9x Ontspanning gedurende de werkweek! #2

by Charelle
ontspanning_werkweek_3

Twee weken geleden schreef ik al over het belang om ook doordeweeks tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Gewoon, door de dagen in te richten met kleine lichtpuntjes die voor net wat meer vrolijkheid en ik-tijd zorgen, zoals het maken van een wandeling, het lakken van je nagels, of het bezoeken van een lunchconcert. Vandaag geef ik negen nieuwe tips voor een beetje ontspanning gedurende een stressvolle week!

10. Kom voor de dag, ook zonder make-up!

We hebben niet allemaal de zin, tijd, of energie om ons uitgebreid op te maken. Volkomen begrijpelijk, maar je wilt toch een beetje voor de dag komen op school of op je werk. Bovendien voel je je vaak een stuk beter als je er een beetje fris uitziet. Als ik geen energie heb om mezelf op te maken grijp ik meestal naar de CC crème van Clinique (niet dierproefvrij, helaas), een verzorgende dagcrème die de kleur van je huid aanneemt en egaliseert. Ideaal!

11. Een doordeweeks uitje

Plan in het weekend of ’s ochtends een uitje voor op een doordeweekse avond. Gezellig naar de bioscoop met je vriend of een vriendin of uit eten met de buren. Ik deed dit in het verleden regelmatig, vooral omdat mijn vrienden overdag allemaal werken en in het weekend niet altijd tijd hebben. Helaas wordt ’s avonds afspreken op het moment steeds moeilijker, maar een hapje eten in een rustig restaurant wil nog weleens lukken.

tijdschrift_lezen_flow_ontspannen

12. Lees een tijdschrift

Of de krant, natuurlijk, maar ik vind de krant nou niet echt ontspannend (alleen maar draaaama). Het lezen van een tijdschrift klinkt daarentegen misschien als tijdverspilling, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Van een simpele column of artikel in Libelle kan ik al barstensveel inspiratie krijgen en dan hebben we het nog niet eens over mijn favoriete tijdschrift Flow. Vol inspirerende en leerzame artikelen die voor een verruimende blik op de wereld zorgen. Heerlijk vind ik dat!

13. Lichtpuntjes

Dit is bijna een klassieker, zo vaak is deze mindfulnessoefening al beschreven op blogs en in tijdschriften, maar wat mij betreft kan hij niet vaak genoeg genoemd worden. Bedenk aan het eind van de dag drie dingen waar je die dag dankbaar voor was. Dit kan zijn dat je een trein eerder haalde dan verwacht, dat je ontzettend lekker hebt gegeten, of dat die cassière bij de supermarkt zo aardig was. Je kunt er voor kiezen je lichtpuntjes op te schrijven zodat je ze later kunt herlezen, maar ik bedenk ze meestal als ik in bed lig zodat ik heel blij in slaap val.

14. Even diep ademhalen

Stress en spanning zijn niet alleen ontzettend slecht voor mijn gezondheid, maar voor die van iedereen. Het helpt om een paar keer diep en bewust adem te halen. Voel hoe de lucht via je neus naar je longen gaat en hoe je borst of buik omhoog komt. Voel dan hoe de lucht je lichaam weer verlaat, hoe je longen krimpen, hoe je middenrif zakt. Doe dit rustig aan. Vier tellen inademen, vier tellen uit. Dit kan in de rij bij de kassa, op je bureaustoel achter de computer, op de bank voor de televisie en zelfs als je al in bed ligt.

kleurboek_mindfulness

15. Lekker kleuren!

Het kleuren van een kleurplaat werkt hetzelfde als een mindfulnessoefening: je richt je aandacht op één ding en bent daardoor volkomen in het hier en nu. Inmiddels weten we wel dat er ’tig kleurboeken voor volwassenen op de markt zijn, maar mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar lekker vrolijke kleurboeken voor kinderen, zoals deze van Frozen of Inside Out. Ook de kleurboeken van Harry Potter en het Disney Princess kleurboek voor volwassenen staan hoog op mijn wishlist!

