Boek | Finding Your Own North Star door Martha Beck

by Charelle
finding_your_own_north_star

In het boek Finding Your Own North Star leert life coach Martha Beck jou om naar je innerlijke compas te luisteren, om keuzes te maken met je hart in plaats van je hoofd en zo uit te komen bij een leven dat jou gelukkig maakt; jouw Poolster.

Jouw Poolster

Wellicht denk je nu: ‘Huh? Wat moet ik nou met een Poolster?‘ Laat ik dat even uitleggen, want ik vond het zelf ook een beetje een raadsel waarom Martha zo graag wil dat ik mijn Poolster vind. De Poolster, ook wel Noordster of Stella Polaris genoemd, staat altijd op dezelfde plek in de hemel. Dat is in tegenstelling tot andere sterren die iedere dag op een andere plek staan. Eigenlijk zijn wij het natuurlijk die iedere dag ergens anders staan, maar voor ons lijkt het in ieder geval alsof Stella altijd op dezelfde plek staat. Het is om deze reden dat de drie koningen uit de bijbel het kindje Jezus wisten te vinden, maar het is ook de reden dat wij er altijd achter kunnen komen welke kant we opgaan. Al zijn we compleet verdwaald, Stella Polaris staat altijd in het Noorden en dankzij Stella komen we dus altijd thuis (zelfs zonder Tom, maar niet zonder Bob).

Volgens Martha hebben wij ook allemaal een Noordster in ons: het leven waarin wij het meest gelukkig zijn. Het leven dat ons gelukkig maakt verandert niet, het is er al, we hoeven er alleen maar zien te komen. Ook al voel je je nog zo verloren, Volgens Martha is jouw perfecte leven er altijd en wijst het jou altijd de weg. Hoe dat werkt en hoe je die Noordster dan bereikt, daar gaat dit boek over.

Korreltje zout

Ik kan je vertellen: dit is echt een fantastisch boek. Het is niet alleen ontzettend verhelderend en leerzaam, het is ook super grappig geschreven. Ik vind Martha echt hilarisch (en volgens mij vind ze dat zelf ook, maar dat geeft niet) en wat dat betreft is dit zelfhulpboek echt een verademing. Martha neemt zichzelf en alles wat ze vertelt met een korreltje zout. Ze wil bovendien dat jij hetzelfde doet, zolang je maar begrijpt wat ze je probeert te vertellen.

Essentieel of sociaal?

Het boek begint met een uitleg over je sociale zelf en je essentiële zelf. Je essentiële zelf is de echte jij, die persoon die jij diep van binnen bent. De sociale zelf is de zelf die ervoor zorgt dat de essentiële zelf krijgt wat hij wil. Is je essentiële zelf gek op aardappelen? Dan gaat je sociale zelf aardappelen koken. Wil je essentiële zelf dokter worden? Dan gaat je sociale zelf geneeskunde studeren. Heel eenvoudig.

Ten minste… ons sociale zelf trekt zich nogal veel aan van anderen. Dat is goed, want dat voorkomt dat jij zonder geneeskunde te studeren de operatiekamer binnen wandelt omdat je dokter wilt zijn. Maar je sociale zelf is ook een beetje onzeker en doet daarom steeds vaker dingen die andere mensen belangrijk vinden, dan die je essentiële zelf belangrijk vind. Sterker nog, het sociale zelf is instaat om dingen te doen die jouw essentiële zelf he-le-maal niet wil doen. Dingen zoals rechten studeren omdat je ouders dat graag willen, of backpacken in India omdat je er anders niet bijhoort. Dat soort dingen. Nu kun je je essentiële zelf wel een tijdje negeren, maar op een gegeven moment komt het in opstand en gebeuren er vervelende dingen: burn-out, depressie, rugpijn, dertigersdilemma… Kortom: crisis! Je bent te ver van je Poolster geraakt (ga terug naar start).

Iedereen…

Al de ‘stemmetjes’ in je hoofd die jouw sociale zelf andere dingen laten doen dan die je essentiële zelf graag wil doen, vat Martha samen als: Everybody. Met een hoofdletter. Ik vind dat geniaal, voornamelijk omdat ik het heel erg herken en jij vast ook. Stel ik wil een lange rok aan maar voel me daar een beetje onzeker over, want ‘dadelijk denkt iedereen…‘. Precies. Dat is de ‘iedereen’ waar Martha het over heeft. Of de overtuiging dat ‘iedereen denkt dat je haar stom zit’. Of, in ergere gevallen, dat ‘iedereen denkt dat je dom bent’, ‘zwak’, ‘nutteloos’, of ’tot last’.  Martha vertelt je waar deze Everybody vandaan komt en hoe je ervoor zorgt dat hij aan jouw kant komt te staan en hij je juist zelfverzekerder maakt.

Verandering

In de laatste vier hoofdstukken neemt Martha je mee door de ‘change-cycle’, een cyclus van vier stappen waar je bij iedere verandering doorheen gaat. Immers, zodra je jouw Noordster achterna gaat, gaat er geheid een hoop veranderen en dan kan wat extra hulp bij en begrip over verandering erg goed van pas komen.

Ik raad je dit boek van harte aan, het brengt erg veel inzicht en is enorm grappig geschreven, waardoor je het met veel plezier leest en af en toe gewoon hardop moet lachen. Er staan ook heel veel oefeningen in het boek die je meteen kunt doen. Ik heb die in een apart schriftje gemaakt, omdat ik denk ze nog weleens te willen doen! Het boek is alleen in het Engels te bestellen, als Ebook of paperback.

Lees ook: Spirit | Light is the New Black door Rebecca Campbell

Volg je mij al op FacebookBloglovin’Pinterest en Instagram?

Dit artikel bevat affiliate links.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.