5x Waarom ik de serie Downton Abbey zo mis!

by Charelle
downton abbey

Afgelopen 25 december werd op de BBC de Downton Abbey kerstspecial uitgezonden. De allerlaatste aflevering van het zesde seizoen en daarmee ook de aller-, allerlaatste aflevering van één van mijn favoriete series. Toegegeven, ze zijn op het juiste moment gestopt. Maar ik kan niet ontkennen dat ik een beetje in een rouwstatus verkeer nu de serie officieel ten einde is gekomen. Vandaag vijf van de vele redenen waarom ik Downton Abbey zo mis!

Wacht, Downton Abbey?
De serie Downton Abbey speelt zich af in het Engeland van voor en na de Eerste Wereldoorlog. Heel bijzonder, want hierdoor zie je duidelijk de veranderingen die deze oorlog teweeg bracht in de maatschappij. Maar de oorlog staat uiteraard niet centraal. Centraal staat de familie Crawley en hun personeel, woonachtig in Yorkshire in een landhuis genaamd, jawel, Downton Abbey. De serie volgt graaf Crawley en zijn vrouw, hun drie kinderen, zijn moeder en vele andere bekenden van de familie. Een serie met veel lachmomenten, maar zeker ook huilmomenten en momenten van tenenkrommende frustratie. Oma wordt bovendien gespeeld door Maggie Smith (Harry Potter’s Professor McGonagall), één van mijn favoriete actrices.

Mocht je de hele Downton Abbey hype gemist hebben. Dan vind je de eerste vier seizoenen van de serie nu op Netflix.

downton abbey estateWaarom ik Downton Abbey ga missen

  1. Maggie Smith. Oké ik noemde het hierboven al. Maar Maggie Smith vertolkt de rol van voormalig gravin zó ontzettend goed! Dowager Countess Violet vertegenwoordigt de gehele aristocratie van de 19de eeuw, vindt alles far to modern, heeft geen idee wat het woord weekend betekent, is onverschrokken arrogant, drijft met alles de spot, maar kan ondertussen ook worden aangewezen als de archetypische wijze (of te wel, Gandalf). Vele malen komt ze onverwacht als reddende engel uit de hoek en blijkt ze toch de ideale oma te zijn.
  2. Het huis. Ik bedoel, wow, je zult maar in zo’n landhuis wonen! Een huis dat onmogelijk is schoon te houden zonder een leger aan personeel. Een huis vol pracht en praal, waar je als kijker van mag genieten terwijl de familie Crawley een kopje thee drinkt in de daarvoor bestemde kamer. Een kamer die vol hangt met portretten en voornamelijk wordt bezet door een enorme tafel gedekt met generaties-oud zilver.
  3. Drama. Oké ja. Soms is het een beetje een soap, maar het genre heet niet voor niets period drama. Meerdere malen slaat het noodlot toe en word je als kijker overdonderd met een plotwending zo groot als de Big Ben. Tranen van vreugde! Tranen van verdriet! (Misschien een beetje overdreven). Maar ondanks dat de plotwendingen soms te groot zijn voor de werkelijkheid, zijn de emoties dat niet. Die zijn zó echt, zó authentiek. Je voelt gewoon wat de personages doormaken. Zoveel empathie weten ze bij je op te wekken.
  4. Het Brits. Iers. En Schots. Drie accenten die wij als Nederlanders nooit, maar dan ook nooit, honderd procent kunnen kopiëren. Ongeacht hoe lang we in de gebieden verblijven. Maar die heerlijk zijn om naar te luisteren. Ordinaire Geordie Shore uitspraken komen in Downton Abbey niet voor.
  5. Het ritme. Vanaf de eerste minuut van iedere aflevering word je geboeid, meegenomen naar het oude Engeland en vastgehouden door de personages. Waar ik me op veel series met moeite kan concentreren, hoeft Downton Abbey geen enkele moeite te doen om mijn aandacht vast te houden.

Ben jij net zo’n fan van Downton Abbey als ik?

38 comments

Darina 8 februari 2016 - 06:39

Ik heb deze serie dus nog nooit gezien maar ben er wel heel benieuwd naar, dus dat moet ik toch wel snel gaan doen :) Ik hou wel van dit soort series, Engeland, landhuizen…heerlijk! :)

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:09

Als je daarvan houdt moet je gewoon echt Downton Abbey kijken Darina! Weet zeker dat je dat dan ook tof vindt! ^^

Reply
Bianca Schrijft 8 februari 2016 - 06:47

Ik moet dus eerlijk bekennen dat ik het nog nooit gekeken heb. Het klinkt wel heel gaaf, maar ja, tijd he. De grootste vijand van de tegenwoordige tijd.

