Gember | Gezond, lekker maar ook een écht geneesmiddel!

by Charelle
gember_gezond

Gember is een specerij dat ik in veel van mijn recepten gebruik. Voornamelijk omdat ik echt gek ben op de zoete en scherpe smaak van gember, maar ook omdat het heel erg gezond is! Waarom? Dat vertel ik je in dit artikel.

Gemberkoekjes, gemberthee, curry met gember… In mijn ogen is er geen gerecht waar je niet stiekem een beetje gember in kunt smokkelen. De smaak is even wennen, maar ik weet zeker dat zodra je gember in je voedingspatroon integreert, het enkel een kwestie van tijd is voordat je het net zo lekker vind als ik. Althans, dat hoop ik toch, want anders mis je alle gezondheidsvoordelen die gember te bieden heeft. Gember barst van de vitaminen en mineralen, werkt ontstekingsremmend, bevordert de spijsvertering en voorkomt misselijkheid zoals wagenziekte.

Wat is gember?

Met gember wordt eigenlijk de wortel van de gemberplant bedoelt, die oorspronkelijk groeide in China of India (dat is niet duidelijk). Gember heeft een scherpe, maar zoete smaak en wordt in het westen veel toegepast in koek en gebak, zoals speculaas, pepernoten en ontbijtkoek. In Azië wordt gember voornamelijk gebruikt in hartige gerechten of ingezet als geneesmiddel. Verse gember koop je zo in de winkel en is direct bruikbaar in allerlei gerechten, maar het is ook gedroogd verkrijgbaar of als poeder, puree (djahé) en siroop. Gedroogde gember is wat scherper van smaak en minder zoet.

gember gezond

Gember bevordert de spijsvertering

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt gember al eeuwenlang gebruikt ter bevordering van de spijsvertering. Gember stimuleert de aanmaak van enzymen die nodig zijn om voedsel te verteren en het zorgt ervoor dat je voedingsstoffen beter opneemt. Een kopje gemberthee doet dan ook wonderen als je last hebt van een opgeblazen gevoel.

Gember als ontstekingsremmer en pijnstiller

Gember remt de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen, waardoor het kan worden ingezet als ontstekingsremmer bij zowel acute als chronische ontstekingen, zoals reumatische artritis. Een schijfje gember toevoegen aan je thee kan al een ontstekingsremmend effect teweeg brengen. Shagaol, het stofje dat ontstekingen tegengaat, heeft tevens een pijnstillende werking.

Gember tegen misselijkheid

Als je snel wagenziek bent, is het verstandig om een thermosfles gemberthee mee te nemen. De stof gingerol heeft een gunstige werking op de maagwand en doodt verschillende maagbacteriën, waardoor de neiging tot braken wordt onderdrukt. Ook bij misselijkheid tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om veel gember te consumeren.

gemberwortel gezond

Gember als maagzuurremmer

Gember brengt het slijmvlies van de maag tot rust en ontspant de spieren van de slokdarm, waardoor het brandend maagzuur tegen gaat. Een goed alternatief dus op onnatuurlijke maagzuurremmers.

Gember voor een betere bloedsuikerspiegel

Gember kan bijdragen aan een betere herkenning van insuline in het bloed, waardoor pieken in de bloedsuikerspiegel voorkomen kunnen worden. Vooral bij mensen met diabetes type 2 kan gember ervoor zorgen dat er niet teveel suiker in het bloed blijft zitten.

Vitaminen en mineralen in gember

Naast al deze gezondheidsvoordelen, bevat gember ook nog eens vitamine B1, B2, B6 en vitamine C, die bijdragen aan een gezonde stofwisseling en een betere weerstand. Ook de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, zink en koper zijn in gember te vinden, alle mineralen die we nodig hebben om ons lichaam gezond te houden.

pompoensoep-gember

Hoe gebruik je gember?

Gember verwerk je in zowel zoete als hartige gerechten, zoals deze appel-gember koekjes of heerlijke pompoensoep met gember. De makkelijkste manier om gember binnen te krijgen is door gemberthee te maken van een paar plakjes verse gember met heet water, eventueel met een takje munt erbij. Ik vind het echter het lekkerst om gember toe te voegen aan een kop zwarte thee, zoals earl grey of ceylon.

