voelde. Ook de telefoon nam ze vrolijker en geduldiger op, ook wanneer ze haast had. Op deze manier raakte ze vanzelf minder gestresst en nam haar energie toe.

happiness-projectWaarom deze serie?
Vorig jaar kreeg ik dit boek van een goede vriend en ik vind het echt fantastisch! Waarschijnlijk mede doordat ik mezelf een beetje herken in Gretchens hobbies en haar consequente levensstijl, maar ook omdat ik het boek echt heel erg nuttig vind. Terwijl ik het boek voor de tweede keer aan het lezen was, bedacht ik me dat ik de informatie eigenlijk hele graag met jullie wilde delen. Ik kan natuurlijk niet het hele boek online zetten, maar door kleine brokstukjes in mijn eigen woorden uit te leggen, kan ik vast een aantal mensen voorzien van leuke tips! Bovendien, door meer aandacht aan de hoofdstukken te besteden dan ze enkel te lezen, onthoud ik alle tips zelf waarschijnlijk ook beter!

Deze serie is dus op geen enkele manier gesponserd. Maar mocht je interesse hebben in het boek, zou het super zijn als je het via deze link (Engels) of hier (Nederlands) bestelt. Je betaalt dan de normale prijs, maar steunt mij en mijn blog doordat Bol herkent dat ik jou heb doorverwezen. Een leuke bijkomstigheid dus!

Ik ben heel benieuwd naar jullie feedback op dit artikel! Vinden jullie het leuk om te lezen en is het nuttig? Moet het korter, beknopter, of juist uitgebreider? Zijn er nog andere tips die jullie hebben voor mij wat betreft deze serie? Laat het weten in de comments!

50 comments

Sonja 18 januari 2016 - 10:57

Ik vind dit super interessant om te lezen!! Dit is ook juist waar ik de laatste tijd heel erg mee bezig ben. Ik heb nu even geen tijd om alles helemaal te lezen maar ik ga het zeker nog even teruglezen allemaal. Beknopter hoeft van mij niet perse, ik vind het juist fijn om veel informatie te krijgen haha! Dus ik kom nog een keertje terug! X

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:36

Leuk om te horen Sonja! Succes met lezen! ^^

Reply
Sanne 18 januari 2016 - 11:56

Misschien een wat lang artikel, maar je schrijft heel boeiend en daardoor is het niet erg dat het een lang stuk is! Ik ben de afgelopen maanden ook wat bewuster bezig gegaan met het nadenken wat mij gelukkig maakt en waardoor ik gelukkig kan worden en mezelf gelukkiger kan voelen. Deze serie is dus een ideale aanvulling voor mij!

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:34

Wat leuk om te horen Sanne! Was wel een beetje bang dat het artikel te lang zou zijn, maar ja, dat mensen wel een beetje van mijn gewend ook ondertussen denk ik. (A) En fijn dat je er wat aan hebt, het is voor iedereen wel belangrijk om wat meer stil te staan bij wat hij nou echt wil. Je leeft maar één keer. (:

Reply
Anna 18 januari 2016 - 13:38

Oei, vandaag is dat dus, Blue Monday! Ik moet zeggen dat ik me eigenlijk best vrolijk voel, haha! Met dat heerlijke zonnetje buiten :). Maar januari is best een saaie/kille maand. Wél een goede maand om dingen die je al heel lang moet doen eens aan te pakken, zoals je hierboven schrijft. Dat vind ik echt zo’n ding voor het begin van het jaar. Ik heb dit boek een tijdje geleden gekocht, maar ben er nog niet aan toegekomen om erin te lezen. Oeps! Snel in beginnen, bedankt voor de inspiratie :)!

