Tarot | De betekenis van omgekeerde kaarten

by Charelle
tarot_omgekeerde_omgedraaide_kaarten

Sommige tarot lezers maken gebruik van omgekeerde kaarten, terwijl anderen dat niet doen. Als je mij volgt op Instagram zul je inmiddels hebben gezien dat ik wél met omgekeerde kaarten werk. Maar, wat betekent het nou eigenlijk als een kaart verkeerd om ligt?

Veel tarot lezers hebben een enorme hekel aan omgedraaide kaarten. Ten eerste omdat hun betekenis vaak héél ruim kan worden geïnterpreteerd en ten tweede omdat ze vaak worden geassocieerd met een negatieve energie. Waarom zou je die negatieve energie in je tarot lezing brengen? Een goede vraag en een logische reden om ervoor te zorgen dat al je kaarten met dezelfde kant omhoog liggen, zodat je niet te maken krijgt met omgedraaide kaarten.

Zelf heb ik een haat-liefde verhouding met omgedraaide kaarten en als je mij op Instagram volgt, heb je vast al door dat ik wél lees met omgedraaide kaarten. Ik zorg er altijd voor dat de hoeveelheid normale en omgedraaide kaarten gelijk is op mijn stapel voordat ik aan een tarot lezing begin, zeker wanneer ik merk dat ik steeds héél veel rechte of héél veel omgedraaide kaarten trek. Ik gebruik trouwens (bijna) altijd het traditionele Rider-Waite-Smith deck.

Wat betekenen omgedraaide kaarten?

Net zoals dat sommige tarotlezers geen gebruik maken van omgedraaide kaarten en anderen wel, interpreteren verschillende tarotlezers ze ook anders. Als je het mij vraagt betekent een omgedraaide kaart dat er een bepaalde energie afwezig is, groeiend is, of afnemend is. Dat wil echter niet zeggen dat de Hoge Priesteres voor ‘intuÏtie en passief’, omgekeerd het tegenovergestelde betekent. De omgekeerde Hoge Priesteres betekent niet ‘bewust en actief’, daar hebben we immers de Magiër voor. Een Hoge Priesteres omgekeerd wil zeggen dat er op het moment geen sterke intuïtieve energie heerst, het kan ook zijn dat deze energie nog groeiende is om aan het afnemen is.

Als je het zo bekijkt, is er dus weinig negatiefs aan omgedraaide kaarten. Het geeft enkel aan dat de energie van de kaart op het moment niet zo sterk is. Waarom je dat zou willen weten? Zodat je er bijvoorbeeld aan herinnert wordt dat je je intuïtie meer moet gebruiken. Het kan ook een voorspelling van de toekomst zijn, als je weet dat er een passieve energie aankomt, kun je daar rekening mee houden in je planning. Het kan ook een opluchting zijn, als de energie afnemend en er eindelijk weer wordt plaats gemaakt voor meer actieve energie.

Tip

Joan Bunning schreef een heel fijn boek over omgekeerde kaarten in je tarotlezing, genaamd ‘Learning Tarot Reversals‘. Dit boek is onmisbaar als je je verder wilt verdiepen in de betekenis van omgekeerde kaarten in je reading.

Omgekeerde plaatjes

Soms heb je echter het gevoel dat de tarotkaart je iets heel anders wilt vertellen, bijvoorbeeld doordat je ineens iets heel anders in de kaart ziet nu hij op zijn kop ligt. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld dat de mensen die van de Toren vallen, omgekeerd veel minder hard lijken te vallen en zelfs lijken te vliegen. Terwijl op de Tien van Zwaarden de zwaarden ineens uit de man zijn rug lijken te vallen. Je ziet, de kaarten krijgen zo ineens een heel andere betekenis!

Persoonlijke energie

Een weer andere manier om omgedraaide tarotkaarten te interpreteren is door ze op jezelf te betrekken. Soms betekent een omgedraaide kaart dat het gaat om energie in jou en niet om energie uit je omgeving. De Koningin van Munten bijvoorbeeld staat voor verzorgen. Dat kan het verzorgen zijn van je gezin, van de buitenwereld, van je financiële kwestie, afhankelijk van de reading. Omgekeerd betekent ze ineens ‘jezelf verzorgen’. Dit vind ik ook een erg fijne manier om naar omgedraaide kaarten te kijken, omdat je zo ineens een scherper kader krijgt waarop de betekenis van de kaarten betrekking heeft!

Context

Je zult echter merken dat de betekenis van iedere kaart, omgedraaid of niet, altijd geheel afhankelijk is van de reading en van de omliggende kaarten. Meestal springt de betekenis van de omgedraaide tarotkaarten dan ineens naar voren en hoef je helemaal geen gebruik te maken van een speciale techniek. Maar soms, als je het echt niet meer weet, ga dan eens na in hoeverre de energie op dit moment aanwezig is, hoe de plaatjes er omgekeerd uitzien, of dat de energie misschien betrekking heeft op jou?

Nieuwe visie + extra verdieping

Wil je je readings nog meer verdiepen? Dan wil je ook het Rider Waite New Vision deck eens proberen, een deck dat alle tekeningen op de kaarten van de achterkant laat zien. Ik vind het echt magisch om de nieuwe laag van betekenis die de kaarten hierdoor krijgen, te ervaren!

Wat is jouw manier om te werken met omgedraaide kaarten? Of vermijd je ze liever? Laat het weten in de reacties!

Lees ook: Tarot | Wat is tarot en waarom werkt het?

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

Dit artikel bevat affiliate links.

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.