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:09

Klinkt bekend Bianca. Ik kijk zelf altijd tijdens het eten, maar als je tafelgenoten hebt is dat wat lastiger. ;)

Reply
Sandra 8 februari 2016 - 08:55

Heb nog nooit van deze serie gehoord, haha! Al denk ik dat het niet echt iets voor mij is, maar you never know. Britse accenten vind ik daarentegen wel erg tof!

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:08

Misschien eens een aflevering of twee kijken dan Sandra, dan weet je of je het wat vindt! ^^

Reply
Irma 8 februari 2016 - 09:19

Echt nog nooit gekeken.. misschien toooch maar eens opzoeken!

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:08

Zeker doen Irma! ^^

Reply
Madelon 8 februari 2016 - 11:28

Ik dacht dat ik de enige zou zijn die het nog nooit heeft gekeken maar dat valt dus mee. Ik ken de serie wel en het lijkt mij ook echt heel erg leuk, maar ik ben er gewoonweg nog nooit aan begonnen. Ik zal eens kijken of hij toevallig op Netflix staat :)

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:07

Yes, de eerste vier seizoenen staan op Netflix! ^^ Echt het kijken waard Madelon. ;)

Reply
Naomi 8 februari 2016 - 11:50

Ik heb een keer de eerste aflevering gekeken en ik vond het toen een beetje saai. maar als jij er zo enthousiast ga ik het misschien wel nog een keer kijken. Eerst wel wachten tot de series een stop hebben die ik nu allemaal kijk, want daar heb ik al genoeg aan haha!

x

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:06

Ja, misschien dat je er eerst even moet inkomen. Het is wel een heel andere serie dan de meeste Amerikaanse series vind ik, dus wellicht is het even wennen! (:

Reply
Anna 8 februari 2016 - 12:14

Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze serie nooit gekeken heb. Maar leuk om er iets over te lezen hier. Ik kan best begrijpen dat je het leuk vind! Dan maar heel vaak oude afleveringen terug kijken, ha :)!

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:05

Haha ja, dat kan natuurlijk altijd nog, opnieuw kijken! ^^

Reply
alexa 8 februari 2016 - 13:36

Ik ken de serie niet en heb het dus ook nog nooit gekeken maar wel leuk dat je opschrift waarom je het gaat missen misschien toch eens kijken!

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:05

Ja, je moet zeker kijken Alexa! ^^

Reply
Nienke 8 februari 2016 - 14:24

Jammer hè dat de allerlaatste aflevering al is uitgezonden! Maar ik ben het met je eens, ze zijn op het juiste moment gestopt. Geweldige serie, ik ben net zo fan als jij! ;)

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:04

Leuk dat je ook zo’n fan bent Nienke! ^^ En ja, echt heel mega jammer!

Reply
Catherine 8 februari 2016 - 15:17

Ik vind Maggie Smith ook heel erg gaaf! Heb al veel goeds gehoord over de serie en ben er wel heel erg benieuwd naar! Ga ermee beginnen wanneer prison break afgekeken is!

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:04

Leuk Catherine, het is echt zó’n aanrader! ^^

Reply
Natiza 8 februari 2016 - 20:44

Ik kende deze serie eigenlijk nog helemaal niet! Toch maar eens gaan kijken ^^

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:04

Zeker doen Natiza! :D

Reply
Galina 8 februari 2016 - 21:25

Oh nooooo, ik wist niet dat het zesde seizoen het laatste zou zijn (heb pas tot en met het vijfde gekeken). Maggie Smith is inderdaad echt een genot om naar te kijken in deze serie, je ziet gewoon dat ze geniet van haar rol. De vraag is nu, ga ik gelijk verder kijken of bewaar ik het zesde seizoen nog even? ;)

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:04

Haha ja! En Maggie Smith geniet denk ik wel van elke rol die ze toegewezen krijgt! Laatst zag ik The Lady in the Van, daar speelt ze ook héél goed (wel een compleet andere rol!). En ja, misschien bewaren voor een vakantieweekje ofzo? ;)

Reply
kim 8 februari 2016 - 23:13

Ik moet alleen nog het laatste seizoen zien, maar ik zit het heel erg uit te stellen, omdat ik niet wil dat het klaar is :(
Haha drama is er zeker! Ik heb echt mijn hart vast gehouden voor Mr Bates. Vooral in het begin had ik op de een of andere manier de heeeele tijd het gevoel dat hij dood zou gaan.

