Lapacho: de krachtige werking van een eeuwenoud geneesmiddel

by Charelle
lapacho werking

Binnen de rijke historie van geneeskrachtige planten neemt lapacho, beter bekend als Pau d’Arco, een bijzondere plaats in. Deze verbazingwekkende boom uit Midden- en Zuid-Amerika heeft door de eeuwen heen veel culturen en samenlevingen geboeid. In deze blogpost neem ik je mee in de fascinerende werking van lapacho.

Lapacho: een rijke geschiedenis

De oorsprong van lapacho (Handroanthus impetiginosus), of zoals sommigen het noemen, de ‘Godenboom’, gaat eeuwen terug. De inheemse stammen van Midden- en Zuid-Amerika gebruikten de binnenste bast van de boom niet alleen voor het maken van wapens, maar ook als een potentieel medicijn voor diverse kwalen. De kracht van de boom werd gezien als magisch en heilig, wat in veel oude verhalen en overleveringen is vastgelegd.

Wat is de werking van lapacho?

Er zijn talloze gezondheidsvoordelen verbonden aan lapacho. Deze omvatten:

  1. Antimicrobiële werking: lapacho heeft bewezen effectief te zijn tegen schimmels zoals candida en andere bacteriën en virussen, waaronder influenza en Epstein-Barr.
  2. Versterking van het immuunsysteem: dankzij de vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, selenium, magnesium, en zink, helpt lapacho bij het versterken van het immuunsysteem. Het beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf.
  3. Tegen parasieten: tradities wijzen uit dat lapacho parasitaire ziekten, zoals malaria, kan tegengaan (1).
  4. Voor darmgezondheid: het heeft ook gunstige effecten op mensen die last hebben van darmproblemen, dankzij zijn ontstekingsremmende en helende eigenschappen.

Wat is lapacho thee?

Als je gebruik wilt maken van de vele gezondheidsvoordelen van lapacho, is het eenvoudig om er thee van te trekken. De thee wordt gemaakt van de bast, dus je kunt de stukjes bast het beste even laten koken, zodat je de werkzame stoffen goed losmaakt.

Hoe Lapacho te Gebruiken?

Lapacho kan op verschillende manieren worden gebruikt. Een van de meest populaire manieren is om thee te trekken van de bast. Deze thee heeft een subtiele smaak die veel mensen aangenaam vinden. Voor diegenen die niet van thee houden of een snellere optie zoeken, zijn er ook capsules en tincturen verkrijgbaar.

Voorzorgsmaatregelen

Hoewel lapacho veel voordelen biedt, is het essentieel om een arts of specialist te raadplegen voordat je het gaat gebruiken, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of andere medicijnen slikt.

Waar kan je lapacho kopen?

In Nederland en België kun je lapacho vinden in natuurwinkels, online webshops zoals Bol.comDeOnlineDrogist.nl of natuurlijke webwinkels. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de stukjes bast van Jacob Hooy, maar er zijn vele opties beschikbaar voor diegenen die de heilzame werking van dit eeuwenoude geneesmiddel willen ervaren.

Bronnen

(1) Ryan RYM, Fernandez A, Wong Y, Miles JJ, Cock IE. The medicinal plant Tabebuia impetiginosa potently reduces pro-inflammatory cytokine responses in primary human lymphocytes. Sci Rep. 2021 Mar 9;11(1):5519. doi: 10.1038/s41598-021-85211-8. PMID: 33750911; PMCID: PMC7970899.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.