Kerstmis – Mijn favoriete kerstliedjes + alternatieven!

by Charelle
kerst

Eerder plaatste ik al een artikel over mijn liefde voor kerstreclames en deelde ik mijn all time favourite kerst commercials met jullie. Maar, voor iemand die dol is op knusheid, gezelligheid, of in één woord ‘cosiness’, brengt Kerst natuurlijk nog veel meer goeds. De hele maand december vind je daarom twee keer per week een Christmas Cosiness artikel, waarin ik mijn enthousiasme deel over Kerst en alles wat daar bij komt kijken.

Kerstliedjes
Logischer wijs beginnen we deze reeks met kerstliedjes, want als er iets is dat onvermijdelijk wordt geassocieerd met Kerst, zijn het de liedjes wel!

Normaalgesproken brengt muziek je in een bepaalde mood. En dat geldt zeker ook voor het luisteren naar kerstliedjes, dat is gewoon dé manier om in de Christmas spirit te komen. Helaas weet ik uit ervaring dat dit niet voor iedereen opgaat. Zo werden mijn collega’s op stage een paar jaar geleden diep ongelukkig van mijn voorliefde voor Skyradio Christmas Songs. Maar, laten we eerlijk zijn. Er is geen één kerstliedje waar je abrupt diep bedroefd van wordt. Je ergert je hooguit aan de schelle stem van Kelly Clarkson of het gekwijl van Michael Bublé. En laten we eerlijk zijn, het aantal keer dat je naar Mariah Carey’s kerstkraker kunt luisteren bereikt ooit een quotum.

Maar alle liedjes herinneren je aan voorgaande kerstfeesten. Ze brengen een zekere mate van nostalgie naar boven. Je beleeft de kerst uit 1998 opnieuw, die uit 2005, 2011, 2014… En, al deze kerstfeesten zijn fijne herinneringen. Als het goed is was het gezellig, at je lekker, kreeg je leuke cadeau’s en was je samen met de mensen van wie je het meeste houdt. Welnu, sommige mensen hebben uiteraard een minder leuke associatie met Kerst, zoals het overlijden van een naaste op Eerste Kerstdag, maar dan zijn er altijd nog de herinneringen aan ál de kerstfeesten vóór die tragische gebeurtenis.

Als je het mij vraagt is dat dan ook de reden dat kerstliedjes (ondanks wat gemopper) toch ieder jaar opnieuw gedoogd worden. Vandaag geef ik je mijn top 5 kerstliedjes, plus een aantal originele alternatieven, voor wanneer het Mariah Carey quotum is bereikt.

 

TOP 5 – ALL TIME FAVOURITE KERSTLIEDJES


Coldplay – Christmas Lights
Dit nummer is een relatief jong kerstliedje, maar wel één van mijn favorieten. Het nummer is uit 2010, het jaar waarin ik aan de opleiding International Media & Entertainment Management begon. Mijn leukste schooljaar sinds de brugklas van de middelbare school. Ik zie mijn klasje nog staan koukleumen met wanten en sjaals bij de bushalte en in het tussenuur (met jas aan, want koud) luisteren naar kerstliedjes op iemands laptop. Een ontzettend grote dikke laptop, in vergelijking met de laptops van nu. Een hele leuke tijd waar ik graag aan terugdenk.


Wham! – Last Christmas
Dit was het eerste kerstliedje waar ik oprecht fan van was. Als 8-jarig meisje. Ik kende alleen de eerste twee zinnen en de rest zong ik mee als een soort ‘lalala’. Nog steeds vind ik het heerlijk om mee te blèren met dit nummer. In de auto, of tijdens het koken. Of – nou ja, wanneer eigenlijk niet? En, mógen we even stilstaan bij de geweldige jaren tachtig in dit nummer (Home Alone sfeer to the max)?


Maria Mena – Home for Christmas
Ik vind dit nummer echt zó’n tranentrekker! Ik weet niet waarom maar ik word hier altijd helemaal emotioneel van. Misschien toch niet écht de Christmas Spirit dan bij dit nummer, maar desondanks wel heel mooi.


