Survival guide voor het verzetten van de klok!

by Charelle
klok_verzetten_tips

Komend weekend moeten we er weer aan geloven: de klok wordt verzet en snoept een uurtje van onze dierbare nachtrust af. Ondanks dat we er heerlijk lange dagen voor terugkrijgen, betekent het ingaan van de zomertijd vaak een verstoord ritme met als gevolg daarvan slaapproblemen. Daarnaast heeft het verzetten van de klok invloed op de concentratiespanne, het humeur en onze eetlust.

Zelf ben ik altijd compleet ontregeld na het ingaan van de zomertijd. Ik kom te laat uit bed, eet te laat en ga vervolgens ook weer te laat naar bed doordat ik niet kan slapen van de lentekriebels! Gelukkig zijn er genoeg manieren om de inluiding van het zomerseizoen zonder problemen door te komen. Maar net als met alle andere dingen in het leven, geldt ook hier: een goede voorbereiding is het halve werk!

Ga iedere dag een kwartier eerder naar bed

Een inkoppertje natuurlijk, maar de beste truc is om in de voorafgaande dagen al iedere dag een kwartier eerder naar bed te gaan. Op die manier raak je gewend aan het nieuwe dagritme en slaap je op de eerste dag van het zomerseizoen gewoon op je oude tijdstip. Nu hoor ik je denken: ja Charelle, dat zeg jij nu wel, maar no way dat ik dat ga doen hoor! Dan raad ik je aan mijn artikel over ‘meer energie‘ nog eens door te nemen, ik weet zeker dat je daarna genoeg motivatie hebt om het wél te doen! ;)

Zet ook je wekker een kwartier eerder

Aangezien je een kwartier eerder ging slapen, moet het geen enkel probleem zijn om ook een kwartier eerder op te staan. Zo ben je direct gewend aan het uur eerder dat je na het verzetten van de klok uit je bed moeten komen.

Zet je klok alvast vooruit

Voordat je zaterdag gaat slapen, zet je alle klokken alvast een uurtje vooruit. Dan weet je zeker dat je je niet verslaapt én heeft je onderbewustzijn ook minder het idee dat het een uurtje slaap is ontnomen.

Matig caffeïne en alcoholinname

De dagen voordat de klok verzet wordt is het verstandig om weinig tot geen koffie te drinken en alcohol compleet te vermijden. Je lichaam valt dan op ‘eigen kracht’ in slaap waardoor je na het verzetten van de klok weer sneller je oude ritme terug hebt.

Lekker naar buiten

De dagen voor en na het ingaan van de zomertijd is het belangrijk genoeg vitamine D binnen te krijgen door lekker naar buiten te gaan. Ook sporten bevordert het slaappatroon, maar een wandeling is al voldoende. Voor de zekerheid kun je wat extra vitamine D supplementen innemen (verkrijgbaar bij de drogist en reformwinkel).

Lukt het ondanks deze tips toch niet om voldoende slaap te krijgen? Accepteer dat dan. Het is normaal dat je minder goed slaapt de eerste dagen na het verzetten van de klok en over een paar dagen zit je weer volledig in je oude ritme!

P.S. De klok gaat dus een uur vóóruit, wat betekent dat het nu een uur later zou zijn dan het op dit moment is.

Lees ook:

Volg je mij al op Facebook, Bloglovin’ en Instagram?

21 comments

Darina 22 maart 2016 - 07:18

Goede tips! Ik vind het wel weer heerlijk dat de dagen langer worden.

Reply
Sandra 22 maart 2016 - 07:20

Elle dag een kwartiertje eerder gaan vind ik wel een goede! Wil dat eigenlijk wel gaan toepassen. Bij mij verschilt het per keer of ik erg veel last van dat uurtje heb, maar voor de zekerheid… Lekker veel naar buiten gaan en lekker wandelen doe ik gelukkig sowieso al. Je energie kwijt kunnen helpt nog het beste bij mij om goed in slaap te kunnen vallen!

Reply
Anna 22 maart 2016 - 07:43

Ohhhh ja dat is natuurlijk dit weekend alweer! Gelukkig heb ik er nooit zo’n last van, maar het lijkt me erg vervelend als daardoor je ritme verstoord wordt :(. Handige tips! Hopelijk kun je veel mensen hier blij mee maken :).

Reply
kim 22 maart 2016 - 10:43

Oooh ik kijk hier echt tegenop! Normaal merk ik er niet veel van (want ik heb geen ritme haha), maar ik ga op zondag voor het eerst mee met mijn vrends ouders naar de kerk (ivm Pasen) en dat is nu nóg een uur eerder voor mijn gevoel. Al moest ik vandaag om 6uur opstaan voor mijn tentamen (dat om 08:00 was) en dat heb ik ook overleefd haha.

