Boeken | Recensie The Fault In Our Stars door John Green

by Charelle
the fault in our stars

Het duurde even voordat ik dit boek wilde lezen, maar toen ik de film had gezien kon ik niet langer meer wachten. Ik las het boek en laat je weten wat ik ervan vond!

Dit artikel bevat spoilers.

“That’s the thing about pain. It demands to be felt.”
– John Green, The Fault In Our Stars

Goodreads Synopsis
Despite the tumor-shrinking medical miracle that has bought her a few years, Hazel has never been anything but terminal, her final chapter inscribed upon diagnosis. But when a gorgeous plot twist named Augustus Waters suddenly appears at Cancer Kid Support Group, Hazel’s story is about to be completely rewritten.


The Fault In Our Stars is een boek dat ik nooit echt van plan was om te gaan lezen. Het idee dat het over een meisje ging met kanker, een meisje dat geheid dood zou gaan, sprak me absoluut niet aan. En al helemaal niet dat er een jongen janked aan haar sterfbed zou zitten. Sterker nog, ik begreep niet waarom iemand zo’n tragisch boek zou willen schrijven. Nee, The Fault In Our Stars ging ik écht niet lezen hoor.

Om de tragedie en mijn afkeer nog eens te vergroten kwam werd het boek in 2014 ook nog eens verfilmd. Wat een immens grote hype en fancommunity opleverd. Wáárom?! Vroeg ik me af. Hoe konden mensen zó fangirlen over zoiets zieligs! Nee, ook die film, die ging ik echt niet zien.

Totdat ik mijn nieuwsgierigheid niet meer kon bedwingen en een paar maanden geleden tóch de film keek. En ik tranen met tuiten huilde. Twee uur lang. Zo nu en dan onderbroken door een grinnik. Ik vond het niet leuk om toe te geven, maar ik vond de film ronduit fantastisch. The feels! Dat boek, dat moest ik lezen!

Zodoende bestelde ik het boek. En de afgelopen twee weken kreeg ik de kans om het te lezen.

Met hoge verwachtingen begon aan het boek. Verwachtingen die vervolgens niet waar werden gemaakt.

the fault in our stars

Waarom niet?
De emoties die ik voelde tijdens het zien van de film waren er tijdens het lezen van het boek niet. Passages werden niet in voldoende detail opgebouwd, omschreven en uitgewerkt om veel emotie bij mij teweeg te brengen. Dat geldt voor de zielige passages, maar ook voor de opgewekte, humoristische passages. OK misschien dat ik een keer een brok in mijn keel gehad heb, maar dat was dan voornamelijk omdat ik op dat moment al verdrietig was.

Passages kwamen voor mij vaak ook uit het niets. En stopten dan weer abrupt (een beetje zoals An Imperial Affliction). Zo wordt Hazel bijvoorbeeld een keer spontaan boos op haar ouders, zonder dat daar enige aanleiding toe is. Er is ook een passage waarop ze klaagt over het feit dat mensen eieren alleen eten als ontbijt. Natuurlijk, dat is een grappige observatie en het laat een beetje zien wat voor persoon Hazel is. Maar die passage die komt uit het niets. Sterker nog, die opmerking van Hazel komt uit het niets. En dan niet op een realistische manier waarop iemand een droge opmerking maakt, maar gewoon als een complete ’tantrum’.

Daarbij vond ik Hazel en Augustus beide té gevat. Ik zal niet ontkennen dat het leuke personages waren, want dat waren ze. Beide waren ze voorzien van een goede portie charisma, wekten ze sympathie en waren ze gewoon lief. Het waren karakters waar je graag vrienden mee zou zijn. Maar ze waren, ondanks het tragische feit dat ze kanker hadden, te perfect. Niet één keer kwam het voor dat ze niet wisten wat ze moesten zeggen. Altijd hadden ze wel een woordje klaar of ergens een duidelijke mening over.

Ze waren simpelweg niet realistisch. Al helemaal niet voor terminaal zieke tieners. OK, ik weet dat dit juist de bedoeling is. Dat het boek laat zien dat terminaal zieke kinderen zich écht niet ziek gedragen. En dat Hazel en Augustus ook beide wel als ‘unieke gevallen’ worden afgeschilderd. Maar dan nog!

the fault in our stars

Wat vond ik wel leuk?
Goed, uiteraard waren er ook dingen aan het boek die ik wel leuk vond. Zo vond ik het plot heel sterk. Het boek gaat namelijk niet zo zeer over ziek zijn, of over kanker, nee het gaat over een jongen en een meisje die verliefd op elkaar zijn. En toevallig ook kanker hebben. In andere woorden, de ziekte stond niet centraal in het plot.

