Wist je dat het nog best moeilijk is om in een koffietentje een vegan chai latte te bestellen? Dat komt omdat veel koffiezaken gebruik maken van kant-en-klare mixes, waar vaak melkpoeder doorheen zit. En ja, dan is je vegan chai latte met sojamelk ineens niet meer zo heel erg vegan. Of dat erg is? Niet echt, want thuis maak je in een handomdraai een chai latte die honderd keer lekkerder is, vegan én ayurvedisch.
Ik denk niet dat het nodig is om mijn liefde voor chai latte’s nog eens te benadrukken, maar ik doe het toch. Want ik ben er echt dol op! Niet gek, want voor iemand die het altijd koud heeft zijn de verwarmende chai kruiden meer dan welkom. Kaneel, kardemom, kruidnagel… stuk voor stuk zijn het kruiden die ons helpen aarden in ons drukke bestaan. Ik bestel deze kruiden graag bij DeOnlineDrogist.nl.
Het is dan ook niet gek dat de chai latte een belangrijke rol speelt binnen de ayurveda. In India drinken ze namelijk geen thee met melk, zoals we dat in Nederland weleens doen, maar ze drinken daar melk met thee. In de ayurveda wordt een chai latte dan ook gezien als meer dan een simpel drankje, maar als een holistisch voedingsmiddel. Vooral het Vata dosha doet er goed aan om gedurende de koude herfst- en wintermaanden geregeld een chai latte te drinken. Op die manier houd je je spijsvertering, metabolisme en immuunsysteem op gang, wat vervelende griepjes helpt voorkomen.
- 2 kardemompeulen
- 8 kruidnagels
- 4 zwarte peperkorrels
- 2 kaneelstokjes
- 2 steranijs
- 2cm verse gember, geschild en in plakjes
- 600ml plantaardige melk (ik gebruikte rijstmelk)
- 200ml water (of 200ml extra melk, voor een extra romige variant)
- 4 zakjes zwarte thee (bijv. English Breakfast of Ceylon)
- ahornsiroop of kokosbloesemsuiker naar smaak
- Doe de kardemompeulen, kruidnagels en peperkorrels in een boterhamzakje of ziplock-bag en kneus de kruiden door er een paar keer op te duwen met een deegroller of de onder kant van een stevige mok.
- De gekneusde kruiden doe je in een pan, samen met de kaneelstokjes, steranijs, gember, melk, water en theezakjes.
- Breng aan de kook en laat 10-15 minuten rustig sudderen met de deksel op de pan.
- Zeef het mengsel, bewaar de steranijs en kaneel, schenk in een kopje en roer er eventueel een zoetmiddel naar keuze door. Serveer met in ieder kopje een steranijs of kaneelstokjes.
- Enjoy!
Houd jij ook zoveel van chai lattes? En kun jij ook wel een warm drankje gebruiken tijdens de herfst? Laat het weten in de comments!
Lees ook:
- Kaneel | Het eten van Ceylon kaneel is gezond én lekker!
- Recept – Gezonde Appel-Gember Koeken (Glutenvrij)
- 3x Muntthee: Marokkaans, Indiaas en Ijsthee
Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?
Dit artikel bevat affiliate links.
9 comments
Ik wil dit altijd al eens proberen. Staat op mijn lijstje voor deze winter want dit lijkt me echt heerlijk!
Oehh dit lijkt me zo lekker! Hier in Leipzig hebben ze meestal een paar verschillende chaimixen staan, waarvan er altijd wel eentje vegan is. Heel fijn! Maar zelfgemaakt lijkt me eigenlijk nog veel lekkerder :)
Oooh wat goed dat ze daar vrijwel altijd meer keus hebben, ideaal!
Ik houd echt enorm van chai thee! Bij koffiezaak Juan Valdez maken ze echt heel lekkere, met kaneel en appel. Dus niet zo pittig, meer heel zoet. Niet te vaak drinken dus, maar lekker is het wel :D Niet vegan helaas.
Oooh dat adresje ga ik dan meteen eens noteren, klinkt super lekker! <3
Dat klinkt echt heerlijk! Ook leuk dat je extra informatie geeft over dingen als Ayurveda. Ik kan herinneren dat mijn moeder een tijdje geleden hier veel over praatte!
[…] ook een chai latte addict als ik wil weleens wat anders en zo ontdekte ik laatst het Canadese drankje London Fog. Deze […]
[…] Lees ook: Recept | Vegan Chai Latte volgens de Ayurveda […]
Wat een lekker recept. Dankjewel! Veel lekkerder dan chai mix.