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:33

Haha ja, het was best vrolijk weer inderdaad! Wie weet heeft dat veel mensen want minder depressief doen voelen gister! Ja, snel in beginnen joh, het leest echt makkelijk weg en het bestaat uit allemaal korte stukjes, waardoor je ook tussendoor er fijn in kunt lezen. (:

Reply
Rachel 18 januari 2016 - 15:15

Goed artikel! haha ik merk gelukkig nog weinig van Blue Monday! liefs

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:31

Dankjewel Rachel!

Reply
Madelon 18 januari 2016 - 15:41

Wauw wat super leuk dat je hier aandacht aan besteed en er ook uitgebreid over schrijft. Ik ben er heel benieuwd naar omdat het ook in mijn leven, de zoektocht naar wat gelukkig en blij maakt, een belangrijke rol speelt nu. De prijs van het boek valt mijn reuze mee dus ik ga hem zeker een keer betellen. Dankjewel voor de tip en ik ben benieuwd naar de rest :)

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:31

Leuk om te horen Madelon! Ja, ik heb het gevoel dat sowieso bij steeds meer mensen een belangrijkere rol aan het spelen is. Wellicht iets met de tijdgeest te maken. En inderdaad, het boekje is echt helemaal niet duur en iedere cent waard. In februari komt het volgende artikel! ;)

Reply
Mariska 18 januari 2016 - 16:10

Ik vind dit zo interessant om te lezen! Blue monday is maar een statistiek, als het uberhaupt ergens op gebaseerd is. Ik ben nu wel benieuwd naar die wijsheiden die je leert naarmate je ouder wordt. Maar wat ik nu heb gelezen is ook allemaal heel interessant.

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:30

Ja, volgens mij is het in eerste instantie een marketingstunt geweest van een merk, maar die had dan wel op statistieken gebaseerd. Maar ja, wat voor statistieken… that’s the question! ;) En betreft die wijsheden, ik denk dat je nu voor je zelf al heel veel dingen kunt opschrijven die je nu weet, maar twee jaar geleden nog niet! Je blijft je toch constant ontwikkelen. (:

Reply
Darina 18 januari 2016 - 17:38

Interessant artikel! Ik wil hier best meer over lezen!

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:28

Leuk Darina! In februari plaats ik het volgende artikel. (:

Reply
Jeanine 18 januari 2016 - 21:46

Heel veel interessante info. Dat afrekenen met dingen vind ik een hele goede. Dat geeft mij altijd veel energie ook al kost het vaak ook veel energie.

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:28

Ja, dat is wel een nadeel daarvan he, dat het ook veel energie kost! Wat verderop in het boek komt Gretchen daarom met Power Hour. Een uur per dag, of per week, waarin je al dat soort dingen afwerkt. En daar niet meer. Dus gewoon go go go, haha! Vind ik een heel goede tip. (:

Reply
Tamarah 19 januari 2016 - 08:59

Interessant om te lezen! Ik ga dat boek eens opzoeken :)

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:27

Dankjewel Tamarah!

Reply
Bettie 19 januari 2016 - 10:47

Wat een super mooie blogpost. Ik wil nog steeds dit boek gaan lezen, maar nu zet ik hem wat hoger op mijn lijstje. Wat energie betreft: daar ben ik onbewust ook echt mee bezig geweest. Ik ben chronisch vermoeid en ik besloot vorige week donderdag dat ik elke dag 10.000 stappen moest zetten. Het gaat mij steeds makkelijker af en ik voel mij ook energieker. Ik heb steeds minder last van inkakmomentjes.

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:24

Dankjewel Bettie! Ja, bewegen maakt écht een verschil. Ik ben zelf ook lichamelijk niet gezond waardoor bewegen soms heel moeilijk is, maar ik voel me áltijd beter na het wandelen. Daardoor loop ik ook minstens vier keer per dag minimaal een kwartier. Blijven doen dus, ga zo door! ;)

Reply
Nesrin 19 januari 2016 - 10:57

Heel fijn geschreven en zeker met plezier gelezen. Slapen is een punt waar ik aan moet werken. Gelukkig gaat bewegen wel goed hier. Ik heb vorige week een lastige week gehad, het was een Blue Week geen Blue Monday ;-)

