Bookshelf – 5x Waarom Charelle zo gek is op Harry Potter

by Charelle
harry-potter-boeken

Voor mijn negende verjaardag kreeg ik de eerste drie delen van Harry Potter cadeau. In het Nederlands. Van kennissen van mijn ouders. Ze kwamen net terug van een zakenreis in Amerika waar de Harry Potter hype toen net begonnen was. Ik daarentegen had er nog nooit van gehoord en staarde dagelijks een beetje wantrouwend naar de drie voor mij (toen) dikke boeken. Boeken zonder de Olijke Tweeling op de voorkant en zonder een paard van de Heartland ranche. Maar met een uil, rat en spin op de rug en een mysterieuze illustratie op de kaft.

Nee, die boeken, ik wist het niet zo goed. Eigenwijs als ik was las ik dus lekker verder in het laatste deel van Heartland en schudde iedere week schuldig mijn hoofd wanneer mijn ouders vroegen of ik al in Harry Potter begonnen was. Op een zekere dag vond mijn moeder het welletjes geweest en zette mij met De Steen der Wijzen op de bank. Ik moest tien bladzijden lezen, dan pas mocht ik weer in Heartland lezen. Charelle begon te lezen en – ik weet wat je nu denkt, maar zo ging het niet – integendeel, ze vond het he-le-maal niets. Met veel moeite (meer dan een uur) kwam ik tot bladzijde drie waarna ik ontzien werd. Die avond pakte mijn vader het boek op om te kijken wat er nou helemaal mis mee was. Mijn papa vond het echter een zeer amuserend boek en – om een lang verhaal kort te maken – zo geschiedde het dat de daaropvolgende twee jaar deel één, twee én drie van de reeks aan Charelle werden voorgelezen voor het slapen gaan.

steen-der-wijzenJe ziet. Harry Potter. Ik kwam er niet onderuit. Maar na de eerste paar hoofdstukken was ook ik groot fan van Harry Potter. Vervolgens heb ik deel vier, vijf, zes en zeven zelf gelezen, steeds met een tussenpauze omdat dat ze toen nog niet allemaal geschreven waren! Een oefening van geduld, zullen we maar zeggen.

Aangezien ik nooit een snelle lezer ben geweest heb ik de Harry Potter boeken echter maar één keer gelezen. In het Nederlands. En dat is inmiddels dus al super lang geleden. Ik kan het niet ontkennen, ik kon me nog maar weinig van de hele verhaallijn herinneren. Natuurlijk. Ik wist wie alle personages waren, wat er globaal gebeurde en ook waren er een aantal details blijven hangen. Maar nee, een Harry Potter quiz zou ik niet winnen.

Als groot Harry Potter fan vond ik dat toch een beetje jammer en zo besloot ik om de serie weer opnieuw te gaan lezen. In het Engels ditmaal. En óh wat is het goed jongens! Nu pas (nu ik oud en wijs ben, ahum) zie ik hoe ontzettend getalenteerd J.K. Rowling is. Wow, wat kan dat mens boeiend schrijven! Ik ben echt flabbergasted, om het maar even in het Engels uit te drukken.

Het eerste boek heb ik inmiddels uit en deel twee ligt op mij te wachten. Ik wil wel ook gewoon andere boeken blijven lezen en neem daarom na ieder deel een pauze. Maar de verleiding is ontzettend groot om mezelf op te sluiten op mijn kamer en in één keer alle boeken te lezen.

boeken-harry-potterMaar goed, nu ben ik een beetje aan het kletsen. Wat ik eigenlijk wilde doen is een vijf redenen delen met jullie waarom Harry Potter zo ontzettend tof is – of althans, waarom ik Harry Potter zo ontzettend tof vind! Komt-ie.

1. De verhaallijn zit bizar goed in elkaar. Tijdens het herlezen van het eerste boek vielen me allemaal kleine dingen op die al wijzen op hoe het verhaal zich verder ontwikkelt in bijvoorbeeld boek vijf. En zelfs op hoe het verhaal afloopt in boek zeven. Kortom, het is bijna onmogelijk om een onuitgewerkt detail aan te wijzen. Alles heeft een betekenis of wordt later verder opgepakt.

2. De namen van personen, voorwerpen en spreuken. J.K. Rowling heeft haar research écht goed gedaan. Zo bestaan veel spreuken uit bestaande Latijnse termen of verwijzen namen van personen naar bepaalde mytische wezens. Een voorbeeld is de kietelspreuk Rictusempra. Rictus betekent grijns en ‘Semper’ betekent ‘altijd’. Malfoy is afgeleid van het Latijn en Frans en komt neer op ‘bad faith’.

