Twee weken geleden vertelde ik wat introvert zijn precies inhoudt en vorige week legde ik het verschil uit tussen verlegen zijn en introvert zijn. In de reacties gaven veel lezers al aan dat presenteren echt een groot obstakel voor ze is. Daarom vandaag een artikel met wat tips voor de introvert om beter te leren presenteren. Want, we kunnen het heus!
Voor veel introverts is spreken in het openbaar, of het geven van een presentatie, één van de ergste dingen die school en het bedrijfsleven met zich meebrengen. Alleen al het idee dat er een hele zaal (ook al bestaat die maar uit vijf mensen) zijn aandacht op jou heeft gericht zorgt voor gevoelens van angst en schaamte. Met als resultaat spanning en stress en extra zenuwen!
En toch is spreken in het openbaar echt niet iets dat alleen extraverte mensen goed kunnen. Integendeel! Bijna niemand is van nature een succesvolle verteller. Presenteren is niets anders dan optreden. En optreden leer je alleen door te oefenen. Met deze tips zorg jij de volgende keer voor een top presentatie én heb je veel minder last van onnodige zenuwen.
1. Voorbereiding is alles. Van nature is introvert al een goede voorbereider, maar het kan nooit kwaad dit nog maar eens te herhalen. Neem de tijd voor het maken van je presentatie. Zorg ervoor dat hij goed in elkaar steekt en je dus weinig hoeft te improviseren. Kleed je verhaal aan met anecdotes, voorbeelden en eventuele rekwisieten, waar je op een natuurlijk manier over kunt vertellen.
2. Oefen je presentatie hardop. Met of zonder publiek. Totdat je hem als één samenhangend verhaal kunt brengen. Maar, oefen niet teveel! Als je precies wilt zeggen wat je hebt ingestudeerd, gaat het meestal fout. Oefenen met steekwoorden is dus de beste methode.
3. Film jezelf. De oorzaak van zenuwachtig zijn zit hem vaak in het feit dat je niet weet hoe je over komt. Door jezelf te zien presenteren, zul je zien dat het er niet anders uitziet dan iemand anders die presenteert, waardoor je je zelfverzekerder en meer op je gemak voelt.
4. Bezoek de ruimte waar je je presentatie houdt de week, of dag van te voren. Op die manier ben je al bekend met het uitzicht en de omgeving, wat de introvert kan helpen om zich sneller op zijn gemak te voelen.
5. Bekijk filmpjes van goede TEDtalks of andere presentaties en bestudeer wat er zo goed aan is. Hoe begint de spreker? Hoe sluit hij af? Hoe is de presentatie opgebouwd? Wat deed de spreker met voorbeelden en anecdotes? Learn from the best!
6. Ga vloggen! Vloggen doe je niet voor een grote zaal, maar wel voor een groot publiek! Door gewoon te beginnen met het opnemen van vlogs, zul je zien dat het ook makkelijk wordt om in het echt openbaar te spreken.
7. Bedenk van te voren wat je publiek van je wil horen en speel daar op in. Willen ze nieuwe informatie? Cijfers? Willen ze lachen? Welk probleem hopen ze dat jij voor hen oplost? Los dat probleem op, dan stel je jouw publiek nooit teleur.
8. Maar doe niet wat je niet kunt. Focus op waar jij goed in bent. Ben je niet zo’n grappenmaker? Maar heb je wel een goed verhaal te vertellen? Of een sterkte mening over een bepaald onderwerp? Vertel dat dan en probeer geen stand-up comedian te zijn. Zorg ervoor dat je presentatie aansluit bij wat je hebt te vertellen en bij wie jij bent. Een eerlijke, oprechte presentatie is krachtiger dan een grappige presentatie.
9. Dit neemt echter niet weg dat presenteren hetzelfde is als optreden. Gelukkig maar, want optreden betekent dat je een bepaalde rol hebt. In dit geval ‘de presenterende jij’. Je hebt nu een masker van waarachter je kunt communiceren, net zoals wanneer je naar een gecostumeerd feest gaat en jezelf verkleed als Elsa uit Frozen. Let it go! Het is niet voor niets dat veel goede acteurs en sprekers introvert zijn (Vanessa Hudgens, Lady GaGa, Nicolle Kidman), door zich in een rol te verplaatsen verdwijnt hun introverte kant.
10. Glimlach! Bij binnenkomen, bij opkomst en tijdens het presenteren. Dit breekt het ijs, zorgt voor mentale ontspanning én voor interactie met het publiek.