André Hazes – Eenzame Kerst
Wacht! Ik kan dit uitleggen. Mijn moeder is groots fan van André Hazes en tijdens het opzetten van de kerstboom stond de kerst CD van André Hazes dan ook altijd standaard op. En tja, welk kind vind het niet leuk om met haar moeder mee te blèren met de radio. Dus zodoende. Nostalgie ten top. En sorry, deze clip van de Showbizzquiz moest echt even.


Alvin and the Chipmunks – Christmas Don’t Be Late
Ik weet nog dat ik een keer achterin de auto zat met mijn discman, jawel, en dit nummer on repeat had. Kleine Charelle vind dit nummer echt awesome. Charelle’s papa en mama helaas wat minder. Het is stiekem ook wel een heel erg irritant nummer.

 

TOP 3 – WEER EENS WAT ANDERS


The Raveonettes – The Christmas Song
Ik vind dit echt een héél mooi nummer. Het doet me een beetje denken aan The XX, maar dan net wat opgewerkter.


Death Cab for Cutie – Baby Please Come Home
Toegegeven, ik ben een beetje een Deatch Cab for Cutie fangirl. (Dat komt door Seth uit The O.C., ja).


Anya Marina – I Want A Hippopotamus For Christmas
Serieus, hoe cool zijn deze lyrics. En bovendien is dit nummer mega catchy!

Houd jij ook zo van kerstnummers? En wat is jouw favoriete nummer? Of heb je juist een hekel aan kerstliedjes? (Nee toch? Ö)

31 comments

Renske 3 december 2015 - 07:56

Yay! Kerstliedjes! Ik kan er de hele dag naar luisteren. Van jouw rijtje vind ik die van Coldplay toch echt wel het mooiste. :) En die van Wham! natuurlijk, haha.

Reply
Charelle 3 december 2015 - 09:54

Ja, dat zijn ook wel echt toppers natuurlijk! :D

Reply
Esmee 3 december 2015 - 09:19

Het liedje van Coldplay is heerlijk om te luisteren. Ik ontdekte hem vorig jaar en zing hem nu van voor naar achter en van achter naar voor mee!
XOXO esmee

Reply
Charelle 3 december 2015 - 09:54

Ja, het is echt zó’n mooi nummer. Ook een beetje anders dan andere kerstliedjes.

Reply
Anna 3 december 2015 - 09:24

Haaa, leuk, zin in kerst <3. Heerlijk fout, Wham! Mag elk jaar weer gedraaid worden in december vind ik.

Reply
Charelle 3 december 2015 - 09:54

Ja heerlijk fout hè! Maar oh zo fijn en gezellig! ^^

Reply
Meryl 3 december 2015 - 09:56

Ik vind christmas lights echt zo’n mooi nummer! leuke blog heb je trouwens :)

Reply
Charelle 4 december 2015 - 08:34

Dankje Meryl! :D

Reply
Sax and the Pretty 3 december 2015 - 10:23

Ha, ik kreeg net heel even het enge gevoel dat ik zin heb in kerst door deze liedjes. Heel even ;) x

Reply
Charelle 4 december 2015 - 08:36

Haha heel even maar ja? ;)

Reply
Charlotte 3 december 2015 - 10:59

Ik houd zo van deze knusse dagen met kerst liedjes <3

Reply
Charelle 4 december 2015 - 08:36

Ja fijn is dat he! ^^

Reply
Evelien 3 december 2015 - 12:02

Oh wat leuk twee keer per week een Christmas Cosiness artikel! Ik hou van het kerstgevoel <3 Christmas Lights van Coldplay is ook een van mijn favoriete kerstliedjes. En Love Is Christmas van Sara Bareilles vind ik erg mooi! Oh en natuurlijk de echte klassiekers :-)

Reply
Charelle 4 december 2015 - 08:37

Het nummer van Sara Bareilles had ik er bijna ook tussen gezet, haha! Haar andere ‘kerst’ nummer, Winter Song, vind ik ook erg mooi. (:

Reply
Vlijtig Liesje 3 december 2015 - 12:23

Ik houd wel van kerstliedjes moet ik zeggen. Hoewel ze op een gegeven moment inderdaad wel vervelend worden. De leukste vind ik ‘Grandma got run over by a reindeer.’

