Als ik tegen andere vertel over de tarot dan denken mensen geregeld dat ik het heb over orakelkaarten. Ondanks dat beide worden gebruikt voor het leggen van contact met je intuïtie, zijn het twee heel verschillende dingen. Ik vergelijk de twee soorten zodat jij kunt ontdekken wat het beste bij jouw past!
Orakelkaarten en tarotkaarten worden beide gebruikt bij divinatie, het contact leggen met je innerlijke wijsheid en als hulpmiddel bij het mediteren. Toch verschillen de twee hulpmiddelen enorm van elkaar. Aan de hand van wat basisprincipes over de kaarten en een voorbeeld help ik je bij het maken van de juiste keuze.
De basis orakelkaarten vs. tarot
Een tarot deck heeft altijd 78 kaarten en een vaste structuur: het is altijd opgebouwd uit de Grote en Kleine Arcana. De Grote Arcana representeert de menselijke levensloop en is te vergelijken met The Hero’s Journey, een model uit de film- en reclamewereld. De Grote Arcana betreft grote gebeurtenissen, terwijl de Kleine Arcana betrekking heeft op het leven van alledag. Het is opgebouwd uit de vier reeksen staven, bekers, zwaarden en pentakels. Iedere reeks kent de getallen één tot en met tien en wordt gevolgd door (meestal) vier hofkaarten: schildknaap, ridder, koningin en koning.
Dit is altijd zo, al er variatie kan optreden in de benamingen, afhankelijk van het thema van het dek wat je gebruikt. Zo komen we regelmatig een prins en prinses tegen in plaats van een schildknaap en ridder en zou de magiër uit de Grote Arcana bijvoorbeeld ook een druïde of fairy godmother kunnen zijn.
Orakelkaarten daarentegen hebben geen structuur en de hoeveelheid kaarten per deck verschilt enorm. Orakelkaarten hebben wel altijd een duidelijk thema. Zo heb ik het Dieren Orakel der Druïden, waarbij op iedere kaart een dier staat. In het boekje wat erbij zit staat wat elke kaart betekent, maar bij de meeste orakelsets staan de betekenissen op de kaarten zelf.
Dat is ook meteen het tweede verschil met de tarotkaarten. Want ondanks dat ook iedere tarotkaart een eigen betekenis heeft, varieert die betekenis veel meer. De betekenis van tarotkaarten is afhankelijk van de vraag die je stelt, van de spread die je gebruikt, van de andere kaarten die naar voren komen in de reading en van je intuïtie. Zo betekent dezelfde kaart iedere keer iets anders. Bij orakelkaarten is de betekenis ook deels afhankelijk van je intuïtie, maar de betekenis is strakker omlijnd.
Voor orakelkaarten is daarom weinig voorkennis nodig. Je koopt een stapel, schudt het deck en trekt een kaart. Het berichtje op de kaart is jouw boodschap en waarschijnlijk weet je zelf het beste wat de kaart jou wil vertellen.
Voorbeeld
Ik schud mijn orakelkaarten met de vraag ‘wat moet ik vandaag weten?’, vervolgens trek ik een kaart met de tekst: ‘What do you really want?’ Hoe ik die boodschap interpreteer is aan mij, maar het laat me sowieso even bij mijn leven stilstaan. Doe ik wel wat ik echt wil? Is er iets wat mij blokkeert in mijn groei? Of misschien twijfel ik al een hele tijd over een nieuwe studie en herinnert deze kaart mij eraan dat ik mijn hart moet volgen. Wat wil ik echt? En heeft deze studie mij dat te bieden?
Nu schud ik mijn tarotkaarten met dezelfde vraag, ‘wat moet ik vandaag weten?’. Ik trek de Zeven van Zwaarden. Op de kaart staat geen tekst, alleen een afbeelding. Wat zie ik in die afbeelding? Wat betekent hij voor mij? Wat valt me op? Waar doet het me aan denken? Hij lijkt op iemand die er sneaky met de buit vandoor gaat. Ook dit doet mij stilstaan. Denk ik ergens gemakkelijk vanaf te komen? Of, moet ik vandaag letten op zakkenrollers? Laat ik de verantwoordelijkheid aan anderen over en zit ik Netflix te kijken, terwijl ik weet dat de rest van mijn team wel wat hulp kan gebruiken? Of, wordt er misbruik gemaakt van mijn harde werken? Ook nu weet ik zelf waar de kaart betrekking op heeft. Maar een tarot reading bestaat meestal uit meerdere kaarten. Laat ik er nog twee trekken: Ridder van Kelken, omgekeerd en de Aas van Staven.
Er begint zich nu een verhaal te vormen. De omgekeerde Ridder kan wijzen op jaloezie of onrealistische verwachtingen. Misschien ben ik jaloers op die foodblogger die zo ontzettend veel volgers heeft, maar weet ik ook dat ik eigenlijk niet hard genoeg werk om dat te evenaren. De Aas van Staven daarentegen wijst op inspiratie, passie en creativiteit. In mijn ogen verandert de boodschap nu en staat er dat ik me niet teveel van anderen moet aantrekken, me niet met anderen moet vergelijken of me laten neerhalen door hun prestaties. Ik moet focussen op mijn ambities en mijn passies en er voor gaan en niet bang zijn dat anderen mij te slim af zijn, mijn creaties niet leuk vinden of mijn volgers afpakken.
Tarot vs. Orakel
Het voorbeeld maakt duidelijk dat het lezen van tarotkaarten meer dimensie heeft dan orakelkaarten, het is interactiever en dynamischer. Dat wil echter niet zeggen dat orakelkaarten minder goed zijn, want ook orakelkaarten kunnen je net dat steuntje in de rug geven dat je op dat moment nodig hebt en je laten stilstaan. Je krijgt er zelfinzicht door.
Orakelkaarten zijn dan ook perfect voor beginnende kaartenleggers. Met orakelkaarten kun je ontdekken of het lezen van kaarten iets voor je is en of je er wat aan hebt, later kun je je dan in de tarot verdiepen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Persoonlijk vond ik de mysteries van de tarot te interessant om te laten wachten en dus ben ik daar meteen volop ingedoken.
Welk deck moet ik kopen?
Als je een orakeldeck wilt kopen, koop dan het deck dat jou aanspreekt. Bij welk deck heb je een goed gevoel? Welke afbeeldingen spreken je het meest aan? Welk thema vind je mooi? Als later blijkt dat je niet ‘connect’ met de kaarten of je nooit zin hebt om een kaart te pakken, dan heb je wellicht niet het juiste deck gekocht. Dat kan gebeuren. Twee van mijn persoonlijke favorieten zijn het Spirit Animal Oracle en het Mystical Shaman Oracle Deck.
Koop je als beginner een tarotdeck, koop dan het Rider-Waite-Smith deck. Het RWS deck is één van de oudste en is enorm duidelijk, er wordt gebruik gemaakt van archetypen die eenvoudig te interpreteren zijn. Bovendien is er erg veel geschreven over het RWS deck, waardoor je als beginner veel bronnen kunt raadplegen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een deck dat je meer aanspreekt qua afbeeldingen of thema, maar houd er rekening mee dat dit misschien wat lastig kan zijn in het begin.
In dit artikel vertel ik je meer over het RWS deck en hoe je begint met het lezen van tarotkaarten: Tarot kaarten lezen? Zo begin je!
Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?
Dit artikel bevat affiliate links.
3 comments
Wat een bijzonder artikel, ik weet hier echt 0.0 over!
Dankje voor de duidelijke uitleg. Echt super interessant!
dankjewel, heldere uitleg :)