Boeken | Recensie Wild door Cheryl Strayed

by Charelle
book review wild

Pas nadat ik de film Wild had gezien realiseerde ik me dat de films gebaseerd is op het gelijknamige boek. Dat moest ik lezen! Is het boek beter dan de film? Of is de film beter dan het boek? Je leest het in dit artikel!

“I was amazed that what I needed to survive could be carried on my back. And, most surprising of all, that I could carry it.”
– Cheryl Strayed, Wild

Goodreads Synopsis
At twenty-two, Cheryl Strayed thought she had lost everything. In the wake of her mother’s death, her family scattered and her own marriage was soon destroyed. Four years later, with nothing more to lose, she made the most impulsive decision of her life. With no experience or training, driven only by blind will, she would hike more than a thousand miles of the Pacific Crest Trail from the Mojave Desert through California and Oregon to Washington State — and she would do it alone.


Volgens Charelle
De afgelopen drie maanden heb ik de Pacific Crest Trail gelopen. Ik onderging de genadeloosheid van de natuur. Wandelde door vriestemperaturen en hitte golven. Stond oog in oog met een beer. Leerde geweldige mensen kennen. At enkel voorverpakt voedsel. Verloor enkele nagels. En hunkerde naar Snapps limonade.

Oh nee. Dat was ik niet. Dat was Cheryl Strayed, het hoofdpersonage en de auteur van New York Times Bestseller Wild: A Journey From Lost To Found.

Een boek dat je het gevoel geeft alsof jij samen met haar de Pacific Crest Trail (PCT) wandelt, een langeafstandspad voor wandelaars dat loopt van de Amerikaanse grens met Mexico in Californië, naar de grens met Canada in Washington. Dwars door Nationale Parken, beschermde natuurgebieden, de Sierra Nevada en de Cascade Mountain Range.

Cheryl wandelde de route op 26-jarige leeftijd, aan het begin van de jaren negentig. Om haar leven te redden en haar identiteit terug te vinden.

Een identiteit die ze compleet verloor na de dood van haar moeder, vier jaar eerder. Rouw dreef Cheryl, haar broer, zus en stiefvader uiteen. Het gezin dat ondanks extreme armoede ooit zo gelukkig was, was er niet meer. Haar geweldadige vader al lang uit het zicht.

Haar diploma haalde ze niet. Haar huwelijk liep stuk. En de heroïne kwam in zicht. Cheryl was er niet meer.

De beslissing om de PCT te lopen is een vlucht uit haar huidige, beroerde bestaan.

book review wild

Emotie op papier
Welnu. Cheryl neemt je niet alleen mee op haar tocht van Zuid naar Noord, maar ook op haar reis door haar eigen ziel. Iedere stap die het meisje neemt, is een stap in de richting van verwerking, acceptatie en groei. Een stap in de richting van het vinden van het meisje dat ze was, maar ook van het meisje dat ze nu is.

In elk van die stappen voel je als lezer. Iedere beweging, iedere emotie. De pijn, de honger, het gewicht van de rugzak genaamd ‘Monster’. Maar ook de verlossing van Kennedy Meadows, de gelukzaligheid van een warme douche en de oneindige compassie van (bijna) iedereen die ze op haar toch tegenkomt.

Wild is dan ook geen zwaarmoedig boek, ondanks dat het achtergrondverhaal van Cheryl dat wel zou doen denken. Integendeel.

Het boek geeft een gevoel van vrijheid en laat zien wat het met je doet om te leven met de dag. Zonder plannen. Zonder voorbereiding. En hoe ook dan het leven gewoon doorgaat. En alles goedkomt. Het boek laat zien dat het leven niet altijd leuk is. Maar ook dat dat OK is.

Wild heeft zonder twijfel een plekje in mijn lijstje met favoriete boeken bemachtigd. Ik heb het boek van begin tot eind (op mijn langzame tempo) verslonden. Het is meeslepend, creërt empathie en bovendien geschreven door een een ontzettend intelligente autheur. Iemand die niet alleen geleerd heeft, maar bovendien streetwise is. En het leven heeft leren begrijpen, mede door het wandelen van de PCT.

Strayed heeft de vaardigheid om emoties en gevoelens uit te drukken op papier, zoals ik dat maar bij een handje vol andere schijvers heb gezien (Emily Brontë). Ze schrijft eerlijk en oprecht, met een flinke rauwe rand eraan. Met Cheryl valt niet te spotten.

book review wild

En verder?
Ik heb enorme bewondering voor Strayed’s doorzettingsvermogen. Op het moment dat ze de tocht loopt heeft ze bijna dezelfde leeftijd als ik, het is duidelijk dat het Cheryl’s verleden is dat haar door de PCT heen drijft. Want een meisje met een minder zwaar verleden, zou het haar nooit nadoen.

Daarnaast vond ik het opvallend dat Cheryl tijdens haar reis even bang lijkt te zijn voor wilde dieren, als voor wilde mannen. Dan heb ik het niet zo zeer over mannen die ze tegenkomt die ook de PCT wandelt, maar mannen die ze tegenkomt om andere redenen. Meerdere keren voelt Cheryl zich bedreigt als ‘vrouw alleen’. Interessante wending richting het feminisme, maar wel een die het verdient om benoemd te worden.

