Recept | Paars ontbijtje met Amaranth, Rijst en Blauwe Bessen + Hoe is het met mijn voedselintoleranties?

by Charelle
amaranth_rijst_ontbijt

Dit Paarse ontbijtje van amaranth, rijstvlokken en blauwe bessen is een heerlijke variant op je dagelijkse havermoutpap. Het is makkelijk te maken, glutenvrij, suikervrij, veganistisch en ook nog eens érg lekker. Gevalletjes puur genieten van enkel natuurlijke ingrediënten.

Sinds vorig jaar bleek dat ik meer dan 50 voedselintoleranties heb, ben ik veel meer gaan variëren met ontbijtjes. Voorheen at ik iedere dag havermoutpap, maar omdat ik intolerant bleek voor haver moest daar verandering in komen. Sterker nog, volgens het rotatiedieet dat bij de intolerantietest kwam mocht ik niet twee dagen achter elkaar hetzelfde ontbijt eten. Pas op de vijfde dag mocht ik weer hetzelfde ontbijten als op de eerste dag.

Hoe gaat het nu met mijn voedselintoleranties?

Het rotatiedieet volg ik al lang niet meer, maar zo nu en dan houd ik er nog wel rekening mee om te voorkomen dat er nóg meer intoleranties ontstaan. Zo ben ik snel geneigd om iedere dag courgette of wortel als groente te eten, ik las daarom af en toe een week in waarin ik deze groenten niet eet. In plaats daarvan kies ik dan eens voor andere groenten, zoals pompoen, bietjes, spinazie of bloemkool.

Of ik echt intolerant ben voor havermout? Ik denk het niet, de voedselintolerantietest gaf het waarschijnlijk alleen maar aan omdat ik het zo ontzettend vaak at. Iedere ochtend havermoutpap en soms ook nog als lunch. En als tussendoortje at ik regelmatig havermoutkoekjes. Zoals uitgelegd in mijn artikel over de voedselintolerantietest (note: de eerste test gaf 29 intoleranties aan, een uitgebreidere test liet 50 voedselintoleranties zien) werden mijn intoleranties ingedeeld in drie klassen: van ‘een beetje intolerant’ naar ‘heel erg intolerant’. Inmiddels eet ik enkel de producten uit de laatste klasse niet: zoete aardappel, amandelen, koemelkproducten (voor een vegan geen probleem), vijgen en paprika. Gluten laat ik ook nog steeds staan, ondanks dat deze niet uit de test naar voren kwam omdat ik al twee jaar geen gluten meer at. Maar als één van deze ingrediënten ooit eens op mijn bord verschijnt, wat wel eens voorkomt, eet ik ze gewoon en dat gaat prima. Of ik dat te danken heb aan het rotatiedieet? Misschien. Maar ik denk dat de Ayurveda hierin een grotere rol voor mij heeft gespeeld.

Paprika is eigenlijk het enige ingrediënt waarvan ik merk dat ik er écht intolerant voor ben. Ik word er misselijk van en krijg pijn aan mijn maag. Gelukkig vind ik paprika ook niet lekker, dus dat valt dan weer mee.

En het ontbijtje dan?

Dit artikel ging oorspronkelijk helemaal niet over mijn voedselintoleranties, maar over het recept voor het ontbijt op de foto. Maar omdat dit ontbijt voorkomt uit het rotatiedieet, bedacht ik me dat jullie wellicht wel willen weten hoe het nu gaat met die vijftig intoleranties van mij. Misschien ook niet. Maar nu weten jullie het toch.

Roteren met ontbijt betekende voor mij zoiets als: amaranth, boekweit, rijst, gierst, quinoa, teff en dan weer amaranth, met daarbij iedere dag andere noten en een andere plantaardige melk (dat werd al snel gewoon water). Behalve boekweit at ik de hier genoemde (psuedo)granen voorheen nooit als ontbijt, dus het rotatiedieet en de Ayurveda hebben wel mijn ontbijtrepertoire uitgebreid. Zo deelde ik al mijn recept voor het Ayurvedisch Gierst Ontbijt met Abrikozen  en mijn ontbijtrecept voor Zwarte Rijstpudding.

Paars ontbijt met amaranth, rijst en blauwe bessen

Ook dit Paarse ontbijtje van amaranth, rijstvlokken en blauwe bessen is een recept dat voortkwam uit het experimenteren met nieuwe ontbijtjes. Het is glutenvrij, suikervrij én veganistisch en bevat bovendien kruiden als kaneel en gember die dit ontbijtje licht verteerbaar maken. Amaranth vind je in de supermarkt in het schap met ‘bewuste voeding’, of bij de reformwinkel. Ook rijstvlokken vind je in de reformzaak. Gemalen kardemom verkopen ze bij de grotere supermarkt of de Aziatische/Indiaase supermarkt.