Reply
Charelle 4 december 2015 - 08:38

Haha die kende ik helemaal nog niet, maar heb hem zojuist geluisterd en hij is wel echt mega fun ja! :’D Bedankt voor de tip!

Reply
Vlijtig Liesje 4 december 2015 - 13:41

Lollig is tie hè? Vooral omdat ik opa van moord op oma verdenk!

Reply
Charelle 4 december 2015 - 19:13

Haha ja who knows! :’D

Reply
Lisa 3 december 2015 - 17:10

Stiekem blijf ik gewoon fan van All I want for Christmas haha!

Reply
Charelle 4 december 2015 - 08:39

Haha ook wel terecht hoor! ;) Heb hem afgelopen week ook al een paar keer opgezet, word je toch ook wel heel vrolijk van! ^^

Reply
evelien 3 december 2015 - 18:13

Ohhhh ik ben gek op kerstliedjes! Ik ben eergisteren weer begonnen met het luisteren naar de liedjes en ik word er altijd zo blij van. Skyradio is zeker mijn favoriete radiostation met de kerst. En dat liedje van coldplay is zó mooi! <3

Liefs! Evelien

Reply
Charelle 4 december 2015 - 08:41

Jaa Skyradio helpt je wel écht aan de kerstkriebels, zó leuk! ^^

Reply
Ysanne 3 december 2015 - 20:13

Haha Wham is ook echt mijn favoriet, die hoort er zó bij. Serieus die clip ook, hoe Kerst-achtig kan je het maken. Ik vind het knap dat Coldplay een Kersthit heeft kunnen schrijven, lukt niet veel mensen meer tegenwoordig. Erg fijn nummer!

Reply
Charelle 4 december 2015 - 08:42

Ja de clip is echt geweldige gewoon! :’] En inderdaad, dat vind ik ook erg knap! Vooral ook omdat hij ieder jaar weer gedraaid wordt. De meeste nieuwe nummers verdwijnen na een jaar weer.

Reply
kim 3 december 2015 - 20:14

Ahh toevallig, ik wilde vandaag een artikel met kerstnummers delen, maar voelde me niet zo fijn dus heb hem tot morgen uitgesteld :) wel met 5 nummer die hier niet bijstaan!

Reply
Charelle 4 december 2015 - 08:43

Haha super toevallig! Ik ga gauw jouw top 5 bekijken! ^^

Reply
Sandra 5 december 2015 - 13:09

Ik weet echt niet of ik kerstliedjes nou wel of niet leuk vind… Ja, natuurlijk wel een paar, maar sommige nummers met al die toeters en bellen daar heb ik echt een hekel aan. Ik word er mega zenuwachtig van, haha! Al moet ik wel zeggen dat ik me over het algemeen snel ergens aan irriteer. :’)
Kerstmuziek hoort wel helemaal bij de maand december en maakt ook wel sfeer natuurlijk! Zonder zou heel saai zijn denk ik.

Reply
Charelle 5 december 2015 - 13:39

Haha ja ik snap wel wat je bedoelt! Maar het hoort er inderdaad gewoon helemaal bij! :”D Over een paar weken is het weer voorbij! ;)

Reply
Charlotte 5 december 2015 - 16:54

Ik kan zo mega blij worden van kerst liedjes. Mariah Carey is mijn favoriet!

Reply
Paul 6 december 2015 - 11:21

Ik wilde hier dus een rant plaatsen over dat ik kerstmuziek haat, totdat ik de Raveonettes beluisterde. Die vind ik echt heel mooi!

Reply
Charelle 6 december 2015 - 11:35

Haha gelukkig maar! En Kerst is geen tijd om te ranten natuurlijk. ;)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.