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:23

Dankjewel Nesrin! Ja, ik denk dat slapen voor veel mensen een struikelblok blijft, dat geeft Gretchen ook eerlijk toe in haar boek! En jee, een heel Blue Week, klinkt niet best! Maar veel slechter dan dat kan het dan in ieder geval niet worden, heb jij de blauwe dagen maar alvast achter de rug! ;)

Reply
Sandra 19 januari 2016 - 14:43

Dit boek ben ik vaker tegengekomen, want ik herken hem meteen! Hoe jij het beschrijft klinkt het heel inspirerend en interessant. Ben het trouwens ook met alle punten eens. Vooral genoeg slapen en lekker bewegen is iets wat bij mij goed helpt!

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:22

Ja, het is echt een heel leuk boek! En inderdaad, goed slapen en lekker naar buiten kan zo’n verschil maken op hoe je je voelt. Heel eenvoudig, maar toch van die dingetjes die soms moeilijk blijven.

Reply
Danielle 19 januari 2016 - 15:01

Super leuk artikel en je hebt mij ook nog eens enthousiast gemaakt voor het boek.. als ik hem bestel zal ik dat zeker via een van jouw linkjes doen.. we mogen elkaar allemaal best een beetje helpen ;)

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:17

Leuk om te horen Daniëlle! Jouw artikel in de Commentluv klinkt ook heel interessant, ga ik eens lezen!

Reply
Sanne 19 januari 2016 - 21:11

Echt ontzettend leuk! Ik heb nog niet alles gelezen wat je hier hebt geschreven, maar ik markeer je bericht gelijk even als ongelezen op Bloglovin. Want het klinkt zooo interessant, dit boek. Vooral omdat ik het idee krijg dat je hierdoor een stapje terug doet. Zoals ik leerde op de kunstacademie, als ik had geschilderd. Om zo het overzicht meer te zien, zo bedoel ik het. Want dat mis ik momenteel een beetje.
Ik ga dit boek echt even opzoeken. Het leven gaat momenteel zo snel (dat klinkt zo dramatisch haha) en dat zorgt er eigenlijk voor dat ik toe leef naar de zomervakantie bijvoorbeeld, of vrije dagen. En daardoor verder niet geniet van wat er nu gebeurt. Ennn stiekem denk ik dat dat ook komt doordat ik te weinig slaap! En dat noem je natuurlijk ook gelijk ;).
En die motto’s van Gretchen, wat zijn die fijn! Ik moet dit blogbericht nog maar een keer goed nalezen en op zoek gaan naar het boek!
Thanks voor de inspiratie :).
Liefs

Reply
Charelle 21 januari 2016 - 20:32

Leuk om te horen dat je het zo inspirerend vindt Sanne! En dat zeg je heel goed, het is vergelijkbaar met een stapje terug doen om het overzicht te bekijken! Maar dat is inderdaad precies wat Gretchen bedoelt, constant het nu zien en niet toeleven naar ‘gelukkigere momenten’. Finding happiness under your own roof, zegt ze weleens. ;) In februari weer een artikeltje hierover, hoop dat ik je dan weer kan inspireren!

Reply
Merel 19 januari 2016 - 21:27

Heel erg leuk zeg, dit! Heb dit boek al vaak in m’n handen gehad maar weer teruggelegd omdat ik dan dacht van tja… weer zo’n zelfhulpboek. Misschien koop ik ‘m nu toch maar via jouw linkje! Al helpt vroeg naar bed gaan bij mij echt niet. Ik probeer het al twee weken en slaap nu gewoon al twee weken 10-12 uur per nacht. Wordt dus echt niet eerder wakker ofzo HAHA.

