Hartverwarmende masoor dhal van rode linzen

by Charelle
dhal_linzen

Ik ben verzot op de Indiase keuken en rode linzen (masoor) dhal is dan ook één van mijn favoriete gerechten. Hartverwarmend en daarom ideaal voor de naderende herfst. Want wat is er na een lange, koude dag fijner dan een warme kom comfort food dat je met een lepel kunt eten? Precies! Daarom deel ik vandaag mijn recept voor Indiase masoor dhal.

Wat is dhal?

Iets wat ik me lang heb afgevraagd is wat dhal nu eigenlijk precies is. Is het een curry? Is het een curry zonder vlees? Of is het simpelweg een soep? Eigenlijk is het iets er tussenin: een dunne curry of dikke soep gemaakt van gespleten peulvruchten, in dit geval rode linzen. Maar het belangrijkste is dat het gewoon héél lekker is.

Is masoor dhal gezond?

Reken maar! Linzen zijn namelijk een bron van plantaardige eiwitten die in combinatie met een graan een volwaardig eiwit vormen. Het is dus een goed idee om deze curry te eten met zilvervliesrijst of bruine basmati. Daarnaast bevatten linzen veel vezels die de spijsvertering en stoelgang bevorderen.

Hoe eet ik masoor dhal?

Zelf eet ik dhal regelmatig als avondeten, maar het kan ook prima door voor een warme (of lauwe) lunch. Als je het ’s ochtends thuis opwarmt en meeneemt is een bakje, dan is het tegen lunchtijd nog op een prettige temperatuur om te eten. Maar als je geluk hebt staat er natuurlijk gewoon een magnetron op je werk. ;) Als het teveel is afgekoeld wordt de dhal wel wat stijver, roer het dan even door met een heel klein scheutje water.

linzen_dhal

Hartverwarmende masoor dhal van rode linzen
 
Auteur:
Soort: Avondeten, Lunch
Keuken: Indiaas
Hoeveelheid: 4-6
Bereidingstijd:
Wachttijd:
Totale tijd:
 
Wat heb je nodig?
  • 300gr gedroogde rode linzen
  • 400ml kokosmelk
  • 4 el (60ml) gezeefde tomaten
  • 1 rode ui, in ringen of snippers
  • (evt. 1 courgette, in partjes)
  • 2 tenen knoflook
  • 2cm verse gember, geraspt of in hele kleine stukjes gesneden
  • ½ tl korianderzaad
  • ½ tl komijnzaad
  • 1 tl garam masala kruiden
  • 2 tl kurkuma poeder
  • ½ tl gemalen mosterdzaad
  • ½ tl gemalen komijnzaad
  • snuf cayennepeper
  • flinke snuf (Himalaya) zout

  • garnering: verse koriander
  • serveer met: zilvervliesrijst of bruine basmati
Wat ga je doen?
  1. Doe de linzen in een kom en controleer of er geen rare dingetjes tussenzitten. Het komt voor dat er steentjes of andere rare dingen tussen de linzen zwerven, dus het is de moeite om dat even te controleren.
  2. Vul de kom met koud water en roer door, het water wordt troebel. Giet af en herhaal totdat het water (bijna) niet meer troebel is.
  3. Kook de linzen in een halve liter water voor 10-15 minuten.
  4. Verhit ondertussen wat olijfolie of kokosolie in een grote wokpan en bak hierin de ui (en courgette) tot hij glazig is. Voeg de knoflook en gember toe en het korianderzaad, de komijnzaad en de garam masala.
  5. Als het korianderzaad en de komijn gaan geuren (na ongeveer 1 minuut) voeg je de kokosmelk en de gezeefde tomaten toe.
  6. Giet indien nodig de linzen af (waarschijnlijk is dat niet nodig) en voeg toe aan de wokpan. Roer goed door en voeg het gemalen mosterdzaad, de gemalen komijn, de kurkuma en cayennepeper toe.
  7. Laat 10 minuten op laag vuur sudderen.
  8. Enjoy!

dhal_rode_linzen

Ben jij ook zo dol op de Indiase keuken? Wat is jouw favoriete gerecht? Laat het weten in de comments!

Lees ook: Linzencurry met pompoen en spinazie

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

13 comments

Anne 19 september 2016 - 09:38

Dit heb ik echt nog nooit gegeten, het ziet er wel heerlijk uit. Ik ga dit even onthouden.. Lijkt me heerlijk met die geuren in de keuken!

Reply
Charelle 21 september 2016 - 13:11

Jaaa de geuren zijn zeker heerlijk, zo kruidig! ^^

Reply
Janna 19 september 2016 - 09:56

Dit lijkt me echt heel lekker! Ik maak wel eens rode linzen-kokossoep en ik denk dat dit er een beetje op lijkt. Alleen ziet dit er een stuk dikker uit. Ik ga ‘m opslaan!

Reply
Charelle 21 september 2016 - 13:11

Jaaa ik denk ook dat het er op lijkt, maar dit is inderdaad net wat dikker. ^^

Reply
Dina 19 september 2016 - 10:22

Wat een mooie pan!

Reply
Charelle 21 september 2016 - 13:10

Jaaa hij is cute he! :D Hij is van de kringloop, er waren er vijf en dit is de kleinste. Heb ook alleen die gekocht want hij was toch alleen voor de foto. (A)

Reply
Sabine 20 september 2016 - 00:04

Oeh, dit lijkt me lekker! Nog nooit op, maar ga ik verandering in brengen!

Reply
Charelle 21 september 2016 - 13:09

Leuk Sabine! :D

Reply
Kim 20 september 2016 - 20:56

Dit lijkt mij heel lekker! Mijn vriend en ik hebben besloten om (bijna) geen vlees meer te eten, en ook richting vegan te gaan voor een tijdje. Alleen zegt hij dat je eiwitten beter niet met koolhydraten kan combineren. dus ik weet niet of hij hierbij rijst zou willen!

Reply
Charelle 21 september 2016 - 13:09

Jaaaa wat goed! :D Ik hoor het steeds vaker om me heen dat mensen (bijna) geen vlees meer eten, ik vind dat zo fijn! :D En betreft koolhydraten met eiwitten combineren, dat klopt, maar gaat alleen op voor dierlijke eiwitten (dus alle dierlijke producten). Peulen zoals linzen moet je juist combineren met graan anders krijg je geen volwaardig eiwit binnen en dat is toch wel belangrijk. (:

Reply
sammie 22 september 2016 - 15:07

Mooie foto’s heb je gemaakt van het gerecht!
Denk dat mijn vriend dit heerlijk zou vinden.

Reply
Jaimyskitchen 27 september 2016 - 21:32

Heerlijk.
Indiase keuken is ook echt mijn favoriet. Heb een tijd in India gewoond, je kunt je wel voorstellen hoe heerlijke dat is!

Reply
Charelle 6 oktober 2016 - 15:25

Oh wow zo gaaf lijkt me dat, in India wonen! Ben nu een boek aan het lezen dat zich in India afspeelt, een compleet andere wereld!

Reply

Leave a Comment

Wat vind je van dit recept?:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.