Het meisje met de 29 voedselintoleranties

by Charelle
voedselintoleranties

Ondanks dat ik inmiddels wel genoeg diagnoses heb, ben ik nog steeds opzoek naar andere oorzaken van mijn chronische pijn en lichamelijke aftakeling. Immers, het is niet helemaal duidelijk of de oorzaak van mijn klachten voor honderd procent ligt bij fibromyalgie of de Ziekte van Lyme. Daarbij zijn deze twee ook nog eens zeer moeilijk te behandelen, waardoor een andere, makkelijk te behandelen verklaring stiekem erg welkom is. Zo kwam het dat ik vorige maand een voedselintolerantie test liet afnemen, waaruit bleek dat ik maar liefst 29 intoleranties heb. Niet zo handig…

Mensen die mij al langer volgen weten vast wel dat ik geen gluten, lactose en pinda’s eet en ook dat ik sinds kort veganistisch ben gaan eten. De gluten en lactose mijd ik inmiddels al meer dan twee jaar, omdat het verteren van gluten en lactose veel energie kost. Energie die ik niet heb. Door geen gluten en lactose te eten, bespaar ik dus energie. Dat ik ook veganistisch ben gaan eten is deels om ethische redenen, maar ook om gezondheidsredenen. Als we de vegan Instagrammers en YouTubers mogen geloven, ben je als veganist namelijk kerngezond. ;) Om diezelfde reden ben ik echter niet voor honderd procent veganistisch. Zo eet ik één keer per week een visje en wil ik het nog wel eens door de vingers zien als de ingrediëntenlijst een minimale hoveelheid van een dierlijk ingrediënt bevat, puur om het anderen niet te moeilijk te maken.

Dat zijn dus al behoorlijk wat dingen die ik niet eet. Lees: ‘niet eet’, in plaats van ‘niet mag’. Ik kies hier immers zelf voor en heb er niet zoveel problemen mee, want na een tijdje weet je precies wat je wel en niet eet en heb je niet eens meer behoefte aan de dingen die je niet eet. Immers, je bent inmiddels andere voedingsmiddelen gewend. Maar als er dan nog 29 dingen van die voedingsmiddelen worden weggestreept, wordt het toch iets lastiger.

De test die ik liet doen is de ImuPro 100, een test waarbij gezocht wordt naar allergenen (antistoffen) in het bloed. Er wordt bloed afgenomen en in dat bloed kunnen ze precies zien welke stofjes jij allemaal hebt aangemaakt. Heb je bijvoorbeeld allergenen aangemaakt tegen courgette, dan kan er worden verondersteld dat je intolerant bent voor courgette. Dit soort tests noemen ze ook wel een IgG test, in tegenstelling tot de IgE test. Bij IgE wordt getest op directe reacties en wordt er gesproken over allergieën. Zo zijn er mensen die opzwellen na het eten van een pinda, wegens een pinda-allergie. IgG daarentegen kijkt naar uitgestelde reacties, reacties die doorgaans worden veroorzaakt door een lekkende darm.

Een lekkende darm houdt in dat de darmwand meer stoffen doorlaat dan de voedingsstoffen die de darm uit het eten ‘perst’ en die door het lichaam worden opgenomen. Er worden ook deeltjes doorgelaten die het lichaam niet herkent als voedingsstof en worden gezien als indringer: stukjes pinda of courgette, bij wijze van spreken. Het lichaam wil deze deeltjes afbreken met allergenen, allergenen die vervolgens ook weer moeten worden opgeruimd. Tijdens deze laatste opruimsessie komen ontstekingsstoffen vrij die op de lange termijn klachten kunnen veroorzaken; als de allergenen steeds opnieuw moeten worden opgeruimd. Klachten kunnen variëren van chronische pijn en misselijkheid, tot een prikkelbare darm of een angststoornis.

Het is dus belangrijk dat alle voedingsmiddelen waartegen allergenen zijn aangemaakt voor een bepaalde tijd worden vermeden, zodat de allergenen netjes kunnen worden uitgeroeid en de darmwand weer kan herstellen. Als hij constant wordt geteisterd door allerlei vervelende stoffen, lukt dit niet en creëer je op de lange termijn alleen maar meer voedselintoleranties.

