Book Review – Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe door Benjamin Alire Sáenze

by Charelle
book-review-aristotle-dante-universe

In dit artikel deel ik mijn review over het boek Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe. Een interessant boek met mooie referenties naar de twee filosofen.

Stiekem ben ik groot fan van Aristoteles. Niet dat ik nou zo extreem veel weet van wat deze wijsheer allemaal te zeggen had, maar ik vind het simpelweg fascinerend dat we zijn filosofie en theorieën nog steeds toepassen in de hedendaagse maatschappij. Neem nou de drie-actstructuur, of te wel de theorie dat een toneelstuk een begin, midden en eind moet hebben. Dat hadden we zonder Aristoteles nooit geweten, met als resultaat dat er alleen slechte films in de bioscoop zouden draaien. Immers, Hollywood doet niet anders dan het toepassen van de drie-actstructuur. En zo zijn er nog ’tig meer voorbeelden te noemen van de wijsheden van Aristoteles.

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Toen ik ontdekte dat er een boek bestond met de naam Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe, twijfelde ik dus ook geen seconde om dit boek in mijn virtuele winkelmandje te stoppen. Inderdaad, ik had niet eens de samenvatting gelezen. Dit boek kón gewoon niet anders dan awesome zijn.

Alvorens het boek daadwerkelijk open te slaan checkte ik toch maar even de achterkant, want als echte introvert houd ik nou eenmaal niet zo van verrassingen. Dus, waar gaat dit boek over volgens Goodreads?

Aristotle is an angry teen with a brother in prison. Dante is a know-it-all who has an unusual way of looking at the world. When the two meet at the swimming pool, they seem to have nothing in common. But as the loners start spending time together, they discover that they share a special friendship—the kind that changes lives and lasts a lifetime. And it is through this friendship that Ari and Dante will learn the most important truths about themselves and the kind of people they want to be.
Klinkt belangrijk. Is het ook.

Klik hier om dit boek meteen te bestellen

book-aristotle-dante

Mijn mening over dit boek

Na de eerste paar bladzijden denk je eigenlijk al te weten waar het boek over gaat en hoe het afloopt. Spoiler alert. Daar gaat het ook over. Máár wel op een heel andere manier dan je gedurende die eerste paar bladzijden ooit zou kunnen voorspellen.

Over het plot van dit boek ga ik daarom verder ook niet zoveel loslaten, want dat is zonde.

Laten we het er gewoon even over hebben wat ik ervan vond. Het heeft namelijk nogal even geduurd voordat ik tot de conclusie kwam dat ik dit een prachtig boek vond en het de stempel awesome opdrukte. Een stempel die het verdient om meerdere redenen.

aristotle-dante-book

Waarom was het boek awesome?

Allereerst zijn de personages in dit boek ontzettend goed uitgewerkt en erg interessant. Dit, terwijl Sáenz nauwelijks beschrijvingen geeft van de personages. In plaats daarvan kom je alles over ze te weten dankzij de innerlijke dialoog van Aristotle (Ari), de gesprekken die de personages met elkaar hebben en alles wat er in het boek gebeurt. Ari en Dante zijn uiteraard de hoofdpersonen in het boek, maar ook de ouders van beide jongens spelen een belangrijke rol. Het boek laat zien hoeveel invloed ouders hebben op hun kinderen, maar tegelijkertijd ook hoe weinig. Daarnaast toont het dat ouders ook maar mensen zijn en altijd een reden hebben voor hun gedrag. Ze hebben meer meegemaakt dan je denkt.

Klik hier om dit boek te bestellen

Daarnaast was het boek prachtig geschreven. Ik kwam er later achter dat Sáenz ook gedichten en kinderboeken schrijft, iets wat je absoluut terugziet in zijn schrijfstijl in Aristotle and Dante. Hij gebruikt veel korte zinnen en het boek heeft een duidelijk ritme. Een soort van kadans, alsof je op de golven drijft en zo van pagina 1 wordt meegevoerd naar pagina 359 (om maar een mooi metafoor te gebruiken).

quote-benjamin-saenz

Moet je dit boek lezen?

Ik zal niet meteen zeggen dat je het moet lezen, het boek is namelijk alles behalve het gemiddelde young adult boek. Het is geen zware kost, maar Saénz behandelt wel moeilijke onderwerpen. Onderwerpen die ik normaal eigenlijk liever uit de weg ga omdat ze zo ver van mijn bed staan. Mocht je echter van poëzie houden of van boeken met een diepere betekenis, dan moet je dit boek zeker lezen. Immers, het is niet voor niets dat het boek 4,5 ster scoort op Goodreads en is beloond met meerdere awards.

Je kunt dit boek bestellen via Bol.com (Engels Paperback, Ebook). Door het boek te bestellen via één van deze links, steun je mij en mijn blog, zonder dat je er meer voor betaalt. Meer hierover vertel ik je op deze pagina!


aristotle-dante-universe
Book Details

Auteur: Benjamin Alire Sáenz
Aantal pagina’s: 359
ISBN: 9781442408920
Publisher: Simon & Schuster Books for Young Readers
First published: 2012

6 comments

Naomi 14 maart 2016 - 09:45

Dit is mijn favoriete boek! Zo mooi vind ik hem.

x

Reply
kim 14 maart 2016 - 12:35

Je hebt me enthousiast gemaakt! Ik denk dat ik hem ga lezen :)
Volgende periode heb ik weer het van Philosophy II. Op de middelbare school vond ik filosofie vreselijk, maar nu super interessant!

Reply
Charelle 31 maart 2016 - 09:58

Ja he! Vind filosofie ook zo reuze interessant nu! Ben jaloers dat je dat op school krijgt, haha! Denk er namelijk zelfs over om nog een studie filosofie te gaan doen!

Reply
Kirsty 14 maart 2016 - 17:07

Het boek klinkt wel heel bijzonder. Ik weet niet of ik het leuk zou vinden, normaal gesproken ben ik niet zo van de filosofische boeken, maar wie weet spreekt het mij wel heel erg aan.

Reply
De Hoestende Avonturier 16 maart 2016 - 16:21

Wat prachtig sprookjes-achtig! De looks in elk geval. Het verhaal klinkt ook mooi. De rol en invloed van ouders en hun eigen leven en geschiedenis is maar een fascinerend iets :) Ik ‘mag’ nu geen nieuwe boeken kopen omdat er nog honderd klaar liggen om gelezen te worden haha. Maar als ik ‘m later ergens tegen kom wil ik ‘m graag lezen!

Reply
Galina 17 maart 2016 - 23:25

Toen ik de titel las dacht ik dat het een beetje a la ‘De Wereld van Sofie’ zou zijn, maar zo te horen gaat het hier toch om totaal iets anders. Het boek spreekt me na jouw artikel eigenlijk wel aan, ik wil nu namelijk weten waarom het op wat voor andere manier het eindigt dan dat je het voorspelt ;) ik zet hem op mijn verlanglijstje op bol, maar eerst moet ik nog de 87324 andere boeken erop uitlezen!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.