3. Herkenbaar en voor alle leeftijden. Op de één of andere manier is Harry Potter altijd leuk om te lezen, hoe oud je ook bent. Zo is ook mijn heldin Gretchen Rubin groot fan van de serie. Ik denk dat dat komt doordat iedereen wel wat van zichzelf in de personages herkent. In Harry, dan wel in Ron of Hermelien. Ook wanneer je ouder bent. Je ziet jezelf gewoon rondrennen op Hogwarts en dankzij Rowling kun je je ook precies voorstellen hoe een les Toverdranken er aan toe gaat.

4. Moralistisch zonder wijzende vinger. De boeken zitten vol met wijze lessen over wat echt belangrijk is in het leven. Met als ultieme boodschap natuurlijk ‘liefde overwint alles’. Daarnaast zijn mannen en vrouwen ook absoluut gelijk aan elkaar in de magische wereld. Ik denk dat dat zeker bijdraagt, of al heeft bijgedragen, aan een andere manier waarop jongens en meisjes met elkaar omgaan.

5. Sommige dingen veranderen nooit. Zodra ik de eerste bladzijden opnieuw had gelezen, werd ik weer helemaal opgenomen in de wereld van Harry Potter. In hoe het toen was. Soms is het gewoon fijn om te weten dat er dingen zijn in de wereld die nooit veranderen. En dat je altijd kunt terugvallen op Harry Potter, wat er ook gebeurd.

(OK, toegegeven, er zijn nog veel meer redenen, maar I don’t want to bore you. ;))

Ben jij ook groot fan van Harry Potter. Welk deel is jouw favoriet? Ik denk dat mijn favoriet toch het zesde boek is, The Halfblood Prince, maar wie weet denk ik daar binnenkort anders over!

26 comments

Naomi 1 februari 2016 - 10:29

Ik heb voor mijn verjaardagen een harry potter boekenset gekregen en ik heb de eerste 3 boeken al gelezen. vanaf het vierde boek worden ze echt heel dik! Ik lees ze ook in het Engels en lees tussendoor ook andere boeken. Mijn favoriete boek is het derde boek, de gevangene van azkaban en het vijfde boek de orde van de feniks!

xx

Reply
Charelle 2 februari 2016 - 12:53

Ah tof dat jij zo ook zo leuk vindt Naomi! ^^ Ja, ze worden echt heel dik dan ineens. Dat was echt even schrikken toen na lang wachten deel 4 uitkwam en dat zo’n dikke pil bleek te zijn, haha!

Reply
Valentinafaye 1 februari 2016 - 13:49

Ahhhh jeej ik ben ook een hp fan! Ik ben zo benieuwd naar de nieuwe trilogie Fantastic beasts and where to find them!

Reply
Charelle 2 februari 2016 - 12:52

Jaaa wow ik ben ook echt zó benieuwd! Echt leuk dat ze nog wat verder gaan met de HP wereld! ^^

Reply
Madelon 1 februari 2016 - 15:23

Leuk geschreven! Ik vind het ook altijd heerlijk om de Harry Potter boeken zo nu en dan opnieuw te lezen en opnieuw te ontdekken hoe alles in elkaar zit. J.K Rowling kan inderdaad geweldig schrijven, ik vind het zo mooi hoe ze al voor zichzelf een beeld van de afloop van het verhaal in het hoofd heeft en er subtiel naar verwijst in andere boeken.

Reply
Charelle 2 februari 2016 - 12:50

Ja, knap is dat he! Ik wil eens foto’s gezien van allerlei tabellen en grafieken die ze voor zichzelf had gemaakt om te zorgen dat niets van het plot verloren ging en ze het overzicht kon behouden. Maar dat je echt al vanaf het begin of aan weet waar je naartoe schrijft, met zo’n complex verhaal, dat vind ik magie op zich, haha!

Reply
Eline 1 februari 2016 - 16:43

Oh geweldig, ik wilde hier ook al een artikel over schrijven, maar nu heb jij het al gedaan :’) Ik heb de boeken in het Nederlands echt al honderd keer gelezen (voor mijn gevoel dan) en ben nu bezig met het laatste deel in het Engels. Zeker als je op alle fora en fansites zit, zie je dat de verhaallijn bizar goed in elkaar zit. Eens in de zoveel tijd vinden mensen weer iets nieuws in de boeken, en dat vind ik juist zo tof. Het blijft je boeien, hoe vaak je het ook herleest!