Alle andere mensen die Cheryl tegenkomt zijn enorm op en aardig. Ik verbaase me hierover en vraag me af of dit iets met de Amerikaanse cultuur te maken heeft. Ik geloof niet dat we in Nederland zo openstaan voor ‘vreemdelingen’.

Ik ben Wild gaan lezen omdat ik afgelopen zomer de filmadaptatie heb gezien. De trailer sprak me enorm aan, maar ik had er verder geen hele hoge verwachtingen van. De film was echter zó mooi (met geweldige muziek van Simon & Garfunkel en First Aid Kit), dat ik ook het boek ben gaan lezen. Dat nóg mooier was.

Zowel het boek als de film zijn dus beide een echte aanrader!

Heb jij dit boek gelezen? Wat vond je ervan? Of denk je dat je het nog gaat lezen? En wat vond je van de fim? Let me know!

P.S. Ik heb deze keer geprobeerd mijn digitale foto’s een ‘analoge look’ te geven. Wat vinden jullie? Leuk, of toch liever normale foto’s?

Je kunt dit boek bestellen via Bol.com, zowel in het Nederlands als in het Engels.


Book Detailsbook review wild
Auteur: Cheryl Strayed
Aantal pagina’s: 336
ISBN: 9781782390626
Publisher: Atlantic Books
First published: 2012

 

 

 

 

 

 

Dit zijn affiliate links. Meer hierover vertel ik je op deze pagina!

17 comments

Vlijtig Liesje 25 november 2015 - 09:09

Ik ben aan dit boek begonnen maar ben na een paar hoofdstukken afgehaakt. Ik weet niet meer goed waarom. Het kon me geloof ik niet meer boeien….

Leuk om jouw mening te lezen!

Reply
Charelle 25 november 2015 - 21:54

Ah wat jammer dat je het niet leuk vond! Maar dat kan natuurlijk, de meningen over het boek lijken nogal te verschillen!

Reply
Anna 25 november 2015 - 09:56

Haha, ik dacht even: huh, ben je weer in het Engels gaan bloggen? Maar toen zag ik pas dat het de Goodreads Synopsis was. Oepsie! Het lijkt me een prachtig boek. Ook fijn dat het niet zo zwaarmoedig is. Goeie tip!

Reply
Charelle 25 november 2015 - 21:55

Haha oh goed dat je dat zegt Anna! Werkt misschien inderdaad verwarrend! Even kijken of ik het volgende keer in het Nederlands kan plaatsen, of anders onderaan de pagina ofzo. (:

Reply
Renske 25 november 2015 - 10:08

Stiekem heb ik jouw blogje niet helemaal gelezen, omdat ik het boek zelf nog in de kast heb staan. Ik wist trouwens niet dat er ook een verfilming van het boek is. :’) Ik ben echt zo benieuwd naar het boek!

Reply
Charelle 25 november 2015 - 21:56

Oh snel lezen dan Renske! Ik vond in dit geval trouwens dat je de film best wel vóór het lezen van het boek kunt zien, het spoiled wel een beetje natuurlijk, maar het boek gaat veel dieper en laat veel meer zien. Dus mocht je benieuwd zijn, kijk gerust de film eerst! ;)

Reply
Darina 25 november 2015 - 17:20

Ik kende dit boek niet maar je hebt me wel heel nieuwsgierig gemaakt!

Reply
Charelle 25 november 2015 - 21:58

Leuk om te horen Darina, het is een echte aanrader!

Reply
Kim 25 november 2015 - 16:35

Haha ik ben ook door het artikel heen gescand, omdat ik het boek graag wil lezen en dan meestal zo min mogelijk info wil :)
Je pakketje heb ik trouwens maandag op de post gedaan! Was het helemaal vergeten te mailen :)

Reply
Charelle 25 november 2015 - 21:57

Ja, je moet het snel lezen, het is echt zó’n goed boek!
Ah wat leuk! :D Ben heel benieuwd (ondanks dat ik weet wat erin zit, maar toch)! Ik ga komend weekend ook naar mijn ouders dus dan ligt het zaterdag op me te wachten, extra leuk natuurlijk! ^^

Reply
Eva 25 november 2015 - 20:52

Leuk om je review te lezen! Ik ken het boek nog niet maar ik ga deze zeker eens opzoeken in de bibliotheek.
Liefs,
Eva

Reply
Charelle 25 november 2015 - 21:58

Ja zeker doen! Het is echt één van mijn favoriete boeken!

Reply
Hilde 2 december 2015 - 10:05

Dit boek wil ik echt nog heel graag lezen!! :)

Reply
Charelle 2 december 2015 - 12:31

Ja het is een echte aanrader!

Reply
Maartje 23 maart 2016 - 08:20

Ooh zo jammer dat ik de film al heb gezien! Ik wist namelijk niet dat die op een boek gebaseerd was, anders had ik zeker eerst het boek gelezen. Of zou het alsnog de moeite waard zijn?

Reply
Charelle 31 maart 2016 - 09:48

Ja het is zeker nog de moeite waard Maartje! Ik heb ook eerst de film gezien, om dezelfde reden, ik wist ook niet dat het gebaseerd was op een boek!

Reply
5x Boekentips voor de Meivakantie 25 april 2016 - 08:49

[…] vorig jaar las ik het boek Wild en kort daarna schreef ik er een review over. Zodra ik een boek uit heb ben ik er altijd van overtuigd dat het het beste boek is dat ik […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.