Grappig genoeg bleek uit mijn test dat ik wel tolerant ben voor gluten, vlees en vis, al dat ook kan komen doordat ik dit al een tijdje niet eet. Maar ik was wel zéér intolerant voor koemelk(producten), gist, amandelen en paprika. Wel nu, paprika at ik al nooit want dat vind ik a.) heel vies en b.) ik krijg er buikpijn van. Ik weet nu waarom. Al ik wel verwerkte paprika at, of paprikapoeder.

nakd_repen

De amandelen vind ik persoonlijk het lastigst, want ik ben dol op amandelpasta en amandelen zijn ook verwerkt in super veel glutenvrije, veganistische snacks. Zoals de Nak’d bars die ik zo lekker vind. Helaas mag ik voorlopig ook geen cashewnoten meer, wat het nog iets lastiger maakt. Zuivel at ik toch al niet meer, dus dat is geen issue, maar gist is wel moeilijk, aangezien dat in paddenstoelen zit en in bouillonblokjes. Gelukkig is er wel gistvrije bouillon verkrijgbaar, maar daar zit vaak weer paprika en peper in, iets waar ik ook intolerant voor blijk (wat me niet heel erg verbaasd).

Het meest drastische vind ik echter dat ik intolerant blijk voor havermout. Ja, jongens en meisjes, voor havermout. Je voelt hoe hoog dit zit bij mij, toch? Het doet me groot verdriet. Maar, gelukkig was ik hier niet héél intolerant voor en mag ik dit over een paar maanden weer proberen te introduceren. Inmiddels ben ik dus op ontdekkingsreis in de wereld van amaranth en gierst (twee pseudo-granen die ik echt nooit at) en verken ik de wereld van quinoa, boekweit en rijst nog wat verder (zo drink ik nu rijstmelk en at ik vorige week voor het eerst zwarte rijst!).

Voor de nieuwsgierigen onder ons, dit is de volledige lijst met mijn voedselintoleranties:
Bonen, groen
Courgette
Erwten, groen
Paprika
Rode kool
Prei
Knolselderij
Wortels
Champignons
Mierikswortel
Peper, zwart
Paprikapoeder
Watermeloen
Kersen
Kiwi
Nectarine
Sojabonen (daar gaat mijn zomerse mango toetje)(gelukkig bestaat er kokosyoghurt)(maar ik houd niet zo van kokos)
Pinda, aardnoot
Cashewnoten
Amandelen
Gist
Haver
Mais
Kaas
Ei
Schapenmelk, kaas
Koemelk, kaas
Zure melk producten
Melkpoeder

Hier houdt het echter niet op! 29 intoleranties is tamelijk veel voor de ImuPro 100 en lichtelijk ongebruikelijk, mijn voedingsdeskundige raadde daarom aan om ook de ImuPro 300 te laten afnemen, een test waarbij nog 200 andere allergenen worden getest. Dit was makkelijk omdat het laboratorium mijn bloed nog in bezit had en ik daardoor een soort van ‘korting’ kreeg. De uitslag hiervan krijg ik morgen en je begrijpt, ik ben héél benieuwd! Zeker omdat ik veel etenswaren nu vervang met kokos (kokosyoghurt, kokosmelk) en mijn yoghurt opties dus een beetje op zijn als blijkt dat ik óók intolerant ben voor kokos. Dat zou me niet heel erg verbazen want ik houd namelijk he-le-maal niet van kokos (gelukkig is de smaak goed te verbloemen) en dat kan er  op duiden dat mijn lichaam er niet tegen kan, net zoals met paprika. Maar ik hoop natuurlijk dat dat niet het geval is.

Je leest, een hele uitdaging! Mais is trouwens ook lastig, aangezien veel glutenvrije producten uit de supermarkt mais bevatten. Er is natuurlijk wel zoiets verkrijgbaar als quinoa pasta, maar dat bevat dan weer ei en linzen- of bonenpasta is weer erg duur. OK, volgens mij is dit wel echt een first world problem dus ik zal niet meer klagenIs ook niet nodig, want stiekem vind ik het experimenteren en uitvogelen wat ik wel en niet kan eten heel erg leuk. Maar aangezien mijn gezondheid nog steeds hard achteruit gaat, heb ik daar niet altijd de energie voor. Het idee is natuurlijk dat als mijn darmwand is geheeld, het lichaam niet meer wordt geteisterd door allergenen en ik me 1.) beter voel, 2.) de meeste van bovenstaande producten weer (in meer of mindere mate) kan eten!