11. Last but not least. Zenuwachtig zijn mag. Dat is heel normaal en bovendien gezond! Zenuwen zorgen ervoor dat ál je energie naar je presentatie toegaat en je die overbrengt op je publiek, precies wat je wilt bereiken!
Ben jij zenuwachtig voor presentaties? Of gaat het jou juist heel gemakkelijk af? Ik ben benieuwd!
Bronnen:
Cain, S. (2011). 10 Public Speaking Tips for Introverts. Psychology Today.
Cain, S. (2013). Public Speaking for Introverts: 6 Essential Tips. Duarte.
Cain, S. (2015). The First Thing Introverts Should Know About Public Speaking. The Huffington Post.
Dejolde, A. (2011). 10 Tips to Improve Your Public Speaking Skills. LifeHack.
Eby, D. (2012). Being Shy or Introverted and an Actor. The Inner Actor.
20 comments
Dit had ik echt even nodig, het van de week namelijk mijn boek presentatie. xx
Oei! Succes Floor!
Joepie! Deze kan ik gaan toepassen voor mijn komende optredens bij Gluren bij de Buren! Vooral de stukjes tussen liedjes door waar ik moet gaan praten vind ik moeilijk, maar ik ga ook gewoon in de rol kruipen van “sonja de singer-songwriter”. Denk dat dat wel gaat helpen!
Oh wow dat klinkt spannend Sonja! Heel veel succes en ik hoop dat je iets aan de tips hebt! ^^
Dit zijn tips waar ik wat aan heb! Verschrikkelijk vind ik het, presenteren. Hardop oefenen en goed voorbereid zijn helpen me het best.
Blij je te kunnen helpen Mariska! ^^ En ja, een goede voorbereiding is het halve werk. ;)
oooh presenteren blijft gewoon vreselijk! Vandaag moest ik een presentatie geven voor alleen de docente – alsnog vond ik het vervelend, haha.
Vloggen is een goede! Soms vertel ik wat op snapchat, maar dat vind ik eigenlijk al awkward!
Maar dat is ook wel extra spannend, want van een docent krijg je een cijfer, haha! Hoop dat het goed ging! En, gewoon lekker doorgaan met Snapchatten dan Kim! ^^ Wie weet kom je er ooit overheen. ;)
Wat een gaaf en zinnig artikel!
Dankjewel Florentine!
Mooi geschreven en wat een leerzame blog! Ik heb hem op twitter gedeeld omdat mijn volgens het misschien wel interessant vinden :)
Oh wat leuk om te horen Denise! Dankjewel!
Heel fijn artikel! Presenteren is echt een hel voor mij
Dankjewel Bodi! En ik hoop dat het met deze tips wat minder vervelend wordt. ;)
Handige tips! Ik probeer altijd persoonlijke voorbeelden te gebruiken om nieuwe begrippen uit te leggen. Dat geeft heel wat meer rust in mijn hoofd dan dat ik droge stof uit mijn hoofd moet leren en het daarna perfect moet opzeggen.
Oh dat is ook heel slim Manon! Want over een eigen ervaring weet je in feite natuurlijk al alles, waardoor je er veel gemakkelijker over praat! ^^
Hele goede tips! Zelf heb ik met presenteren niet heel veel problemen, maar de zenuwen – aaargh. Ik had in groep 7 een complete black-out tijdens mijn boekbespreking (inclusief in huilen uitbarsten!), dus sindsdien heb altijd in mijn achterhoofd zitten: wat als dit weer gebeurt? Gebeurt natuurlijk niet zo snel nog een keer, maar alsnog. Huilen met 30 paar ogen op je gericht is niet fijn.
Oei! Dat klinkt als een nare ervaring Eline! Ik snap dat je daar dan toch een beetje bang voor blijft, zelfs als je weet dat dat echt niet zomaar nog een keer gebeurt! Hoop dat je wat aan de tips hebt voor volgende keer. (:
Wat super dat je hier tips voor geeft! Ik vond het vroeger op school ook altijd spannend. Ik ben niet introvert maar wat je zegt: dat hoef je ook niet te zijn voor presenteren. Nu vind ik het niet meer zo erg, zo lang ik zeker van m’n zaak ben. Goede voorbereiding is inderdaad key, wat je zegt. MAar soms betrap ik mezelf nog wel op trillende handjes ;)
Dankje Margo! Haha, ja zelfs met een goede voorbereiding kán dat nog gebeuren natuurlijk. Ik merk datzelfde voornamelijk als ik te bewust van mezelf word, dan ga ik twijfelen en lukt het niet meer, haha! Maar zolang je zeker van je zaak bent gebeurt dat niet zo snel nee. (: