Nieuw dieet, help! Geen zetmeel en suikers!

by Charelle
candida-dieet-suiker

Het was hier de afgelopen week een beetje stil, maar niet zonder reden. Vorige week maandag begon ik namelijk met een nieuw dieet voor mijn gezondheid, waarbij ik naast gluten en lactose, ook geen zetmelen en suikers mocht eten. Klinkt dramatisch. Is het ook. Lees maar mee.

Waarom geen zetmelen en suikers?

Afgelopen juli kreeg ik bij de orthomoleculair arts niet alleen de diagnose voor de Ziekte van Lyme, hij constateerde ook een parasiet (blastocystis hominis) en lekkende darm. Ja, dat klinkt heel vies. Is het niet. Zo’n 40% van de Nederlandse bevolking schijnt deze parasiet met zich mee te dragen en ook steeds meer mensen kampen met het lekkende darm syndroom. De arts heeft mij toen middelen gegeven tegen de parasiet en voedingssupplementen die de lekkende darm zouden herstellen, maar dat heeft allemaal niet geholpen. De beste methode om een lekkende darm te genezen schijnt trouwens een vastenkuur te zijn met bottenbouillon, maar in verband met mijn ondergewicht en algehele klachtenpatroon durfde de arts mij dit niet voor te schrijven. Verstandig, zoals uit de rest van dit artikel zal blijken.

Parasiet en lekkende darm

Inmiddels ben ik niet meer bij deze arts in behandeling en zijn we andere methoden en specialisten gaan raadplegen voor de Ziekte van Lyme. De parasiet en lekkende darm raakten tijdens deze zoektocht echter een beetje vergeten. Totdat mijn fysiotherapeute mij eraan herinnerde dat het uit de weg ruimen van de parasiet misschien wel net zo belangrijk is tegen mijn spierpijn en ondergewicht als het bestrijden (nu klinkt het als pesticide, haha) van de Lyme.

Candida dieet?

Goed plan. Op naar de huisarts. Want ja, wie weet was er ditmaal eens gewoon wél een pilletje te verkrijgen waar je beter van wordt. Dat bleek niet zo te zijn dus ik besloot Dr. Google te raadplegen. Weinig, weinig en nog eens WEINIG(!) wist Dr. Google echter van de blastocysits hominis, met uitzondering van het feit dat de meeste mensen er geen last van hebben. De mensen die er wél last van hebben leiden inderdaad aan ondergewicht, stijve spieren en tal van andere symptomen. (Tja, welke symptomen dan bij welke ziekte, syndroom, bacterie of parasiet horen… who’ll say?).

Blogs en fora stelde voor om een Candida dieet te volgen, maar dan nog strenger, waarbij geen enkele vorm van zetmeel en suikers gegeten mag worden. De parasiet voedt zich hier namelijk mee en na lange onthouding van deze middelen sterft hij dus af, of uit. Hoe lang je dit moet doen wist Dr. Google ook niet.

Wat houdt geen zetmelen en suikers in?

Geen enkele vorm van zetmeel betekent: geen granen, pseudo-granen (o.a. quinoa, boekweit), rijst, aardappels, zoete aardappels, suiker of zetmeelhoudende groenten als pompoen, wortels en bieten, zetmeelhoudende noten (cashewnoten en pistache noten), en peulen, bonen en erwten (inclusief linzen, kikkererwten en soja).

Geen suikers betekent geen geraffineerde én geen ongeraffineerde suiker zoals honing en ahornsiroop. Daarnaast mag je geen fruit, geen alcohol (dat zet zich om in suikers), lactose (melksuiker) en zoete groenten zoals wortels.

Zowel suiker en zetmeel bevindt zich in bijna alle soorten sauzen: van sojasaus, tot mosterd en van chilisaus tot mayonaise. Ook bouillonblokjes vallen af en aangezien ook azijn wordt afgeraden zijn zelfs augurken uit een potje geen goed idee. Andere voorbeelden zijn pure chocolade (zelfs 99%!), dadels, cashewnoten en soja yoghurt, stuk voor stuk producten die normaal gesproken een verantwoorde keuze zouden zijn.