Wat er wel centraal stond in het plot, de liefde tussen Hazel en Augustus en hun zoektocht naar een vervolg op het boek An Imperial Affliction, was ook heel vermakelijk. Ook weet John Green heel leuk details van Nederland en Amsterdam uit te lichten, wanneer de twee hier een paar dagen naartoe gaan.

Verder zijn Hazel en Augustus beide vrij filosofisch ingesteld, wat een boek een aantal leuke diepere lagen oplevert. Er wordt ook veel gespeculeerd over de betekenis van het leven en de dood. Speculaties die iedereen weer wat verse blikken op beide kwesties geeft.

the fault in our stars

Verdict
The Fault in Our Stars is dus wel een heel vermakelijk boek om te lezen en zelfs leerzaam. Ik zou mensen dan ook aanraden het boek te lezen, maar ik zal er nooit lyrisch over zijn. Iets dat je eigenlijk wel verwacht wordt te zijn over het boek, of over zijn auteur John Green.

Je kunt dit boek bestellen via Bol.com.
Dit zijn affiliate links. Meer hierover vertel ik je op deze pagina!


Book Detailsthe fault in our stars
Auteur: John Green
Aantal pagina’s: 316
ISBN: 9780141345659
Publisher: Penguin Books Ltd.
First published: 2012

14 comments

evelien 9 december 2015 - 09:45

wat jammer dat je het boek vond tegenvallen! Ik vond het boek juist echt heel erg goed, en heb daarna de film gezien. :) Mooie foto’s heb je er ook bij!

Liefs! Evelien

Reply
Charelle 9 december 2015 - 19:12

Ja het zou kunnen dat als ik ook eerst het boek had gelezen, ik het dan beter gevonden had! Maar ja, dat weten we niet natuurlijk. ;)

Reply
Renske 9 december 2015 - 10:48

Ik heb het boek nog nooit gelezen, maar de film wel gezien. Echt prachtig en emotioneel om te zien!

Reply
Charelle 9 december 2015 - 19:12

Ja, de film is echt heel mooi, ik denk dat ik hem binnenkort nog eens ga kijken nu ik ook het boek heb gelezen!

Reply
Anna 9 december 2015 - 11:03

Zo’n super mooi boek, vind ik juist! Ik heb ‘m ook in mijn kast staan <3. Jammer dat jij er niet zo van genoten hebt. Wel fijn, zo'n eerlijke recensie!

Reply
Charelle 9 december 2015 - 19:13

Nou, ik vond het wel leuk om te lezen maar ik was gewoon niet zo onder de indruk nee! Misschien had ik eerst het boek moeten lezen en dan de film moeten zien, wie weet was het dan anders geweest. (:

Reply
Evelien 9 december 2015 - 12:04

Oh, dit boek ligt op mijn nachtkastje! En ik heb de film nog niet gezien, misschien valt het dan mee ;-) Heb jij ‘Het Grote Misschien’, ook wel ‘Looking For Alaska’, van John Green gelezen? Dat is echt mijn favoriete boek van de afgelopen tijd.

Reply
Charelle 9 december 2015 - 19:14

Ja, ik denk dat het goed is dat je de film nog niet hebt gezien! ;)
En ja, “Looking For Alaska” heb ik gelezen en dat vond ik echt een ontzettend goed boek! Ik was daar echt een paar weken helemaal door van slag zelfs. :’D Tot zo ver is dat wel echt mijn favoriete John Green boek ook ja! (:

Reply
Evelien 9 december 2015 - 20:34

Ja, ik was ook van slag! Heb hem in het Nederlands gelezen maar wil nu eigenlijk nog een keer in het Engels haha. En ik heb gelezen dat hij in 2016 wordt verfilmd, yes!

Reply
Charelle 10 december 2015 - 16:49

Oh wow echt!? :D Dat wist ik niet! Ben héél benieuwd wie Alaska mag spelen dan! Ö Even checken of dat al bekend is!

Reply
Lisa 9 december 2015 - 21:53

Ik vind het echt een prachtig boek! De verfilming is mooi alleen veel minder dan het boek.

Reply
Charelle 10 december 2015 - 16:48

Fijn dat jij wel meer van het boek hebt kunnen genieten! Misschien had ik het boek ook wel mooier gevonden als ik de film niet eerst had gezien. ;)

Reply
Nesrin 10 december 2015 - 19:51

Ik heb boek afgelopen zomer gelezen en ik dacht dat ik de laatste was ;-) niet dus.

De film wil ik nog zien, ben benieuwd!

Reply
Charelle 11 december 2015 - 21:27

Haha nope! ;)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.