16. Lekker luchtje

Lekker sprayen met een parfum of body mist voelt voor mij toch als een soort momentje van luxe. Voor kerst kreeg ik Coco Mademoiselle van Chanel (niet dierproefvrij) en Italian Summer Fig van The Body Shop. Ook de body mists van The Body Shop zijn bij mij favoriet. Op het moment gebruik ik regelmatig Brazil Nut, maar die is geloof ik niet meer verkrijgbaar.

happiness_project_lezen

17. Iets leren

Leren zorgt voor een gevoel van groei en volgens mijn idool Gretchen Rubin is dat gevoel één van de grootste voorwaarden voor geluk. Lees dus eens een selfhelp boek of ander toegankelijk educatief boek, zoals The Happiness Project (Gretchen Rubin, aanrader!) of De Mooie Voedselmachine (heel interessant en leuk boek over je darmen).

18. Naar buiten staren

Zowel bij mijn ouders als op mijn kamer in Amsterdam heb ik een raam zonder uitzicht (lees: muur). Maar in het verleden kon ik uren (letterlijk!) naar buiten turen vanuit mijn slaapkamerraam. Nog steeds betrap ik me erop dat ik soms ongemerkt een halfuur in de keuken naar buiten sta te kijken. Ik vind dat zo rustgevend, lekker aanschouwen wat er allemaal gebeurt: rond dwarrelende blaadjes, voorbijvliegende vogeltjes, fietsers, auto’s, hondjes en een random vlieg die tegen het raam knalt. Gewoon lekker staren en kijken, verder even niets.

Vindt jij kleuren ook zo ontspannend werken? En wat is jouw favoriete selfhelp boek? Ik ben benieuwd!

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Lees ook: 9X Ontspanning gedurende de werkweek! #1

Volg je mij al op Facebook, Bloglovin’ en Instagram?

18 comments

Laura 27 april 2016 - 09:36

Ik vind een avondje uit altijd heel relaxed. Het lijkt alsof je dan even ontsnapt uit je drukke week. ik plan er iedere week zeker wel een.

Reply
Hoestende Avonturier 27 april 2016 - 11:18

Heerlijke blogpost weer :) Harry Potter kleurboek hell yeah! En van een goed luchtje voel ik me meteen ook een stuk chiquer, en Ruben Gretchen yaaassss! Naar buiten staren is hier ook een nieuw gevonden bezigheid sinds een jaar ofzo. Als ik m’n bed niet makkelijk uitkom ’s ochtends; gordijn open en naar de lucht kijken. En wanneer ik rondhang in de tuin dan weet ik ondertussen dat als je naar het gras staart, je na een tijdje het hele micro organisme gaat ziet. Miertjes, vliegjes, etc, die allemaal hard aan het werk zijn. Een beetje raar misschien?! Haha, maar het voelt erg zen (en ietwat retarted om te doen). Wat me (en vriendlief!) ook erg helpt als ik me een periode overwhelmed voel, is om een weekplanning te maken. Voelt in het begin ook niet erg hoogbegaafd om te doen, zeker als het over simpele dingen gaat. Maar het brengt veel rust! En bij de Hema hebben ze nog hele leuke weekplanners ook ^_^

Reply
Charelle 30 april 2016 - 13:23

Haha ja dat naar het gras staren deed ik vroeger ook altijd veel, je gaat dan inderdaad alle details zien. Moet ik deze zomer maar weer eens wat vaker doen, haha! Ja, een weekplanning maken heb ik verscheidene keren geprobeerd maar ik raak door soms toch juist gestressd van. Al het anders loopt of blijkt dat je toch niet al het geplande die dag/week gedaan krijgt. Dat vind ik echt niet fijn.

Reply
Renske 27 april 2016 - 12:32

Wat een fijne tips weer! :-) Ik probeer ’s avonds zoveel mogelijk tijd voor mezelf te plannen en lekker te ontspannen: sporten, lezen, bloggen, wandelen. Het gaat mij steeds beter af, haha.