Ik heb trouwens nog wel héél wat recepten in petto waar bovenstaande ingrediënten gewoon in voorkomen, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je hier geen recepten met havermout meer kunt vinden. ;)

Heb jij wel eens een voedselintolerantie test laten afnemen? Of ben je misschien allergisch voor bepaalde ingrediënten? Laat het weten in de comments!

Lees ook: Gezonde granola met gepofte quinoa (glutenvrij, vegan)

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

33 comments

Melle 27 juli 2016 - 09:32

Wow, wat interessant en heftig tegelijk zeg. Vind het leuk dat ik uit het verhaal nog een sprankje positiviteit haal. Want steeds maar opzoek gaan naar wat dan wél kan en ook nog lekker is, is niet alleen een kwestie van moeten :)

Reply
Charelle 4 augustus 2016 - 18:15

Dankjewel Melle, ben blij te horen dat je dat er toch nog uithaalt! ^^

Reply
Eline 27 juli 2016 - 11:29

Dat zijn best veel intoleranties inderdaad! Ik ben zelf ook aan het overwegen om zo’n soort test te laten doen. Waar heb jij dit laten doen, bij wat voor soort arts/diëtiste?

Reply
Charelle 4 augustus 2016 - 18:14

Ik heb de test laten afnemen via een Orthomoleculair Voedingsdeskundige. Zijn kan je dan vervolgens advies geven in hoe je met de intoleranties omgaat. Maar volgens mij kun je via de website van ProHealth ook gewoon onafhankelijk de test laten afnemen. (: Succes Eline!

Reply
Ysanne 27 juli 2016 - 12:48

Poeh, wat een lijst! Wel super interessant ook. Ben benieuwd of je verschil gaat merken wanneer je je aan het niet-eten van dit lijstje houdt :)

Reply
Charelle 4 augustus 2016 - 18:12

Haha ja ik ben ook echt heel benieuwd! Ik hoop het wel, anders is het weer zo alle moeite voor niets! ^^’

Reply
Isabelle 27 juli 2016 - 13:51

Ik vind het zo mooi om te lezen dat je ondanks al jou tegenslagen nog zo positief in het leven staat. Het voelt voor jou misschien alsof dat de enige optie is, maar wilde toch even zeggen dat dat niet het geval is en ik het dus onwijs knap van je vind hoe je overal mee omgaat.
Bij deze lijst aan intoleranties dacht ik echt even, maar wat kan je dan nog wel eten?! Haha. En dan komen daar morgen mogelijk nog meer dingen bij. Ik ben zelfs lactose intolerant maar vaak houd ik me er niet aan. Misschien moet ik toch eens zo’n test overwegen want mijn darmen hebben het vaak erg zwaar. Ik ga voor je duimen dat de uitslag morgen meevalt!

Reply
Charelle 4 augustus 2016 - 18:12

Ah wat lief Isabelle! Ik las je berichtje vorige week al, had toen een slecht moment en je reactie vrolijke me echt een beetje op. Dankjewel!
Er zijn inderdaad nog 21 dingen bijgekomen, haha. Echt zo bizar! ^^’ Maar gelukkig heb ik al veel alternatieven gevonden. En misschien is het voor jou dan ook wel de moeite waard ja om het eens te laten testen! Vooral als je merkt dat je darmen het zo zwaar hebben, kun je ze op die manier misschien een handje helpen. (:

Reply
Doortje Mennen 27 juli 2016 - 17:29

Lastig zeg! Ik vermijd zelf een heleboel dingen vanwege prikkelbare darm-syndroom, maar ik heb nog nooit zo’n test laten doen. Ik wist helemaal niet dat het bestond, wel goed om te weten! En ook fijn dat je het zo duidelijk uitlegt. Maar damn vervelend dat je geen havermout meer kunt eten. :(

Reply
Charelle 4 augustus 2016 - 18:10

Als je PDS hebt is het misschien zeker de moeite waard om het eens te laten testen. Dan weet je precies waar je aan toe bent! (: En ja, de havermout… :(

Reply
Inge 27 juli 2016 - 21:33

Ach wat verschrikkelijk. Maar gelukkig is het (hopelijk dan maar ) tijdelijk. En anders dan toch maar weer aan het vlees en de vis. ? Mag je wel rijstmeel pasta en geitenmelk/-yoghurt? Zelf denk ik er ook over zo’n test te doen, ik heb te vaak rare reacties en ontstekingen. Heel veel succes met het uitzoeken van je voeding.