Gember is ook verkrijgbaar als voedingssupplement.

Wist jij al dat gember zo gezond is? Drink je weleens gemberthee? Laat het weten in de comments!

Lees ook: Waarom kaneel zo gezond is!

Volg je mij al op Facebook, Bloglovin’ en Instagram ?

Dit artikel bevat affiliate links.

10 comments

Kim 23 mei 2016 - 15:37

Gemberthee ben ik gaan drinken om misselijkheidsklachten tegen te gaan. Of het écht werkt bij mij weet ik niet, maar ik heb het gevoel van wel. En een placebo effect is natuurlijk ook prima haha.
De thee variant van de tuinen vind ik lekker. Echter, ik heb een keer gembersnoepjes gegeten en die vond ik viehies!

Reply
Charelle 3 juni 2016 - 10:30

Haha wat grappig! Ik drink het vaak tegen misselijkheid achter de computer en ik weet ook niet zeker of het helpt maar heb het gevoel van wel. Maar tegelijkertijd denk ik net als jij dat dit eigenlijk gewoon een placebo effect is. Maar who cares!? Als het helpt, helpt het, toch? ^^ En jaaa die gembersnoepjes daar heb ik ook een paar keer mee in mijn hand gestaan bij De Tuinen, maar ik was een beetje wantrouwend dus heb ze nog nooit gekocht. Maar geen aanrader dus, haha! :’D

Reply
Sandra 24 mei 2016 - 08:32

Zelf ben ik (nog) niet zo’n fan van de smaak van gember, maar dronk er wel een’s thee van. Ik moet er erg aan wennen ofzo, haha. Wist niet dat het ontstekingsremmend is, maar wel dat het tegen misselijkheid helpt. Waar veel kruiden wel niet goed voor zijn he? Vind deze soort blogs trouwenz erg leuk en leerzaam over verschillende soorten kruiden. :)

Reply
Charelle 3 juni 2016 - 10:29

Leuk om te horen dat je ze zo leuk vindt Sandra! Ik ga er binnenkort weer eentje schrijven, ik denk over kardemom of kurkuma, maar misschien ook wel over iets anders, haha!

Reply
Forever38.com (Vera) 25 mei 2016 - 15:11

Ongelofelijk he, hoe zo’n specerij zulke voordelen kan hebben. Helaas kan ik maar niet aan de smaak wennen ;-(

Reply
Charelle 3 juni 2016 - 10:25

Ah jammer dat je niet aan de smaak kunt wennen Vera! Misschien moet je eens beginnen met de Gember op siroop, die koop je in potjes en is super zoet. Die is wel minder gezond maar daardoor leer je de smaak wel waarderen denk ik. (:

Reply
Havermoutkoekjes met maar 2 ingrediënten! (vegan, glutenvrij) - The Scent Of Cinnamon 10 juni 2016 - 06:21

[…] toppings zoals cocao nibs, kaneel, gember, goji bessen, walnoten of chia […]

Reply
5x Natuurlijke kruidenremedies bij griep en verkoudheid 23 januari 2017 - 07:06

[…] het lichaam afvalstoffen kan afvoeren. Gemberthee met honing is hiervoor uitermate geschikt, omdat gember misselijkheid vermindert en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, terwijl honing (of suiker voor een vegan variant) de […]

Reply
8x Natuurlijke middelen tegen hooikoorts! 1 juni 2017 - 17:45

[…] Mocht je het je afvragen, gekookte brandnetel prikt niet en smaakt juist lekker kruidig. Ook gemberthee en rooibosthee zwakken allergiesymptomen en hooikoorts af, of drink eens een kopje Pau d’Arco […]

Reply
Pau d’Arco: gezond, lekker en een natuurlijk geneesmiddel! 30 augustus 2017 - 09:59

[…] Lees ook: Gember: een gezond specerij en geneesmiddel […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.