Als je last hebt van snackdrang, zegt dat lang niet altijd dat je echt honger hebt. Want snackdrang – vooral zin in zoet – komt meestal toch wel op, ongeacht of je een goede maaltijd hebt gegeten of niet. Het kan zijn dat het verlangen om iets te eten een emotionele oorzaak heeft, zoals nostalgie, verdriet of behoefte aan comfort. Maar als de snackdrang vaker opspeelt, heeft je lichaam je waarschijnlijk iets te vertellen!
1. Je hebt een schommelende bloedsuikerspiegel
Pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel kunnen sterke cravings veroorzaken. Als je bloedsuiker snel daalt, dan wil je lichaam dat aanvullen en krijg je het signaal dat je iets moet eten. Deze pieken en dalen worden veroorzaakt door eten dat rijk is aan suikers of geraffineerde koolhydraten, zoals wit brood en koekjes. Deze voedingsmiddelen worden snel opgenomen door het lichaam waardoor er heel snel veel suiker in het lichaam komt, wat vervolgens ook weer heel snel door het lichaam wordt afgebroken. Dat zorgt voor flinke pieken en dalen in je bloedsuikerniveau.
Om dit te voorkomen is het verstandig om vaker te kiezen voor suikervrij eten en natuurlijke suikervervangers. Met suikervervangers kun je nog steeds genieten van bijvoorbeeld een zoet ontbijt of koffietje, zonder de nadelen van geraffineerde suikers. Natuurlijke suikervervangers zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, van poedersuiker tot stroop en siroop. In dit artikel vertel ik meer over mijn eigen ervaring met een suikervrij dieet: ‘Nieuw dieet, help! Geen zetmeel en suikers!‘
Ook het eten van eiwitten, gezonde vetten en vezels kan enorm helpen om de pieken en dalen in je bloedsuiker te verminderen. Deze voedingsstoffen worden namelijk minder snel verteerd, waardoor het bloedsuikerlevel meer constant blijft. Je behoudt er ook langer een vol gevoel van, waardoor je de drang om te snacken langer de baas kunt blijven.
2. Je hebt een magnesium tekort
Magnesium is een onmisbaar mineraal voor veel lichamelijke en mentale processen, zo draagt het bij aan een gezonde energiehuishouding, het omzetten van eiwitten en een stabiele bloedsuikerspiegel. Wanneer je lichaam een tekort heeft aan magnesium, heeft het moeite om voldoende energie en brandstof naar de lichaamscellen te brengen, waardoor je je moe voelt en zin in zoet krijgt.
Om voldoende magnesium binnen te krijgen is het aan te bevelen om een magnesiumsupplement te nemen en veel magnesiumrijke ingrediënten toe te voegen aan je maaltijd. Je zult merken dat magnesium ook je nachtrust verbetert. Overleg dit wel altijd eerst met je behandelend arts of fytotherapeut, om zeker te weten dat een magnesiumsupplement ook geschikt is voor jou.
3. Je drinkt te weinig
Het klinkt gek, maar veel mensen verwarren een dorstsignaal voor een hongersignaal. In plaats van dat ze iets te drinken pakken, gaan ze snacken. Deze test helpt je om te ontdekken of je wel genoeg drinkt: ‘Drink jij voldoende water?‘
Als je weer zin in zoet krijgt, probeer dan eens een flink glas water of thee te drinken. Als je daarna nog steeds trek hebt, kies dan voor een hydraterende snack, zoals komkommer, watermeloen of besjes.
Heb jij weleens last van snackdrang? Wat is jouw beste tip om dit tegen te gaan? Laat het weten in de reacties!
Lees ook:
- Recept | Een CBD Latte maken doe je zo (en is héél gezond)
- Nieuw dieet, help! Geen zetmeel en suikers!
- Health | Welke magnesium is het best opneembaar?
Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?
Dit artikel is gesponsord door Sukrin.