Reply
Selma 27 april 2016 - 12:35

Ik ben echt heel erg toe aan ontspanning momenteel, lekker even niks doen! Ik ben best wel gestresst momenteel en dat slaat idd meteen op mijn ademhaling. Ik probeer daar nu extra op te letten.

Reply
Sandra 27 april 2016 - 16:13

Ik betrap mezelf er ook op dat ik heel vaak naar buiten aan het staren ben. Zo fijn vind ik dat! Leuke dingenieur doen doordeweeks en er een beetje goed en fris uitzien vind ik ook ontspannend werken. Fijne tips Charelle!!

Reply
Sabine 27 april 2016 - 17:52

Oh ja naar buiten staren: heerlijk. Helaas zie ik waar ik nu woon niet meer zoveel spannends, maar in Nederland wel. Mijn opa zat ook altijd voor het huis naar voorbijkomende boten te staren. Als ik in een park ben ofzo kan ik ook uren op een kleedje naar voorbijgangers zitten loeren. Heerlijk ontspannend! Verder vind ik het erg ontspannend om na een drukke werkdag lekker vroeg te gaan douchen, joggingbroek aan en lekker thee te zetten en op de bank neer te ploffen. Boek lezen, film kijken of gewoon niets doen. Heerlijk!

Reply
Charelle 30 april 2016 - 13:20

Ja fijn is dat he! Gewoon te kijken naar alles wat er om je heen gebeurt! In het park vind ik het alleen wel moeilijker, dan ben ik bang dat mensen ook naar mij zitten te loeren, haha!

Reply
Monique | WritingMonique 29 april 2016 - 08:33

Heel erg goede tips! Even naar buiten staren kan zo prettig werken, net als luisteren naar de regen (vind ik)

Reply
Charelle 30 april 2016 - 13:18

Oh, ja, het gekletter van de regen is echt één van mijn favoriete geluiden!

Reply
Joyce rdt 29 april 2016 - 11:52

De Flow vind ik ook een heerlijk tijdschrift om mee te ontspannen! Liefs.x

Reply
Ilse 29 april 2016 - 21:44

Goede tips! Vooral om doordeweeks ’s avonds eens af te spreken met vrienden. Zo’n dingen deed ik vroeger te weinig, nu ben ik zo ziek dat het helemaal niet meer gaat, maar als ik terug beter ben, wil ik dat wel meer gaan doen. Is echt mijn goede voornemen. :-)

Reply
Charelle 30 april 2016 - 13:17

Interessant is dat he, hoe je als je ziek wordt pas echt gaat inzien wat je eigenlijk allemaal wel niet kunt doen met tijd en energie! Wat dat betreft is het heel verrijkend, ook al is het vreselijk naar. –‘

Reply
Saskia 30 april 2016 - 09:12

Zeker fijne tips dit! Leuk artikel is het geworden :-)

Reply
Evelien 2 mei 2016 - 21:27

Wat een fijne tips! Bewegen, muziek luisteren, lezen en afspreken met vriendinnen zorgen bij mij voor ontspanning. Tekenen in het verleden ook, maar dat doe ik eigenlijk nooit meer. Misschien toch eens zo’n kleurboek proberen!

Reply
Charelle 6 mei 2016 - 12:17

Jammer dat je niet meer zoveel tekent Evelien, dat schijnt namelijk echt één van de beste manieren te zijn om te ontspannen! Ik doe het zelf ook nooit, maar mijn ideale ik doet dat wel, haha! :’D

Reply
Resaarcle 20 mei 2016 - 20:07

Als ik met mijn dochter meekleur, valt het me ook steeds op hoe rustgevend dat werkt. Misschien toch eens zo’n volwassenenkleirboek op mijn verlanglijstje zetten!

Reply
Charelle 3 juni 2016 - 10:32

Ja het is echt zo rustgevend en verhelderend soms. Echt vaker doen! ;)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.