Wat is de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) test en wat kan ik ermee?

by Charelle
myers-briggs

De Myers-Briggs Type Indicator. Misschien heb je hem wel eens ingevuld op school, of op je werk. Misschien zelf tijdens een sollicitatieprocedure. Maar het kan ook zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt. Dat kan heel goed, want de Myers-Briggs persoonlijkheidstest is in Europa lang niet zo groot als in de Verenigde Staten. Laten we daarom vandaag eens kijken wat de Myers-Briggs Type Indicator is, wat hij over jou kan vertellen en wat je daar nou precies aan hebt.

Dat ik een introvert ben weten we inmiddels en is niets nieuws aan de horizon. Maar laatst stuitte ik ineens op een artikel dat onderscheid maakte tussen vier verschillende soorten introvert. Daar moest ik natuurlijk meer van weten en al snel leerde ik dat de vier soorten waren afgeleid van de Myers-Briggs Type Indicator. Een systeem dat zelfs acht verschillende introvert types kent! Nu had ik tijdens mijn opleiding wel ooit van Myers-Briggs gehoord, maar het behoorde niet tot onze lesstof en werd enkel als ‘leuke bezigheid voor thuis’ meegegeven. Nou ja, daar had ik simpelweg geen tijd voor en zo komt het dat ik me nooit eerder in het systeem heb verdiept. Mega jammer, want het is heel erg interessant om te ontdekken welk type je bent en nieuwe dingen over jezelf te weten te komen.

Wat is de Myers-Briggs Type Indicator?

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een systeem om mensen in te delen op basis van de manier waarop zij leren en beslissingen nemen. Het systeem is ontworpen door Katharine Cook-Briggs (1875–1968) en haar dochter Isabel Briggs-Myers en bouwt voort op de theorieën van psycholoog Carl Jung (1875-1961). Briggs-Myers (1897-1980) en haar moeder hebben de theorieën van Jung naar eigen interpretatie aangevuld en vertaald naar de praktijk, wat resulteerde in de Myers-Briggs Type Indictor (MBTI).

De MBTI deelt je in als de sorteerhoed van Harry Potter en kijkt hierbij naar vier verschillende voorkeuren:

Extraversie vs. Introversie (Extraversion vs. Introversion)
In dit model hebben extravert en introvert vooral betrekking op de wereld waar jij het meeste waarde aan hecht en waar je energie van krijgt. Is dat de buitenwereld (gedrag, mensen, actie)? Dan ben je voornamelijk extravert. Maar is het je innerlijke belevingswereld (creativiteit, innovatie en reflectie), dan krijg je de stempel introvert. Extraversie wordt in dit geval ook gekenmerkt door ‘eerst doen, dan denken’ en introversie als  ‘eerst denken, dan doen’.

Waarnemend vs. Intuïtief (Sensing vs. Intuïtion)
Als waarnemer heb je vertrouwen in het tastbare en meetbare. In dat wat je ziet, ruikt, hoort, proeft en voelt. Je houd van sterke feiten en schenkt soms teveel aandacht aan details. Als intuïtief persoon geef je juist voorkeur aan informatie die niet zozeer tastbaar is, maar die je associeert met al bestaande informatie. Die informatie haal je uit herinneringen, door het leggen van globale verbanden, of door te kijken naar het grote plaatje.

Denkend vs. Voelend (Thinking vs. Feeling)
Deze tweedeling heeft te maken met het nemen van beslissingen. Denkers maken keuzes op basis van rede, logica, consistentie en regels. Hoe keuzes invloed hebben op henzelf of anderen is daarbij minder belangrijk. Voelers daarentegen maken keuzes juist omwille de gevoelens van anderen én zichzelf. Er wordt afgewogen hoe een beslissing invloed heeft op de betrokkenen, op de huidige situatie, op de mate van eenstemmigheid en saamhorigheid. Je begrijpt dat denkers het soms moeilijk vinden om met voelers te communiceren en vice versa, aangezien ze elkaars keuzes maar moeilijk begrijpen.