5.0 from 1 reviews
Paars ontbijtje met Amaranth, Rijst en Blauwe Bessen + Hoe is het met mijn voedselintoleranties?
 
Auteur:
Soort: Ontbijt
Hoeveelheid: 4
Bereidingstijd:
Wachttijd:
Totale tijd:
 
Dit Paarse ontbijtje van amaranth, rijstvlokken en blauwe bessen is een heerlijke variant op je dagelijkse havermoutpap. Het is makkelijk te maken, glutenvrij, suikervrij, veganistisch en ook nog eens érg lekker. Gevalletjes puur genieten van enkel natuurlijke ingrediënten.
Wat heb je nodig?
  • 250 gram blauwe bessen (vers of bevroren)
  • 200 gram ongekookte amaranth
  • 50 gram rijstvlokken
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 0,5 tl gemalen kardemom
  • optioneel: handje rozijnen
Wat ga je doen?
  1. Kook de amaranth 15 minuten in 400ml water.
  2. Zet het vuur laag (of uit) en voeg de rijstvlokken toe aan de pan met amaranth, plus 200ml kokend water. Roer goed door. Als je merkt dat het water snel wordt opgenomen voeg je de kokosmelk toe en indien nodig nog extra water.
  3. Blijf af en toe roeren in de pan met amaranth en rijstvlokken terwijl je in een steelpannetje de (bevroren) blauwe bessen vijf minuten kookt in een klein laagje water. Voeg tijdens het koken de kaneel, gember en kardemom toe aan de blauwe bessen.
  4. Pureer de blauwe bessen met een staafmixer en giet het mengsel bij de amaranth. Roer goed door. Voeg eventueel de rozijnen toe en extra water als je de pap te dik vindt.
  5. Warm goed door voor het opdienen en serveer met toppings (o pde foto pecannoten en hennepzaad).
  6. Enjoy!

Experimenteer jij veel met ontbijtjes? Of eet je stiekem iedere dag hetzelfde? Laat het weten in de reacties!

Lees ook: Recept voor London Fog, de Earl Grey Latte uit Canada! (vegan)

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

8 comments

Ayla 5 april 2017 - 08:48

Wat lastig dat je zo moet afwisselen de hele tijd, maar tegelijk ook wel leuk! Denk je dat dit ontbijtje koud ook lekker is? Ik heb ’s ochtends niet zoveel tijd, maar als ik dit ’s avonds maak weet ik niet of het nog lekker is..

Reply
Merel 5 april 2017 - 11:43

Wat ziet dat er prachtig uit met die kleur! Ik heb binnenkort een onderzoek op de agenda staan m.b.t. voedselallergie/intoleranties. Van het rotatie dieet had ik niet eerder gehoord, ik ga het even opzoeken!

Reply
Anne 5 april 2017 - 14:33

Dat ziet er heerlijk uit, wat een goed idee ook om te ontbijten met amaranth. Lijkt me lastig om te gaan met zo’n voedselintolerantie.

Reply
Stephanie 5 april 2017 - 18:52

Dit ziet er heerlijk uit! Vooral voor een dag dat ik niet vroeg naar mn werk hoef. <3 voor warme ontbijtjes

Reply
Marjan 7 april 2017 - 09:32

’s Ochtends lekkere warme havermoutpap; dat blijft mijn favoriet. Af en toe eens teff. Nu het weer wat warmer wordt staat er ook wel eens een (koude) ontbijtbowl op het menu; favoriet is er eentje met spinazie en avocado. Dit ontbijtje met amaranth ziet er heerlijk uit!

Reply
Recept | Amaranthpap met druiven als ontbijt (veganistisch, glutenvrij) 5 juli 2017 - 07:07

[…] Lees ook: Paars ontbijtje met Amaranth, Rijst en Blauwe Bessen […]

Reply
Natascha 4 april 2019 - 20:14

Hoi Charelle!
Wat fijn dat ik op jou site terecht ben gekomen! Ik heb sinds kort ontdekt dat ik 19 intoleranties heb maar ik vind het erg lastig om ermee om te gaan. Niemand in mijn omgeving heeft hier ervaring mee en ik ben student dus heel veel afwisselen met eten en dingen uitproberen blijft lastig. Ik vind het ook moeilijk om nee te zeggen tegen etentjes/drankjes doen. Heb je misschien tips voor mij? Vond jij het ook moeilijk in het begin om een balans te vinden?
Groetjes

Reply
Charelle 30 mei 2019 - 16:26

Hoi Natascha,
Oei, 19 is ook veel! Het was inderdaad best lastig. Ik heb wel veel ‘nee’ gezegd en stelde dan voor om in plaats van een drankje te gaan doen, gezellig thuis op de bank thee te drinken. Dus zelf met alternatieven komen, zodat je geen nee hoeft te zeggen. Hoop dat je daar iets aan hebt. Succes!

Reply

Leave a Comment

Wat vind je van dit recept?:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.