Book Review – The Rosie Project door Graeme Simsion

by Charelle
the-rosie-project

“And how could I be sure that other people were not doing the same—playing the game to be accepted but suspecting all the time that they were different?”
― Graeme Simsion, The Rosie Project

Goodreads Synopsis
Meet Don Tillman. Don is getting married. He just doesn’t know who to yet. But he has designed a very detailed questionnaire to help him find the perfect woman. One thing he already knows, though, is that it’s not Rosie. Absolutely, completely, definitely not.

rosie-project

Keer op keer kwam ik het boek The Rosie Project opnieuw tegen. De ene keer omdat schrijver Graeme Simsion een award gewonnen had, een andere keer op de bestseller plank in de boekenwinkel op het vliegveld, dan weer gepaard met een zeer positieve recensie op een boekenblog, zo nu en dan als aanrader in een tijdschrift en dan weer omdat het boek nog weer een andere award gewonnen had. Je begrijpt, ik was inmiddels toch wel heel erg benieuwd waar all the fuss about was. Nu stond dit boek toevallig ongelezen bij mijn ouders in de kast stond (wellicht een impuls aankoop van iemand) en zo kon ik mijn wens om dit boek te lezen óók nog eens meteen vervullen. Helemaal mooi.

Vanaf de eerste bladzijde ving dit boek mij in de wereld van hoofdpersoon Don Tillman. Een personage dat mij vanaf de allereerste zin (“I may have found a solution to the Wife Problem.”) deed denken aan Sheldon Cooper uit de populaire sitcom The Big Bang Theory. Don heeft, zonder zichzelf daarvan bewust te zijn, het Syndroom van Asperger. Dit maakt hem anders dan andere mensen, omdat his brain is wired differently, zoals hij dat zelf zo mooi zegt. Don is genetisch wetenschapper aan een vooraanstaande universiteit in Australië en, inderdaad, op zoek naar een vrouw. Geen eenvoudige uitdaging.

graeme-simsionDoor een samenloop van omstandigheden komt Don in aanraking met Rosie. In eerste instantie niet iemand die in aanmerking komt voor Don en zijn Wife Project maar wie wel aanleiding geeft tot een aantal andere projecten, waaronder het Father Project; Don en Rosie gaan opzoek naar de biologische vader van Rosie.

In de loop van het verhaal leren we Don steeds beter kennen en leren we begrijpen waarom hij anders denkt en hoe dan precies. Waarom gedraagt hij zich niet zoals anderen? Waarom kan hij geen sarcasme onderscheiden? En waarom spreekt hij in computertaal? Op al deze vragen krijgen we antwoord, waardoor we autisme beter leren begrijpen. Maar wij niet alleen. Ook Don krijgt antwoord op deze vragen. Vanaf zijn eerste ontmoeting met Rosie wordt Don zijn perfect georganiseerd wereldje overhoop gegooid, waardoor hij zich leert aanpassen. Deels genoodzaakt, maar ook vrijwillig, al hij niet precies begrijpt waarom.

Naarmate zowel het Wife als Father Project vordert, ontwikkelt Don zich van weirdo naar iemand die zijn best doet om anderen te begrijpen. Ondanks dat dat zowel leuke als emotionele situaties oplevert, zit hier wel een minpuntje aan. Don, gedreven door liefde, ontwikkelt zichzelf namelijk uitermate snel. Dat lijkt mij voor iemand met het Syndroom van Asperger niet echt mogelijk. Het boek impliceert dat liefde alles overwint, zelfs een differently wired mind, terwijl dat echt niet zo is. Het boek heeft hierdoor ook veel kritiek gekregen van de wetenschap.

recensie-rosie-projectDat zorgt er echter niet voor dat dit boek van mijn favorieten boeken lijstje verdwijnt, want daar heeft het de afgelopen twee weken toch echt wel een plekje op verdient. The Rosie Project is grappig vanwege Don’s afwijkende manier van denken en de situaties die dat te weeg brengt. Het is warmhartig door de manier waarop Rosie met Don omgaat. Maar bovenal romantisch vanwege het prachtige einde. Daarbij is het makkelijk te lezen en weet Simsion je van pagina 1 tot en met 327 mee te slepen in het verhaal. Een echte aanrader en ik kan niet wachten om het tweede deel The Rosie Effect binnenkort op te pakken!