Reply
Charelle 21 januari 2016 - 20:34

Haha dat begrijp ik helemaal! Ik heb dat ook heel vaak hoor, van die bestsellers die dan uitgestald liggen in de boekenwinkel, die allemaal héél overtuigend klinken maar toch een beetje op hetzelfde neerkomen. Maar dit is echt een aanrader, dus als je er dan toch eentje koopt, sowieso deze! ;) En grappig Merel, dat je nu zoveel slaapt daardoor. Wie weet heeft je lichaam dat wel gewoon nodig. :’]

Reply
Evelien 24 januari 2016 - 16:39

Wat een leuke, inspirerende serie! Ga het zeker volgen :-) En ik heb dit artikel met veel plezier en interesse gelezen, dus zeker niet te lang. Handig, al die voorbeelden en praktische tips! Zit bijvoorbeeld al langer aan een stappenteller te denken, misschien gewoon maar eens kopen. Ben benieuwd naar februari!

Reply
Charelle 25 januari 2016 - 20:49

Wat leuk om te horen Evelien! Ja, wie weet is een stappenteller voor jou dan nét dat extra zetje dat je nodig hebt. En volgens mij zijn die dingen tegenwoordig helemaal niet meer zo duur ook. (:

Reply
Bookshelf - 5x Waarom Charelle zo gek is op Harry Potter 1 februari 2016 - 06:30

[…] andere manier is Harry Potter altijd leuk om te lezen, hoe oud je ook bent. Zo is ook mijn heldin Gretchen Rubin groot fan van de serie. Ik denk dat dat komt doordat iedereen wel wat van zichzelf in de personages […]

Reply
Inspirerende Blogs - deel III | her human universe 8 februari 2016 - 07:03

[…] The Scent of Cinnamon: The Happiness Project – #1 Meer Energie […]

Reply
Stella 8 februari 2016 - 09:48

Ik lees dit nu pas, omdat Sonja mij er vandaag op wees via haar artikel over inspirerende blogjes van de laatste tijd. En I’m glad she did! Ik ben echt bezig met happiness en dat soort frutsels de laatste tijd, dus dit komt me eigenlijk echt heel goed uit ook, hihi. Of naja nee, meer dat het voor nu goed bij mij past en aansluit. Dat is misschien een betere omschrijving. Ik ben heel benieuwd naar de volgende artikelen in deze ‘reeks’. Liefs, Stella.

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:08

Wat leuk om te horen Stella! En ja, zo lief van Sonja dat ze over mijn artikel schreef! In de loop van deze maand komt het tweede deel online!

Reply
Bibiane 8 februari 2016 - 12:39

Na het lezen van dit artikel heb ik het boek besteld. Neet wat ik nodig heb op dit moment!

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:05

Leuk om te horen Bibiane! ^^

Reply
The Happiness Project - #2 Vergeet de liefde niet 23 februari 2016 - 06:28

[…] maand kwam het eerste artikel van The Happiness Project reeks online. Een artikel vol tips voor het verbeteren van je […]

Reply
WIN een The Scent of Cinnamon pakketje! 1 maart 2016 - 10:25

[…] boek The Happiness Project van mijn idool Gretchen Rubin kun je winnen! Na het grote succes van het eerste artikel over dit boek (tweede artikel in de maak!) leek het me super leuk om hem in het winpakket te stoppen. En nee, dan […]

Reply
Iris 4 maart 2016 - 15:54

Heb net je blog gevonden Charelle en ik vind het echt heel leuk! Wat een uitgebreide post ook deze en heel inspirerend. Ik vind ‘If you’re not failing, you’re not trying hard enough’ erg leuk haha:) Heb even rondgesnuffeld en ook op je about page en vind je een super powerwoman:)!! Misschien interessant voor jou, ik volg ook veganblisslove.com , een lieve meid die ook op zoek is gegaan naar een weg naar een betere gezondheid om zo beter om te gaan met de ziekte van Lyme.
Nou mij zie je hier nog wel eens rondhangen haha:)
Liefs!