Oordelend vs. Gewaarwordend (Judging vs. Perceiving)
Dit aspect wijst uit hoe je in het leven staat. Ben je iemand die houdt van structuur, van planning en van opgeruimdheid, dan ben je een oordeler. Geef je daarentegen de voorkeur aan een ‘go with the flow’, waarbij je spontaan plannen maakt, niets vastlegt en pas één dag voor de deadline aan een opdracht begint, dan ben je een gewaarworder.

Door de letters van elk uiterste achter elkaar te zetten, ontdek je jouw vierletterig MBTI persoonlijkheidstype (bijv. INFJ of ESFP). Als je dit type weet, kun je jezelf urenlang vermaken op het internet met het lezen van artikelen over jouw type. Herkenning en verademing zijn daarbij gegarandeerd!

Overzicht van de MBTI types

mbti-typesBron: paulsohn.org

Wat kan ik hiermee?

De MBTI vertelt je hoe je leert en hoe je beslissingen neemt; hoe jouw brein werkt. Als je dit eenmaal weet, leer je jezelf en anderen beter begrijpen en kun je jouw persoonlijkheid op zo’n manier inzetten dat je het beste uit jezelf haalt. Bijvoorbeeld:

  • Als je anderen beter begrijpt, kun je beter inspelen op hun behoeften. Ben jij bijvoorbeeld een echte voeler maar moet je een presentatie houden voor een groep denkers? Dan weet je dat het zinnig is om je argumenten te onderbouwen met cijfers en statistieken, ook al zie jij hier zelf absoluut het nut niet van in.
  • Een dagje op stap met een oordeler kan best een uitdaging zijn voor een gewaarworder. Word je dus nu al moe van het schema dat je vriendin heeft opgesteld voor het tripje naar Berlijn, begrijp dan dat dat nu eenmaal in haar aard zit en leg haar uit wat jij van het tripje verwacht. In andere woorden, het helpt je beter te communiceren met je naasten.
  • Zin in een rustige lunch? Dan is het slim om je introverte vriendin mee te vragen, maar heb je een moeilijke beslissing voor de boeg, dan is een echte voeler misschien een betere keuze.

Daarnaast is er op het internet allemaal leuke flauwekul te vinden rondom de MBTI. Bijvoorbeeld een overzicht van de MBTI types van de Disney prinsessen, Harry Potter personages, of de personages uit Lord of the Rings en Star Wars.

Eindelijk, ik word begrepen!

De hoofdreden dat de MBTI zo populair is, is dat de uitslag van de test je gegarandeerd veel herkenning oplevert. Veel mensen leven namelijk met de gedachte dat ze anders zijn dan anderen, dat ze er eigenlijk niet bijhoren en misschien zelfs een beetje raar zijn. Ze voelen zich onbegrepen en eenzaam. De test geeft je echter een verslag van jezelf dat min of meer klopt. Een verademing! Immers, je bent dus niet de enige die zo is zoals jij bent. Er zijn nog meer mensen zoals jij, mensen die begrijpen waarom jij doet zoals je doet! De wetenswaardigheid dat je niet de enige bent gaat eenzaamheid tegen en geeft in sommige gevallen zelfs de moed om uit een depressie te komen.

De MBTI test deugt niet

What now? Ondanks dat de MBTI test één van de meeste gebruikte persoonlijkheidstests is, is de methode ook erg omstreden. De reden hiervoor is dat het systeem je min of meer dwingt om te kiezen tussen uitersten. Als je echter ergens in het midden zit zul je niet keer op keer dezelfde keuze maken, waarop de uitslag van de MBTI vaak anders is wanneer je de test nog eens doet. Sterker nog, niemand is een uiterste van de vier componenten, dat zou namelijk niet helemaal gezond zijn. Om deze reden is de MBTI geen betrouwbaar middel om te gebruiken voor serieuze doeleinden of om je leven volledig naar in te richten.