Je kunt dit boek bestellen via Bol.com (Engels, Nederlands). Door het boek te bestellen via één van deze links, steun je mij en mijn blog, zonder dat je er meer voor hoeft te betalen. Meer hierover vertel ik je op deze pagina!


the-rosie-roject-recensie
Book Details

Auteur: Graeme Simsion
Aantal pagina’s: 327
ISBN: 9781405912792
Publisher: Penguin
First published: 2013

27 comments

Madelon 25 januari 2016 - 10:45

Ooh ik herken helemaal wat je zegt: overal kom je de Rosie Project tegen. Ik weet nog dat ik een keer de achterflap heb gelezen en toen dacht dat ik het boek niet leuk vond klinken. Maar misschien moet ik toch eens een poging wagen om voor mijzelf te bepalen of dat zo is. Ben in ieder geval zeer benieuwd geworden door je recensie :)

Reply
Charelle 25 januari 2016 - 20:47

Ja ik had ook mijn twijfels in het begin, juist omdat er zo’n hype omheen was. Maar ik werd dus wel meteen door het verhaal meegenomen, wellicht eens wat bladzijden proberen dus inderdaad. ;)

Reply
Naomi 25 januari 2016 - 11:43

Ik zie dit boek steeds maar voorbij komen, maar om de een of andere reden trekt het boek mij niet. Wel een goed review!

x

Reply
Charelle 25 januari 2016 - 20:46

Dankje voor het compliment Naomi! (:

Reply
Laura 25 januari 2016 - 16:11

Klinkt heel leuk! Ik heb al zoveel boeken op mijn verlanglijstje staan, het worden er alleen maar meer haha! Liefs

Reply
Charelle 25 januari 2016 - 20:46

Haha klinkt bekend Laura, er zijn gewoon zóveel leuke boeken op de wereld! ^^

Reply
Heidi 25 januari 2016 - 19:44

Zo te lezen lijk het me wel een goed boek te zijn.

Reply
Charelle 25 januari 2016 - 20:45

Ja, een echte aanrader! (:

Reply
Inge 25 januari 2016 - 22:08

Hahaha ja ik moest ook aan Sheldon denken! Ik vond het boek erg leuk en interessant ook. Het geeft je zo’n leuke nieuwe kijk op een ander leven.
Ik vond Het Rosie Effect (het vervolg) jammer genoeg wel tegenvallen. Het was langdradig en niet echt boeiend. Ik vond het haast het tegenovergestelde van het eerste boek, haha. Maar wie weet vind jij hem wel leuk! :)

Reply
Charelle 2 februari 2016 - 12:57

Ik ben nu de Rosie Effect aan het lezen en vind het tot nu toe ook véél minder meeslepend. Het eerst boek kon ik met moeite wegleggen, maar in het tweede boek heb ik echt moeite mezelf te concentreren. Wel jammer. Maar ik lees hem wel uit denk ik. (:

Reply
Inge 2 februari 2016 - 15:31

Had ik ook! Ik heb hem wel uitgelezen maar was niet echt onder de indruk.

Reply
Mirthe 24 februari 2016 - 15:28

Wilde ook al iets zeggen over The Rosie Effect, maar zag dat je die al aan het lezen bent/hebt gelezen :)

Reply
Charelle 28 februari 2016 - 11:55

Ja, ik heb hem nu net uit! Ik schrijf er binnenkort een review over. (:

Reply
Hilde 26 januari 2016 - 08:23

Het boek sprak me eerst nooit zo aan, maar door jouw review ben ik toch wel nieuwsgierig geworden :)

Reply
Charelle 2 februari 2016 - 12:57

Leuk om te horen Hilde! ^^

Reply
Loes | Hyggelig Mama 26 januari 2016 - 11:21

Wat leuk om te lezen. Toevallig ligt ie NU op mij nachtkastje. Als ik het geheime dagboek van Hendrik Groen uit heb, ga ik er aan beginnen. Ik ben erg benieuwd in elk geval.