Reply
Charelle 6 maart 2016 - 22:10

Ah wat een super lieve reactie Iris! Ik las hem vrijdag al maar nog niet de kans gehad om te reageren. De blog sie je noemt heb ik bezocht en is inderdaad erg leuk, die volg ik nu! En bedankt voor het noemen op Instagram bij de blogmeeting van De Nieuwe Meiden! Kende hun blog nog niet maar ziet er ook leuk uit en die meeting lijkt me heel gezellig. (: Jouw blog ga ik ook eventjes bekijken! Bedankt voor alle tips, super leuk! <3

Reply
Iris 7 maart 2016 - 11:49

Super welcome:)!! En ja, zou leuk je daar te ontmoeten!!

Reply
Survival guide voor het verzetten van de klok! 22 maart 2016 - 07:08

[…] zeg jij nu wel, maar no way dat ik dat ga doen hoor! Dan raad ik je aan mijn artikel over ‘meer energie‘ nog eens door te nemen, ik weet zeker dat je daarna genoeg motivatie hebt om het wél te […]

Reply
9X Ontspanning gedurende de werkweek! #1 13 april 2016 - 06:27

[…] Al om negen uur naar bed raar? Wel nee! Eén keer per week extra vroeg naar bed helpt al om de rest van de week energieker en vrolijker door te komen. Nog niet overtuigd? Lees mijn artikel over het krijgen van meer energie! […]

Reply
9x Ontspanning gedurende de werkweek! #2 27 april 2016 - 06:22

[…] zorgt voor een gevoel van groei en volgens mijn idool Gretchen Rubin is dat gevoel één van de grootste voorwaarden voor geluk. Lees dus eens een selfhelp boek of […]

Reply
Negatieve gevoelens en positief denken 29 mei 2016 - 07:14

[…] The Happiness Project is één van mijn favoriete boeken en ik zal altijd iedereen aanraden om mindfulness te beoefenen. Toch ben ik sceptisch wanneer het aankomt op het tellen van lichtpuntjes en het stilstaan bij dagelijkse zegeningen. Natuurlijk geloof ik dat het aannemen van een positieve houding het makkelijker maakt om moeilijke periodes door te komen. Dat een optimistische kijk op het leven je ervan weerhoudt om in een depressie te belanden. Dat dankbaarheid voor klein geluk helpt om de focus te verleggen van de dingen die je niet hebt, of van dingen die je ongelukkig maken, naar alles wat je wél hebt. En aan het einde van een rotdag is het nooit verkeerd om terug te kijken op de goede kanten van die dag. Maar soms is het net zo belangrijk om stil te staan bij nare gevoelens, om te pauzeren bij het feit dat je je ongelukkig voelt, want alleen zo kom je erachter waarom je precies ongelukkig bent. […]

Reply
Hulp vragen, aanbieden en ontvangen: klaarstaan voor elkaar 30 mei 2016 - 14:28

[…] Gretchen Rubin (mijn idool en auteur van The Happiness Project) vertelt tijdens één van haar podcasts dat om hulp vragen vaak een teken is van vertrouwen. Mensen voelen zich vereerd (in meer of mindere mate) als je hen om hulp vraagt omdat dat betekent dat je hen vertrouwd in wat ze voor jou kunnen doen. Het impliceert dat je weet dat ze goed zijn met computers, of dat je ze een gezellig persoon vind om samen spullen mee in te pakken. Bovendien verlaagt om hulp vragen de drempel voor anderen om ook jou om hulp te vragen of om hulp van jou te accepteren. […]

Reply
4x Tips voor nieuwe inspiratie en creatieve ideeën! - The Scent Of Cinnamon 8 juni 2016 - 06:21

[…] Lees ook: Meer energie met The Happiness Project! […]

Reply
January in Rewind - Lopen voor Lyme, 100(!) volgers en winactie!? - The Scent Of Cinnamon 30 mei 2017 - 17:15

[…] Ik herlas het eerste hoofdstuk uit The Happiness Project. […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.