De MBTI als roadmap

Dat neemt echter niet weg dat de test leuk is en ruimte biedt voor zelfreflectie. De uitslag is altijd interessant om te lezen, helpt je te ontdekken wie jij bent, leert je wat over jezelf en geeft inzicht in hoe jij functioneert. Daarnaast helpt de test je met het begrijpen van anderen en hun kijk op de wereld en bepaalde kwesties. Je kunt de MBTI beschouwen als een roadmap van jouw persoonlijkheid.

myers-briggs-map

Ik wil de MBTI test doen!

Nou, dat kan. Op de website 16 Personalities vind je een snelle test van ongeveer 10 minuten, waarna je jouw persoonlijkheidstype weet. Ik heb hem twee keer ingevuld en kreeg twee keer een andere uitslag (INFJ en ISTJ).

Kortom, de MBTI is een hulpmiddel om een weg te vinden in de wereld en is een handige roadmap. Het systeem kan je een hoop leren over jezelf en de mensen om je heen, kennis die je kunt inzetten voor succes en/of een betere relatie met anderen. Immers, als je meer over jezelf weet, weet je waar je blij van wordt en kun je jezelf in de richting sturen van een gelukkiger leven.

Heb jij de MBTI test als eens gedaan? Wat is jouw MBTI type?

Meer leren over de Myers-Briggs test en jouw type? Dit boek is een aanrader!

25 comments

Ariane Kuijt 2 maart 2016 - 07:03

Interessant! Ik had er nooit eerder van gehoord. De test waar wij het vaak tijdens mijn studie over hebben is de Big 5 persoonlijkheidstest. Die is best bekend, maar vind ik persoonlijk niet een heel handig hulpmiddel.

Reply
Charelle 7 maart 2016 - 20:39

Over de Big 5 wil ik inderdaad ook nog een keer een stukje schrijven. Ik vind Myers-Briggs persoonlijk leuker, maar Big 5 is wel iets gedetailleerder voor zover ik weet. (:

Reply
Darina 2 maart 2016 - 07:02

Ik heb deze test nog nooit gedaan maar ik vind het wel heel interessant dus ik ga deze zeker invulleb.

Reply
Anna 2 maart 2016 - 09:51

Hmm, ik moet zeggen dat ik er nog nooit van gehoord had. Klinkt wel erg interessant. Misschien moet ik me daar maar eens aan wagen :).

Reply
Naomi 2 maart 2016 - 10:07

Ik ben gek op dit soort testen! Ken je 16personalities al ?

x

Reply
Charelle 7 maart 2016 - 20:40

Ja! Kim wees me eerder op 16 personalities! Ik heb me daar nog niet helemaal in verdiept maar lijkt me een hele interessante website!

Reply
Suzan 2 maart 2016 - 10:31

Ja, die heb ik weleens gedaan. Ik krijg meestal INTJ als uitslag, maar ik herken mezelf ook wel in INFJ. Wat je al zei, soms moet je kiezen in uitersten en elke situatie is weer anders.
Maar wel een leuke manier om een beetje inzicht in jezelf (en anderen) te krijgen.

Reply
Charelle 7 maart 2016 - 20:41

Ja, ik herken me zelf ook zowel in INFJ als ISTJ, dus dat is toch een beetje afhankelijk van de situatie inderdaad. Maar een leuke test is het wel! (:

Reply
Mariska 2 maart 2016 - 11:41

Ik heb deze test meerdere keren gedaan en er komt altijd uit dat ik een INTJ tje ben.
Best interessante test!

Reply
Yolande 2 maart 2016 - 12:32

Ik had deze test nooit gedaan, maar heb hem net ingevuld. Er komt uit dat ik een INFP type ben en daar ben ik het wel mee eens. Het is grappig dat het inderdaad zo herkenbaar is

Reply
Charelle 7 maart 2016 - 20:42

Ja die herkenning is leuk he! Er staan echt zoveel punten waarvan je denkt: ‘Ja dat ben ik!’