Maar ik eet ook geen gluten en lactose…

Aangezien ik geen gluten eet en matig met lactose at ik veel van bovenstaande voedingsmiddelen sowieso al niet. Maar nu kwam het er op neer dat ik alleen groenten zonder suiker, vlees, vis, ei, noten en zaden mocht eten. Ook ‘goede schimmels’ zoals champignons en gefermenteerde producten worden tijdens het dieet sterk afgeraden.

Volg je een dieet waarbij je geen zetmelen en suikers eet? En ben je geen veganist? Dan raad ik het boek Whole30 héél erg aan. Er staan heel veel makkelijke en lekkere recepten in voor het hele gezin, waardoor je zelf een stuk minder hoeft te puzzelen met je dieet. Je kunt het boek onder andere bestellen bij Bol.com.

Hoe ging dat?

Fanatiek als ik ben ging ik natuurlijk rigoureus aan de slag. Ik racete naar de supermarkt voor een, nee twee, tassen vol met groenten en een pak amandelmelk van Provamel. Want in die van Alpro zit zetmeel, begint het al mee (had mijn papa nota bene nét voor me ingeslagen tijdens de Bonus…)! Vervolgens kwam ik doodvermoeid weer thuis aan (dom, dom, dom) om een beetje stom naar de vier trappen te kijken die ik nog op moest met al mijn groenten.

Anyways. Eenmaal thuis verstopte ik mijn chocolade, gedroogde abrikozen en rozijntjes (jongens, waar hebben we het over, dit zijn toch gezonde snacks!?) en plofte geteisterd door pijn met een boek op de bank in de hoop dat mijn groenten zelf soep zouden gaan maken, of salade, of courgette pasta. Wat natuurlijk niet gebeurde.

Na drie dagen…

Echter wist ik het dieet, met uitzondering van een stukje 99% pure chocolade (je moet wat), drie dagen vol te houden. De hele dag probeerde ik in de weer te blijven om geen last te hebben van mijn afkickverschijnselen (want die had ik!), wat prima ging aangezien ik de hele dag bezig was met het maken van soep, salade en… inderdaad, courgette pasta. Af en toe was ik zo moe dat de tranen over mijn wangen rolde, maar ja. Ik was trouwens ook druk met het kauwen op mijn salades, het open wrikken van blikjes tonijn en het rangschikken van de toenemende hoeveelheid bakjes in de vriezer.

Afkickverschijnselen

Afkickverschijnselen dus. De hele dag zweefde alles voor mijn gezicht. Ik ben sowieso altijd duizelig en moet geen snelle bewegingen maken wil ik voorkomen dat ik in het schommelschip van de Efteling beland, maar dit was anders. Alsof ik niet echt in de wereld stond. Niet ‘geaard’, zoals ze dat noemen in yoga en meditatie situaties. Uiteraard had ik ook de hele dag zin in zoet, maar dat heb ik normaal gezien ook, dus daar worstel ik sowieso mee. Verder was ik heel moe, had ik absoluut geen concentratie en voelde ik me nog zwakker dan normaal. Deze verschijnselen leken mij niet vreemd, immers, je lichaam is nu eenmaal verslaafd aan zetmeel en suikers en bovendien is er ook nog een parasiet aan het afsterven (waardoor er afvalstoffen vrijkomen).

Mocht je het je afvragen, ik at wel genoeg. Door het lezen van blogs wist ik dat mensen die veganistisch en glutenvrij eten héél veel groenten binnen moeten krijgen om dat te compenseren. Nu at ik natuurlijk wel vlees en vis, maar het leek me niet onverstandig om hetzelfde te doen. De groenten vlogen er doorheen.

