Rhodiola ervaringen en voordelen

by Charelle
rhodiola ervaringen en voordelen

Rhodiola is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt en waarmee mensen veel positieve ervaringen hebben. Het wordt toegepast als een adaptogeen, wat betekent dat het de veerkracht van lichaam en geest vergroot in tijden van stress en vermoeidheid.

Rhodiola (Rhodiola rosea) wordt ingezet bij verschillende klachten, zoals:

 • hoofdpijn
 • depressie
 • angst (1)
 • prikkelbaarheid
 • onvruchtbaarheid
 • impotentie
 • bloedarmoede
 • slaapproblemen
 • maag-darmklachten (2)
 • burn-out en stress

Benieuwd naar de 5 beste rhodiola supplementen? Lees snel verder: De 5 beste rhodiola supplementen in 2023

Rhodiola ervaring na 4 weken

De meeste mensen die het gebruiken ervaren na ongeveer vier weken de werking van het kruid, andere mensen pas na acht weken. Geef het dus even de tijd, voordat je besluit of rhodiola ook voor jou werkt of niet.

Wat zijn ervaringen met rhodiola?

Mensen zetten rhodiola in voor verschillende klachten, waardoor ook de ervaringen anders zijn. Hieronder een paar rhodiola ervaringen op een rij.

Vermindering van stress en angst

Veel mensen die rhodiola gebruiken, merken dat ze minder gestrest en angstig zijn. Dit kan te maken hebben met de manier waarop rhodiola werkt in het lichaam, door het verlagen van de niveaus van cortisol, het stresshormoon.

Verbeterde stemming

Sommige mensen melden dat het gebruik van rhodiola hen helpt om zich gelukkiger en meer ontspannen te voelen. Dit kan te maken hebben met de manier waarop rhodiola de serotonine- en dopamine-niveaus in de hersenen verhoogt, die geassocieerd worden met gevoelens van geluk en welzijn.

Verbeterde mentale helderheid en concentratie

Veel gebruikers van rhodiola melden dat het hen helpt om mentaal scherp te blijven en zich beter te concentreren. Dit kan te maken hebben met de manier waarop rhodiola de zuurstoftoevoer naar de hersenen verbetert, waardoor de cognitieve functie wordt verbeterd.

Verbeterde fysieke prestaties

Rhodiola kan ook helpen bij het verbeteren van de fysieke prestaties. Sommige atleten gebruiken het als een natuurlijke manier om hun uithoudingsvermogen te verbeteren en hun hersteltijd te verkorten.

Het is echter belangrijk om op te merken dat rhodiola niet voor iedereen geschikt is. Raadpleeg daarom voor gebruik altijd een specialist of je behandelend arts. Zeker als je medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft.

Wat is het beste rhodiola supplement?

Een goed rhodiola supplement is gestandaardiseerd op de werkzame stoffen rosavin en salidroside. Dit zijn de stofjes die verantwoordelijk zijn voor de positieve werking van rhodiola, dus je wilt zeker weten dat deze in je supplement zitten. Op een supplement van een goed merk staat dit vermeld. In dit artikel ontdek je de 5 beste rhodiola supplementen van het moment!

Conclusie

Veel mensen hebben positieve rhodiola ervaringen. Het kan nuttig zijn als een natuurlijk supplement om stress te verminderen, de stemming te verbeteren, mentale helderheid en fysieke prestaties te bevorderen.

Benieuwd naar de 5 beste rhodiola supplementen? Lees snel verder: De 5 beste rhodiola supplementen in 2023

Bronnen

 1. Cropley M, Banks AP, Boyle J. The Effects of Rhodiola rosea L. Extract on Anxiety, Stress, Cognition and Other Mood Symptoms. Phytother Res. 2015 Dec;29(12):1934-9. doi: 10.1002/ptr.5486. Epub 2015 Oct 27. PMID: 26502953.
 2. Labachyan KE, Kiani D, Sevrioukov EA, Schriner SE, Jafari M. The impact of Rhodiola rosea on the gut microbial community of Drosophila melanogaster. Gut Pathog. 2018 Mar 20;10:12. doi: 10.1186/s13099-018-0239-8. PMID: 29581730; PMCID: PMC5861609.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.