3 tips om je dromen te onthouden

by Charelle

Wist je dat iedere droom die je hebt, een belangrijke boodschap voor je heeft? Dat klinkt misschien belachelijk, zeker als je bedenkt hoe vreemd dromen kunnen zijn. Maar de dromen die je gedurende de nacht hebt zijn manieren van het onderbewustzijn om met je bewuste brein te communiceren. Hoe dat werkt en hoe je ervoor zorgt dat je je dromen ook daadwerkelijk onthoud? Lees snel verder!

Wat is het onderbewustzijn?

Wat veel mensen niet weten is dat je je maar bewust bent van 4% van alle gedachten die je hebt. De andere 96% speelt zich op onderbewust niveau af, maar bepaalt voor een groot deel hoe je dag eruit ziet en hoe je reageert op bepaalde situaties. Bovendien neemt je onderbewustzijn veel meer waar dan je denkt. Je brein heeft een soort filter dat bepaalt van welke prikkels en impulsen je je bewust bent en welke meteen worden afgevoerd naar het onderbewustzijn zonder ze direct te registreren. Dit is bijvoorbeeld heel handig tijdens het autorijden: als je je constant bewust zou zijn van iedere lantaarnpaal, iedere wolk en ieder fluitend vogeltje, dan zou er van autorijden weinig terecht komen.

Een oneindige bron van informatie

Je kunt je voorstellen dat je onderbewustzijn een oneindige bron is van informatie waar jij met je bewuste mind niet bij kunt. Behalve als je in een bepaalde trance staat verkeert, ontstaat er een brug tussen je bewustzijn en onderbewustzijn en kun je bij deze oneindige bron van informatie.

Dit is precies wat er ’s nachts gebeurt: in je slaap wordt het onderbewustzijn bereikbaar en dat is waar de beelden en verhalen vandaan komen die je gedurende de nacht meemaakt. Dat deze avonturen zo bizar zijn komt doordat het onderbewustzijn communiceert in symbolen en metaforen. De meeste dromen kun je daarom niet letterlijk nemen, maar moeten eerst geïnterpreteerd worden. Je kunt dit het beste intuïtief doen, maar je kunt hiervoor ook een cursus volgen, een dromenexpert raadplegen of er een dromenboek bij pakken.

Je dromen onthouden

Het belangrijkste is natuurlijk dat je je dromen onthoud, anders kun je ze ook niet interpreteren en loop je al die mooie boodschappen van je onderbewustzijn mis. Daarom 3 tips die je helpen je dromen te onthouden!

1. Zet de intentie

Het kan enorm helpen om voordat je gaat slapen, hardop tegen jezelf uit te spreken dat je je dromen wilt onthouden. Dit signaleert namelijk naar je onderbewustzijn dat je van plan bent te luisteren, wat ervoor zorgt dat de dromen sterker doorkomen. Kruip lekker onder je deken, klop je hoofdkussen op en zeg hardop: “Vannacht onthoud ik mijn dromen, zodat ik de boodschappen van het onderbewustzijn kan ontvangen.”

2. Leg een notitieboekje klaar

Leg een notitieboekje en potlood op je nachtkastje. Zodat je ’s ochtends of als je ’s nachts een keer wakker wordt, direct je dromen kunt opschrijven. Hoe langer je wacht, hoe minder je nog weet van je droom en dat is zonde. Je kunt je droom snel in kernwoorden opschrijven, om er later op de dag nog eens uitgebreid naar te kijken. Zorg er ook voor dat je een potlood op je nachtkastje legt en geen pen, want die pen is geheid leeg op het moment dat je een wel héél belangrijke droom wilt opschrijven.

3. Blijf onder de dekens liggen

Zodra je wakker wordt, blijf je nog lekker even onder je deken liggen, zonder je te bewegen. Er is een connectie tussen het onderbewustzijn en het lichaam waardoor zodra je je gaat bewegen, de droom langzaam wegvaagt. Door in dezelfde houding te blijven liggen kun je beter terughalen waar je droom over ging en het dan meteen opschrijven.

Ik ben benieuwd, onthoud jij jouw dromen? Wat zijn je favoriete tips om je dromen beter te onthouden? Laat het weten in de reacties!

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Dit artikel is geschreven in opdracht van Smulders Textiel.

1 comment

Survival guide voor het verzetten van de klok! 16 februari 2022 - 11:27

[…] 3 tips om je dromen te onthouden […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.