Bult op mijn hoofd

Woensdag op donderdagnacht werd ik echter ’s nachts wakker met een enorme pijn op mijn blaas en ik racete naar het toilet. Vervolgens liep ik terug naar mijn kamer en dan is er een zwart gat. Want een aantal minuten (uren?) later werd ik op de grond van mijn kamer wakker. Ik had geen idee waar in mijn kamer ik lag en het lukte me ook niet om op te staan of om te bewegen, maar een hele tijd later bevond ik me toch weer in mijn bed. Toen ik weer wakker werd, gewoon ’s ochtends, had ik overal blauwe plekken, een bult op mijn hoofd en voelde ik me ontzettend ziek. Ik kon niet rechtop zitten, was enorm zwak, koortsig en gewoon belabberd. Nu voel ik me ’s ochtends altijd alsof ik een kater heb, maar dit was echt alsof ik griep had.

Te zwaar dieet bij Lyme

Nou ja, lang verhaal kort. Een aantal uur later had ik gedoucht en gegeten om die middag met mijn vader naar een nieuwe behandelaar te gaan waar ik al een tijdje op de wachtlijst stond (ik kon terecht!). Daar vertel ik later meer over, maar deze behandelaar raadde me af om het dieet te volgen. Zijn ervaring was dat het niet hielp, zeker niet als de Lyme en lekkende darm ook zitten te zieken. Ook zal blijken dat ik nog meer bacteriën met me meedraag en het is simpelweg niet slim om het dieet te volgen in verband met mijn gehele klachtenpatroon en ondergewicht.

Ik was echt ontzettend blij met dit nieuws! Begrijp me niet verkeerd, ik eet sowieso erg gezond en mijn suiker inname is echt niet mega groot. Geraffineerde suikers eet ik sowieso nauwelijks en ongeraffineerde suikers ook met mate. Maar ik word nu eenmaal gelukkig van een stukje glutenvrij bananenbrood of een doosje Jip en Janneke rozijntjes. Plus, nu ik het dieet niet meer hoefde te volgen kon ik bij het ontbijtfeestje van Melle zijn afgelopen zaterdag! Mega gezellig en leuk!

Tips voor als je een dieet volgt waarbij je geen suikers of zetmelen eet

Dit kopje hier schrijf ik eind 2019, een paar jaar na het schrijven van dit artikel. Inmiddels ben ik genezen van Lyme en parasieten en leef ik gewoon mijn leven, waar ik enorm dankbaar voor ben. Wat mij enorm geholpen heeft is om aan de slag te gaan met de Ayurvedische eet- en leefstijl, hieronder deel ik daar wat tips over, maar ook wat tips voor als je het even bij het dieet zonder suikers en zetmelen houdt.

  • Als je recepten nodig hebt zonder suikers en zetmelen, koop het boek Whole30. De Whole30 is een soort challenge waarin je in dertig dagen je eetgewoonten reset en daarna langzaam gaat ontdekken waar jij wel of niet goed tegenkunt. Het is een enorme hype in Amerika en ik ken een aantal mensen die enorm te spreken zijn over de Whole30. In het boek vind je alleen maar recepten zonder zetmelen en suikers, geschikt voor het hele gezin.
  • Als je je wilt verdiepen in de Ayurveda, is het Ayurveda Kookboek een aanrader. Een nog grotere aanrader vind ik The Everyday Ayurveda Cookbook, maar die is alleen in het Engels verkrijgbaar.
  • Ik ben zelf gek op courgetti, een lekker recept is dat van Healthinut. Je maakt courgetti met een speciale spiralizer, wat heel leuk en makkelijk is om te doen!
  • Wat ook goed werkt is pasta vervangen door Slim Pasta, een koolhydraatarme pasta gemaakt van zeewier (met een heel neutrale smaak).
  • Zeewier is sowieso een heel goed voedingsmiddel bij een dieet zonder suikers en zetmelen. We weten nog vrij weinig over zeewier, maar ik schat zo in dat zeewier binnenkort héél hot en happening gaat worden en bovendien het voedselprobleem op deze planeet oplost. Probeer eens Ierse Nori en verdiep je in recepten met het boek Groente uit zee. Ook lekker om normale Hollandse groenten mee af te wisselen.