Reply
Charelle 4 augustus 2016 - 18:08

Dankjewel Inge! EN ja, ik mag wel rijstmeel pasta, al ik die nog niet gevonden heb. Heb nu wel boekweitpasta en kikkererwtenpasta! (: Geitenmelk en yoghurt mag helaas ook niet. Dus ik ben nu aan de kokosyoghurt, weer eens wat anders! ^^

Reply
Esther 27 juli 2016 - 22:09

Interessant artikel. Leuk om te lezen, weer wat geleerd. Iets minder leuk voor jou natuurlijk :( Wel heel leuk en mooi geschreven!

Wat dingetjes die ik tegen kwam die ik ook niet eet en mogelijk een oplossing voor heb:
Die glutenvrije pakjes uit de winkel is inderdaad vaak mais. Voor mensen met PDS is dat niet handig: 0 vezels. Iets dat heel veel vezelf bevat: boekweitmeel. Ennn: boekweitmeel is gewoon in te wisselen met andere soorten meel!
Dus: boekweit pannekoeken, cakejes, verdikkingsmiddel in sausjes e.d.
Andere optie: de granen die je wél mag, malen in een keukenmachine. Heb je je eigen meel! Nog nooit pannekoeken mee gemaakt, maar kan wel in veel dingen. Zoals smoothies e.d.
Voor muesli hetzelfde: gewoon de granen die je wél mag mengen. Ze hebben van alles: vlokken, complete granen, gemalen etc.

Wat melk e.d. betreft, vaak is het ook wel te vervangen door gewoon water. Niet heel lekker misschien…

Ben benieuwd hoe je t gaat vinden! Wat je zegt klopt, bij mij in ieder geval, wel. Zodra je darmen wat hersteld zijn kunnen ze ook weer meer handelen. Maar vaak blijf je een gevoeligheid houden. Ik heb ooit een artikel geschreven over PDS, misschien vind je dat handig om te lezen. Paprika is bijv. sowieso moeilijk verteerbaar. Net als koude tomaten en meer van die ‘gekke’ dingen. Maar met geheelde darmen kan ik prima cappuccino drinken een x. Of een paar broodjes eten. Als ik dat elke dag doe echter.. Dan kom ik vanzelf weer vage darmklachten tegen.

Ik hoop in ieder geval voor je dat het snel beter gaat en dat het niet al te moeilijk wordt met eten! Good luck, you can do it :)

Reply
Charelle 4 augustus 2016 - 18:07

Ah wat een fijn vooruitzicht dat af en toe een broodje of een cappuccino misschien zo maar eens moet gaan lukken over een tijdje! (: En jaaaa ik ben echt een boekweitfangirl, haha! Ik gebruik dat echt zó vaak sinds ik geen gluten meer eet, dat is echt een staple hier. Alleen ik moet nu dus oppassen dat ik het niet iedere dag eet en overal in verwerk, want dan kan mijn lichaam ook dáár antistoffen tegen gaan fabriceren en kan ik daar straks ook niet meer tegen! Ö Maar ik heb nu inderdaad dus ook gierst en amaranth gekocht (ook vlokken en grutten en alles inderdaad), maar daar ben ik toch een stuk minder fan van, haha! Maar dat is een kwestie van wennen. ;) Die glutenvrije meel pakjes, die koop ik sowieso niet, ik vind die mixen een beetje luguber. ;) Maar dat van die vezels en PDS… ik weet dat niet hoor, ik denk juist dat bijvoorbeeld witte rijst goed is voor mensen met PDS soms, omdat het super makkelijk te verteren is voor de darmen en je ze daarmee rust geeft. Terwijl vezels natuurlijk heel goed zijn, maar vooral voor gezonde darmen, want daarmee moeten ze wel aan de slag. Maar jouw standpunt vind ik ook interessant, leuk om me eens in te verdiepen nog. (:
Leuk dat je zo met me meedenkt en ik ga je artikel over PDS eens opzoeken! ^^

Reply
Esther 11 augustus 2016 - 19:38

Klopt hoor, wat je zegt over vezels!