Reply
Charelle 2 februari 2016 - 12:49

Haha je mag hier gerust nog eens over schrijven Eline! Ik werd ook geïnspireerd door Emmy van http://zonenmaan.net. Ja, ze zijn zo knap geschreven, er zijn zoveel lagen. Echt heel tof!

Reply
evelien 1 februari 2016 - 19:48

Ik vind harry potter echt geweldig, ik heb alle films gezien en nog maar een boek gelezen maar wil ook zeker de andere boeken lezen. Het zijn zulke fijne en leuke verhalen. <3

Liefs! Evelien

Reply
Charelle 2 februari 2016 - 12:47

Jaaa je moet de boeken echt allemaal lezen Evelien! Ik vind ze persoonlijk véél leuker dan de films, haha. (A)

Reply
Heidi 1 februari 2016 - 20:30

Harry potter blijft altijd heel goeie boeken en films.

Reply
Charelle 2 februari 2016 - 12:46

Inderdaad Heidi! ^^

Reply
Galina 1 februari 2016 - 21:02

Ik kom pas voor de eerste keer kijken op je blog en dan zie ik als eerste artikel een verhaal over Harry Potter. Word ik gelijk blij van, ik was en ben een enorm fan van Harry Potter, inmiddels talloze keren opnieuw gelezen, in vier verschillende talen zelfs en de magie verdwijnt gewoon niet. Leuk dat je je ook zo in het verhaal kunt verliezen :)

Reply
Charelle 2 februari 2016 - 12:45

Wow in vier verschillende talen Galina! Lijkt me ook wel heel grappig om de boeken in een nog andere taal te lezen, ben vooral benieuwd hoe ze de ’tovertermen’ dan vertalen. Want ik vind die in de Nederlandse boeken echter super goed vertaald!

Reply
Amy 1 februari 2016 - 21:38

You made my day met dit artikel over Harry Potter. Ik ben groot fan van de boeken, want het zit inderdaad heel goed in elkaar en er zitten zoveel kleine details in waardoor je steeds weer iets nieuws uit het verhaal kunt halen. Geweldige boekenreeks!

Reply
Charelle 2 februari 2016 - 12:44

Leuk om te horen Amy! ^^ En ja, echt zó knap. Ik denk inderdaad dat als ik ze na deze keer nóg een keer lees, ik wéér andere dingen zie.

Reply
Daisy 1 februari 2016 - 22:58

Leuk geschreven! Ik ben zelf eigenlijk pas fan geworden na de eerste film… Toen wilde ik de boeken gaan lezen :)

Reply
Charelle 2 februari 2016 - 12:43

Ah ja de films zijn ook heel erg leuk, vooral de eerste, dat is echt mijn favoriet! ^^

Reply
Tamarah 2 februari 2016 - 08:48

Ahh, Harry Potter is zo leuk! Ik heb de films op bluray gekregen voor mijn verjaardag en heb net gisteravond de laatste gekeken. <3

Reply
Charelle 2 februari 2016 - 12:42

Ooh tof! Dan zijn ze vast nog mooier dan een aantal jaren geleden op DVD! ^^

Reply
Sas 2 februari 2016 - 10:44

Ze staan hier ook in de kast, van M. ik hou er totaal niet van haha

Reply
Charelle 2 februari 2016 - 12:42

Ja dat kan natuurlijk Sas! :’D

Reply
Margo 2 februari 2016 - 14:40

Ik ben ook fan! Ik heb volgens mij bijna alle boeken, maar dan moet ik even in de berging checken ;) maar ik gooi ze nooit weg!! Ik hou ook echt van het sfeertje van de films trouwens. JK Rowling is zeker getalenteerd!

Reply
Charelle 3 februari 2016 - 16:00

In de berging Margo? Die staan toch zeker wel prominent uitgestald? ;)

Reply
kim 4 februari 2016 - 18:31

Waah ik krijg nu meteen zin om Harry Potter te lezen! Ik werd ook uit deel 1 en 2 voorgelezen (en daarna hebben mijn moeder en ik allebei de boeken zelf verder gelezen). Een vriendinnetje van mij had het boek toen het net in Nederland was uitgekomen en ik móest hem natuurlijk ook hebben. Mijn moeder was ook helemaal fan van het verhaal. We wilden allebei gewoon niet meer slapen en maar blijven verder lezen haha!

Reply
Charelle 6 februari 2016 - 15:30

Aaah wat leuk dat jouw moeder ze ook aan jou voor las. Mijn vader heeft ze vanaf deel 4 ook verder zelf gelezen, haha, die was ook groot fan geworden! ^^

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.