Wat vind jij van dit dieet? Heb je zelf wel eens zo’n streng dieet gevolgd? En zou jij het moeilijk vinden je compleet te onthouden van (ongeraffineerde) suikers?

Lees ook: Recept voor Gezonde Appel-Gember Koeken (Glutenvrij)

Volg je mij al op Facebook, Bloglovin’, Pinterest en Instagram?

Meer weten over dit dieet? Whole30 helpt je op weg!

Dit artikel bevat affiliate links.

In mijn e-book Recepten voor Zelfgenezing deel ik alle tips en tricks die mij hielpen mijn energie weer terug te krijgen.

Bewaar dit artikel op Pinterest:

15 comments

Sandra 4 april 2016 - 08:52

Wow, vind het wel heftig om te lezen dat je flauw viel en later wakker werd op de grond, met gevolgen van dien. Gelukkig zei de behandelaar dat je het dieet niet hoeft te volgen. Kan mij voorstellen dat het heftig was om zo ineens om te schakelen. Gelukkig mag je nu weer glutenvrije bananenbrood en Jip en Janneke rozijntjes hihi. Toch wel goed voor jezelf om te weten dat je het dieet wél geprobeerd hebt denk ik?
Leuk trouwens dat je bij het ontbijtfeestje was!!

Reply
Charelle 7 april 2016 - 20:08

Haha ja zo blij met mijn Jip en Janneke rozijntjes! :’D Ja ik ben wel heel blij dat ik het geprobeerd heb maar aangezien ik dingen normaal stug volhoud, vind ik het wel jammer dat ik het niet langer heb kunnen volhouden. Dus ik ga het denk ik wel weer proberen maar dan door afbouwen en iets minder streng. Eventjes puzzelen. (:

Reply
Melle 4 april 2016 - 09:04

Jeetje wat heftig allemaal. Ergens ook wel gek dat je het eerst wel moet doen en daarna toch maar niet – joh. Vooral dat je was flauwgevallen dat is echt wel eng zeg! hopelijk gaat het nu weer een beetje beter met je. Ik vond het in ieder geval superleuk dat je er bij kon zijn zaterdag <3

Reply
BySilke 4 april 2016 - 10:24

Wow amai, zo’n verhaal, hopelijk voel je je alweer wat beter! Ik was helemaal niet op de hoogte van die parasiet of lekkende darmen, maar ben blij dat ik nu toch al wat beter snap wat in je omgaat :) Ik ben van plan om volgend jaar eens een tijd zonder toegevoegde suikers te leven (maar dus wel fruit enzo), maar dat dieet dat jij geprobeerd hebt zou ik vast niet kunnen. Wel goed dat je het eens geprobeerd hebt, al hoop ik dat je nooit meer moet flauwvallen, brr. Liefs! Sterk geschreven ook btw :)

Reply
Ysanne 4 april 2016 - 22:07

Oef wat en heftig dieet! Fijn dat je het toch niet hoeft te doen, want het klinkt heel lastig! Hopelijk vind je een andere manier waarmee je de parasiet en lekkende darm kan aanpakken. Tof dat je alsnog naar Melle’s ontbijt kon trouwens :)

Reply
Mariska 5 april 2016 - 14:30

Het leek me ook al erg heftig om zo’n dieet te volgen! Er zit wel een nare twist in het verhaal, niet leuk om te horen. Gelukkig nu gewoon weer lekker eten en genieten :)

Reply
Iris Overgaauw 9 april 2016 - 13:38

Ah men, ik ben blij dat dit je conclusies zijn. Terwijl ik het las gruwelde ik al haha, met kromme tenen. Wat erg dat sommigen mensen denken dat het wegnemen van de branstof voor je lichaam een goede oplossing is (of het nu voor het bestrijden van parasiet of om af te vallen) De belangrijkste brandstof voor je lichaam is koolhydraten, aangezien dit de enige voedingsstof is die direct kan worden omgezet in energie. Vetten omzetten naar energie kost je lichaam heel veel energie, die jij nu juist niet hebt.Het verbaast me dus niet dat je er zo naar van werd. 3 dagen zonder branstof, moet er niet aan denken!! regel nummer 1: voldoende koolhydraten, de gezonde soort!! Over toegevoegde zetmelen en suikers denk ik natuurlijk anders, die zijn niet nodig. Maar hele, volkoren producten zoals granen, rijst, peulvruchten, fruit. Nooit meer doen hoor dit;)!!