Op het moment dat je darmen ontstoken zijn dan werken niet-oplosbare vezels als een scrub op een wondje: maakt het dus alleen maar erger. Zilvervliesrijst bijv. werkt dan absoluut niet fijn. En volkoren brood inderdaad precies hetzelfde. Daarom kan het fijn zijn om granen etc. te eten met oplosbare vezels een tijdje. Zodat je darmen kunnen helen.

Maar te weinig vezels is over het algemeen ook voor mensen met pds geen goed plan. Je darmen hebben die dingen echt nodig om er 1 geheel van te maken. Daarom krijg je ook van die vezel-zakjes van de internist. Dat zijn de water oplosbare vezels, die niet ‘schuren’ .

Ik heb het ‘geheeld’ door een maand lang vrijwel geen vast voedsel te eten. Alleen water-oplosbare vezels uit groenten e.d.
Daarna een tijdje enkel ‘ wit’ producten gegeten. Maar daar merk je dan weer heel andere dingen mee. En ik wilde persoonlijk ook niet leven op witbrood, witte rijst en witte pasta.

Boekweit is daarom ook erg fijn, omdat het wel de voedingsstoffen bevat, inclusief vezels, maar niet het hele schuur effect heeft zoals vrijwel alle granen dat wel hebben.

Maar verder is het vooral ook gewoon proberen! Het kan ook per periode weer verschillen, en hoe slechter je darmen er aan toe zijn hoe lastiger het wordt :(

Reply
Charelle 21 augustus 2016 - 13:34

Nee helemaal zonder vezels lijkt me ook echt geen pretje nee! Maar ik dacht dat je met gekookte groente al wel een heel eind kwam eigenlijk, maar die oplosbare vezels klinken ook interessant! Grappig dat je die van de internist kreeg, heeft hij bij jou ook de diagnose gesteld van ‘slechte darmen’ of hoe is dat gegaan? (Je mag me ook mailen hoor als je dat fijner vindt. ;))

Reply
Sanne 28 juli 2016 - 00:16

Wauw Charelle, behoorlijk heftig dit zeg! Inderdaad, ik was zeker benieuwd naar je lijst met voedselintoleranties. Heftig hoor. Gelukkig vind je het leuk om te experimenteren en nieuwe ingrediënten uit te proberen, dat maakt het een stuk minder erg. Heel rot wel dat je daar dan weer niet altijd de energie voor hebt.. pfoe, lijkt me behoorlijk pittig, dit.
Goed dat je zo kijkt naar je lichaam zeg, maar dat moet ook wel bij jou denk ik.
Ik zou me ook wel eens willen laten testen, want ik vind het nog veel te vaak voorkomen dat ik na het eten van bepaalde voeding buikpijn krijg of een opgeblazen buik krijg. Van paprika krijg ik ook buikpijn en ik vind het ook niet zo lekker (en is dat dus echt zo, dat als je iets niet zo lekker vindt dat je lichaam je al kan aangeven dat je er misschien ook niet tegen kan? Want dat zou dingen ‘leren’ eten zo slecht maken eigenlijk!). Van brood word ik vaak vermoeid en wordt m’n buik dik, dit eet ik ook vrijwel nooit. Bij crackers heb ik dat trouwens niet zo, maar ik ben er ook niet super fan van. Doe mij maar havermout en ja, wat verschrikkelijk dat je daar dus ook een intolerantie voor blijkt te hebben..
Maar vaak heb ik geen idee waar m’n buikpijn door komt. Nu ik meer drink gaat het echt veel beter, maar het blijft voorkomen dat m’n buik zo ontzettend opgeblazen raakt dat het echt niet normaal is. Verschrikkelijk voelt dat.
Je maagwand moet dus eerst herstellen begrijp ik, en dan kan jij weer proberen om meer voedingsmiddelen te gaan eten. Veel beterschap hierbij, wat goed dat je het deelt ook.
Liefs