Reply
kim 2 maart 2016 - 12:44

Volgens mij was ik een INFJ (maar ik weet het niet meer zeker). Wat wel grappig is, is dat mijn vriend een ENTP is, totaal verschillend zijn we!

Reply
Charelle 7 maart 2016 - 20:43

Oh wat grappig inderdaad dat zijn uitslag zo compleet anders is! Zo zie je maar weer, opposites attract. ;)

Reply
Kim 2 maart 2016 - 16:55

Ik vind deze test leuk! Volgens de test was ik een INFJ. Kan me in veel van die dingen ook vinden, dus dat klopt redelijk geloof ik. :-)

Reply
Lianne 3 maart 2016 - 13:22

Jaaa, ik hou van de Myers-Briggs test! Ik ben wss ook een INFJ, maar heb ook elementen van E en (behoorlijk wat van) P!

Reply
Jenn 3 maart 2016 - 14:02

Ik heb de test ooit eens gedaan maar ik weet niet meer wat er uit kwam. Nu komt er ISFP uit. Sowieso een andere combinatie dan de vorige keer, want ik ben zeker weten een andere prinses nu :P (ik twijfel tussen twee, en die zijn het nu allebei niet…)

Reply
Charelle 7 maart 2016 - 20:54

Haha geen Giselle voor jou? ;) Maar ja dan zie je maar weer hoe de uitkomst toch een beetje afhangt van het moment. (:

Reply
Daenelia 3 maart 2016 - 15:34

Ik heb hem ooit wel eens gedaan, maar eerlijk gezegd vind ik het net zo betrouwbaar als astrologie :) Daar kun je je ook volkomen in herkennen. Het blift hokjesdenken en de kip en ei vraag komt dan toch om de hoek kijken: is het resultaat echt een reflectie van je persoonlijkheid, of herken je dingen in het resultaat die je graag in jezelf zou zien? En dat vind ik interessant :)

Reply
Sabine 4 maart 2016 - 13:58

Wat grappig om hier in de reacties zo veel INFJ’s te zien! Ik ben zelf ook INFJ en weet dat die vrij zeldzaam zijn, dus ik denk wel dat er iets te zeggen valt over hoe je met je blog een bepaalde doelgroep aanspreekt, haha! Heel tof.

Reply
Charelle 7 maart 2016 - 20:55

Ja opvallend he! Vind ik ook heel grappig, juist omdat er gezegd wordt dat er daar maar zo weinig van rondlopen, haha! Vind ik wel leuk om te zien! (:

Reply
4x Myers-Briggs Types: Introvert & Intuïtief 16 maart 2016 - 06:26

[…] weken geleden legde ik uit wat de Myers-Briggs Type Indicator precies is en wat je aan deze persoonlijkheidstest hebt. Veel van jullie besloten de test te doen (of hadden […]

Reply
Olga 15 september 2016 - 14:46

Hoi Charelle,

Ik zat even door je blogs te neuzen, en wat heb je een leuke site! Ik blijf je volgen :)!

Reply
Charelle 21 september 2016 - 13:20

Ah wat lief, dankjewel Olga! :D

Reply
Sann 3 oktober 2016 - 22:52

Echt zo interessant! Eindelijk die test gedaan, en ik kom uit op INFJ (net zoals jij, zie ik!). Al vond ik sommige vragen heel lastig en ben ik benieuwd wat de uitslag wordt als ik die vragen ander beantwoord. Zoals je al zegt, het is een handige roadmap.
Liefs

Reply
Charelle 6 oktober 2016 - 15:14

Zo grappig, er zijn zoveel lezers en bloggers INFJ in de blogwereld, trekt toch een beetje aan denk ik, haha!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.