Liefs

Reply
Mariëlle Markgraaff 10 april 2016 - 10:28

Pfoeh klinkt behoorlijk heftig als ik het zo lees! Ik heb eens een tijdje geprobeerd om geen suiker te eten maar ik had er moeite mee!

Reply
Recept - Courgette soep zonder bouillon 29 april 2016 - 06:24

[…] heb ik goede ervaringen mee en die beschouw ik als ‘veilig genoeg’. Maar toen ik laatst een week zonder zetmeel door het leven ging, bleek echt geen enkel bouillonblokje meer in aanmerking te komen. Ik was bang […]

Reply
F. 16 januari 2017 - 22:56

Ik kwam toevallig op jouw pagina toen ik aan het zoeken was op google en ik vraag me af hoe heb je die darmparasieten blasto overwonnen? Want ik struggle er nu mee en kan er niet vanaf komen ik heb alles geprobeerd 2 kuren een flagyl (metronidazol) en een van oregano olie maar niks werkte ben een beetje wanhopig nu.

Reply
Charelle 23 januari 2017 - 17:03

Bioresonantie is voor mij de uitkomst geweest!

Reply
F. 23 januari 2017 - 20:46

Heb je eigenlijk wel getest of de parasiet weg was, of heb heb je gewoon geen klachten meer en ga je er zomaar vanuit?

Ik heb zelf een minder goede ervaring met Bioresonantie. Ben 3x geweest en de 1e keer had hij uitgebreid getest maar kon hij geen parasieten vinden, tussendoor kwam een ontlastingstest terug met de uitslag: blasto, klachten zijn niet weggegaan door zijn behandeling dus ben ik er mee gestopt. Naar welke ging jij precies en weet je toevallig of deze een artsenstudie had gedaan? Want die van mij is slechts een fysiotherapeut en wekte de indruk zelf niet goed te weten hoe de apparatuur precies werkte.

Trouwens, als laatste vraag, heb jij zelf je dieet aangepast tijdens de behandeling?

Reply
Charelle 24 januari 2017 - 15:49

Ik heb het getest en hij was inderdaad weg, mijn bioresonantie therapeut is ook een fysiotherapeut maar ik ben uitermate tevreden. Ik heb tijdens de behandeling deels het candida dieet gevolgd: geen frisdrank, geen geraffineerde suikers, niet teveel fruit, geen lactose, geen gluten. Maar dat is voor mij eigenlijk zoals ik altijd eet, dus dat was niet moeilijk.

Reply
F. 24 januari 2017 - 19:20

Kan je me misschien tips geven voor wat ik moet even voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes? Vooral voor het avondeten vind ik het lastig mijn dieet aan te passen en ook mijn familie zit er niet echt op te wachten, lastig zetmeel te weren als alles zoals rijst, pasta, aardappelen etc uit zetmeel bestaat.

Zin in zoet? Dit wil je lichaam je vertellen! | The Scent Of Cinnamon 1 juli 2021 - 20:52

[…] Om dit te voorkomen is het verstandig om vaker te kiezen voor suikervrij eten en natuurlijke suikervervangers. Met suikervervangers kun je nog steeds genieten van bijvoorbeeld een zoet ontbijt of koffietje, zonder de nadelen van geraffineerde suikers. Natuurlijke suikervervangers zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, van poedersuiker tot stroop en siroop. In dit artikel vertel ik meer over mijn eigen ervaring met een suikervrij dieet: ‘Nieuw dieet, help! Geen zetmeel en suikers!‘ […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.