Reply
Charelle 9 februari 2016 - 16:02

Nee zo jammer altijd als een leuke serie voorbij is! Zo moet mijn vader nog altijd de laatste twee afleveringen van Breaking Bad kijken, maar dat doet hij maar niet omdat er dan geen nieuwe afleveringen meer komen. :’]

Ja, vooral tijdens de eerste paar afleveringen met hem had ik dat gevoel ook een beetje! Hij speelt trouwens ook mee in de serie From Larkrise to Candleford. Ken je die? Dat is ook echt een hele mooie serie. Wel al wat ouder weer, waardoor ik hem ook nooit heb afgezien, want toen keken we nog echt TV. :’] Maar misschien is het een leuke tip, ga hem denk ook binnenkort weer kijken!

Reply
Femke 9 februari 2016 - 19:44

Ik wil hééél graag beginnen met Downton Abbey – toevallig dat ik dit artikel nu lees, want ik was vanochtend al aan het overwegen om de eerste aflevering te kijken.

Reply
Charelle 11 februari 2016 - 11:13

Oh wat super toevallig Femke! Hoop dat ik je over de streep heb getrokken en je inmiddels de eerste aflevering(en) hebt gezien? ^^

Reply
Lisa 9 februari 2016 - 20:22

Ik ben dol op de periode rond Downton Abbey en de serie heeft zelf nog een soort leerzaam element vind ik. Op Netflix was ik eraan begonnen, maar toen Matthew doodging was ik zo boos dat ik gewoon ben gestopt haha. Stiekem ben ik nog steeds aan het bijkomen…Laatst begon een vriend van mij over Downton Abbey en misschien moet ik dus toch maar verder kijken.

Reply
Charelle 11 februari 2016 - 11:12

Ja, het is best leerzaam! Je krijgt echt een veel beter beeld van de tijd toen vind ik. En ja, ik was ook zó ontzettend boos toen Matthew dood ging. Echt, geshockeerd! Snap dat je gestopt bent (maar ik zou toch maar verder kijken). ;)

Reply
Rosie - Lifebyrosie.nl 10 februari 2016 - 15:45

OH ik MOET deze serie nog echt een keer kijken want ik hoor er zoveel goeds over! Maar iedere keer komt het er niet van.. En ik moet bekennen dat ik niet zo heel veel tv kijk ;-)! Maar je hebt me echt zo enthousiast gemaakt!!

Reply
Charelle 11 februari 2016 - 11:07

Haha ja als je dan tóch een keertje TV kijkt Rosie, dan zeker Downton Abbey kijken! ^^

Reply
Rachel Kromdijk 11 februari 2016 - 15:43

Oh ik ben heel erg nieuwsgierig nu geworden alleen die kleding ”kledij” al haha! geweldig!

Reply
Charelle 11 februari 2016 - 16:28

Haha leuk Rachel! Ik vind het gewoon echt zó mooi! ^^

Reply
Loes 11 februari 2016 - 16:21

Ik heb deze serie volledig gemist.. toch maar eens opzoeken op Neflix!

Reply
Charelle 11 februari 2016 - 18:46

Zeker doen Loes, echt heel erg leuk! ^^

Reply
Vera 19 februari 2016 - 16:01

Aaahhhh Downton <3 Mijn favoriete serie ooit, denk ik. Niet omdat het per se zo goed was (ik bedoel, seizoen drie en vier waren best wel heel erg slecht) maar gewoon omdat ik heel sentimenteel aangelegd ben. Ik ga het zo missen dat ik niet komend september weer nieuwe afleveringen kan kijken…
En wat verbazen de comments me! Zoveel mensen die het nog niet hebben gezien! Ik zeg netflixmarathon, mensen ;)

Reply
Charelle 20 februari 2016 - 08:45

Ja he verbaast mij ook enorm! Maar op Netflix staan alleen de eerste vier seizoenen Vera, dus ik vermoed dat ze binnenkort nog met seizoen vijf en zes komen daar! ;)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.