Reply
Charelle 31 maart 2016 - 09:51

Oh wauw dat is wel heel vraag voor je tentamen! Het vroege opstaan zondag ook weer gelukt, haha?

Reply
Irma 22 maart 2016 - 11:31

Wat een simpele, maar goede tips eigenlijk! Zoals de cafeïne inname. Goeie! (En leuk idee voor een blog trouwens ook!)

Reply
Charelle 31 maart 2016 - 09:50

Dankjewel Irma! ^^

Reply
Dina 22 maart 2016 - 12:25

Ik heb er nooit zo veel problemen mee, maar ik raak wel altijd compleet in de war van de tijd nadat de zomer- of wintertijd is ingegaan. De meeste apparaten stellen de nieuwe tijd vanzelf in, maar sommige apparaten hier in huis doen dat dus weer niet (en analoge klokken doen het sowieso niet zelf). Uiteindelijk snap ik dan niet meer hoe laat het nu werkelijk is. :’)

Reply
Charelle 31 maart 2016 - 09:50

Haha ja dat is echt zo verwarrend! Ben ook al een paar keer de mist ingegaan omdat ik niet zeker wist of mijn telefoon zich nu wel of niet automatisch verzette. :’]

Reply
Mariska 22 maart 2016 - 13:20

Dat het verzetten in het weekend gaat scheelt voor mij al :P Caffeïne en alcohol drinken doe ik sowieso niet, dus dat scheelt ook!

Reply
Elua Makamaka 22 maart 2016 - 20:21

Neee, ik wist niet dat het al zo snel was! Niet dat ik tegen de lente en zomer ben of zo integendeel ik verlang naar wat warme zonnestraaltjes maar korter slapen is niet echt mijn sterkste punt laten we maar zeggen…

Reply
Marsha von Winckelmann 22 maart 2016 - 21:08

Goeie tips! Bedankt, ik was het alweer bijna vergeten haha. -x-

Reply
Carolien - On a Healthy Adventure 23 maart 2016 - 09:11

Ik heb er gelukkig niet al te veel last van :) Ook wel een voordeel dat je nog een extra dag hebt voor er aan te wennen alvorens de werkweek weer start.

Reply
Kim 23 maart 2016 - 11:16

Ik heb er gelukkig niet zo veel last van. :-) Buiten ben ik altijd al best veel, dus dat ga ik nu ook zeker doen. Als klein kind had er ik er wel meer “last” van. Ik vond het destijds altijd erg verwarrend. Deels ook omdat ik mijn klokken niet alvast verzette op de avond voordat de klok werd verzet. Ik was ’s ochtends altijd helemaal verward. Is het nu 8 uur? 7 uur? 9 uur? Nu verandert mijn telefoon automatisch zelf de tijd. Wel zo handig. ;-)

Reply
Eva 23 maart 2016 - 21:53

Goede tips! Ik heb er meestal niet zoveel moeite mee behalve dat ik de dagen/weken voordat het zover is, minstens 1x per dag kijk of het al zover is omdat ik het niet wil missen en te laat op mijn werk wil komen. Handig… ;)

Reply
Charelle 31 maart 2016 - 09:47

Haha nou, jij bent wel degene die het laatst lacht als de rest van Nederland wél te laat komt! ;)

Reply
Sherry 23 maart 2016 - 22:28

Bedankt voor je goede tips!

Reply
Kirsty 24 maart 2016 - 18:42

Fijne tips! Ik vergeet meestal dat de klok verzet naar voren of naar achteren en raak daardoor helemaal in de war haha. Dan heb ik nog een paar dagen zo’n gevoel van: het kan nu zes uur of zeven uur zijn of is het nu vijf uur. Met slapen heb ik er niet heel veel last van, hoewel ik wel vaak later naar bed ga als het langer licht is en er ook weer vroeger uitga.

Reply
Charelle 31 maart 2016 - 09:46

Haha ja gek is dat he! Ook dat je dan bijvoorbeeld rond etenstijd nog helemaal geen honger hebt of andersom, zo verwarrend!

Reply
Galina 24 maart 2016 - 21:45

Wat een goede tips en leuk dat je hier aandacht aan besteedt! De klok vooruit zetten is voor mij inderdaad altijd een drama, dus ben me er inderdaad al op aan het voorbereiden. Zaterdag ga ik naar een bruiloft, dus ik verwacht dat het mijden van alcohol niet helemaal gaat lukken, maar de voetjes gaan dan ook van de vloer en dat valt ook onder een soort van sporten, toch? ;)

Reply
Melle 25 maart 2016 - 08:49

Wat een goed tips! Al was het alleen al even fijn om een reminder te hebben dat de klok verzet moet worden :) Ik weet niet of ik nog op tijd ben maar ga proberen nog wat tips mee te nemen. En een kwartiertje eerder naar bed, goede reden! :)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.