Reply
Charelle 2 februari 2016 - 12:58

Veel leesplezier alvast Loes, hij is echt heel tof! ^^

Reply
Sas 26 januari 2016 - 11:22

Lijkt me een heel tof boek!

Reply
Ysanne 26 januari 2016 - 12:25

Ohh jaa deze staat héél erg hoog op mijn lijstje, cant wait om hem te lezen!

Reply
Bodi Féline 26 januari 2016 - 20:34

Volgens mij heb ik onder een steen geleefd, want ik had helemaal nog niet van dit boek gehoord haha. Zal ook wel komen omdat het eigenlijk niet mijn genre is, maar je hebt me toch wel nieuwsgierig gemaakt!

Reply
kim 29 januari 2016 - 13:25

Jaa ik zag op Goodreads al dat je het boek tóch had gelezen! Leuk hè :) Zijn ontwikkeling was inderdaad wat aan de snelle kant haha, maar ik las het ook niet met de gedachte dat het waargebeurd was o.i.d. dus dat maakte mij niet zoveel uit!
Volgens mij heeft die schrijver ook studieboeken (?) of zo geschreven. Ik vond het in ieder geval interessant dat hij zo een succes had met dit leesboek!

Reply
Charelle 30 januari 2016 - 21:08

Ja ik ben nu The Rosie Effect aan het lezen, dat ga ik ook gauw even in Goodreads zetten, ik moet daar nog een gewoonte van maken, haha! Maar nee, mij maakte dat ook niet zoveel uit dat die ontwikkeling zo snel was. Maar ik snap wel dat er mensen zijn die daar mee zitten. En ik heb het nog even gegoogled, maar die auteur heeft inderdaad (technische) studieboeken geschreven! Maar ook heel veel andere dingen, zoals filmscripts. Maar dat hij studieboeken heeft geschreven verklaart misschien wel zijn kennis van die academische wereld, dus dat zag je er dan toch wel in terug. Maar ja, wel knap inderdaad als je zo kunt schakelen tussen non-fictie en fictie! Lijkt me heel lastig!

Reply
January in Rewind - Lopen voor Lyme, 100(!) volgers en winactie!? - The Scent Of Cinnamon 3 februari 2016 - 11:11

[…] The Rosie Project – Graeme Simsion. Echt een super leuk boek waar ik ook een review over schreef. […]

Reply
Melle 17 februari 2016 - 13:12

Dit is echt zo’n leuk boek! Ik heb ‘m bijna uit en ben ook zeker van plan om het vervolg ervan te lezen. De unieke kijk van waaruit het boek geschreven is, is echt heel grappig en ergens ook heel herkenbaar (als in, bij ontmoetingen met mensen met autisme).

Reply
Charelle 20 februari 2016 - 08:51

Ja, ik heb er ook echt van genoten! En je ziet ook inderdaad voor je dat een ontmoeting ongeveer zo zou verlopen ja. Heb je ook The Curious Incident of the Dog in the Night-time gelezen? Dat is ook uit het perspectief geschreven van iemand met autisme en daardoor ook heel eerlijk (en grappig!).

Reply
Books | Over The Kingkiller Chronicles en Riverdale's Archie 24 april 2017 - 07:05

[…] Lees ook: Book Review | The Rosie Project […]

Reply
January in Rewind - Lopen voor Lyme, 100(!) volgers en winactie!? | The Scent Of Cinnamon 5 december 2022 - 13:55

[…] The Rosie Project – Graeme Simsion. Echt een super leuk boek waar ik ook een review over schreef. […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.