Reply
Charelle 4 augustus 2016 - 18:01

Ja, het is zeker een uitdaging, want er zijn nu dus nog 21 dingen bij gekomen. Niet normaal! ^^’ Maar gelukkig is het tijdelijk.
Maar jeetje wat naar te horen dat jij ook zo vaak last hebt van buikklachten! Die klachten met brood had ik ook en dat ging dus over toen ik stopte met gluten eten (en dus brood). Maar ja, ik weet niet of dat echt zo is, dat als je iets niet lekker vindt, dat je er dan niet tegen kunt. Maar ik denk in meer of mindere mate wel. Als kind natuurlijk niet, want dan wil het alleen maar snoep. Maar ik denk wel… kijk, soms heb je van die dingen waar je gewoon echt geen zin in hebt, die je echt tegenstaan. Je vindt ze vies ruiken, vies smaken en alleen al van het idee dat je eet krijg je buikpijn. Ik denk dat het in dat geval wél zo is. Maar geen idee hoor, gewoon vet interessant om over na te denken. ;)
Anyways, misschien is het zeker de moeite waard om het eens te laten testen. Je weet maar nooit hoeveel klachten je er mee kunt verhelpen. ;)

Reply
Kim 28 juli 2016 - 11:43

Oh wauw, wat een lijst! Dat lijkt me inderdaad lastig, en aaah geen havermout :( Hopelijk lukt dat over een paar maanden wel weer. Ik zou eigenlijk wel zo een test willen uitvoeren. Ui en paprika doen het bij mij ook niet goed, maar voor de rest is het een groot raadsel waarom ik regelmatig buikpijn aanvallen, oprispingen heb en misselijk ben!

Reply
Charelle 4 augustus 2016 - 17:50

Ja, jammer he van de havermout! :( Maar oeh, die buikpijn klinkt zeker niet goed Kim. Misschien inderdaad de moeite om eens zo’n test te doen dan! Altijd fijn als het die klachten kan wegnemen! (:

Reply
Jessica Joris 7 april 2020 - 07:54

Hoi, ik heb ook zo’n test gedaan en blijk helaas het meisje met de 34 intoleranties te zijn… Wil misschien ook de extra test laten doen omdat ik denk dat ik nog een aantal intoleranties er bij zou kunnen zetten. Heb nl nog steeds klachten terwijl ik de 34 allergenen vermijd.
Vind het heel moeilijk om evengoed lekker te kunnen eten.
Ben heel benieuwd wat het dieet jou uiteindelijk heeft opgeleverd?
Groetjes Jessica

Reply
Charelle 11 april 2020 - 11:57

Hoi Jessica! Jeetje dat zijn er ook veel! Ik heb uiteindelijk de extra test gedaan en toen had ik in totaal 50 voedselintoleranties. Ik heb een maand of 4 het rotatiedieet gevolgd en daarna heb ik het losgelaten en ben ik gaan eten volgens de Ayurveda. Dat heeft mij onwijs geholpen om sterker te worden en weer lekkerder in mijn vel te komen.
Hier vind je al mijn posts over Ayurveda: https://www.thescentofcinnamon.com/ayurveda/
Je zou je ook eens kunnen verdiepen in Medical Medium, het is een heel andere aanpak en vaak in tegenstrijd met Ayurveda, waardoor ik er gemengde gevoelens over heb, maar ik hoor er toch goede verhalen over. Hier lees je er wat over: http://www.eenbeetjezweven.nl/boeken/medical-medium/

Veel sterkte en succes!

Reply
Karlijn 30 juli 2016 - 20:25

Oh shit wat een hoop! Jeetje, wat vervelend. Maar wat knap dat je er zo positief in staat, in plaats van bij de pakken neer gaan zitten ga je ‘gewoon’ op zoek naar alternatieven. Super knap en inspirerend :) X

Reply
Charelle 4 augustus 2016 - 17:48

Wat lief Karlijn! ^^ Het is inderdaad even wennen, maar het zoeken naar alternatieven is leuk én het is maar tijdelijk, dat scheelt! (:

Reply
Suzanne 1 augustus 2016 - 21:50

Oooh jeetje zeg :-( Ik ben vandaag tot de conclusie gekomen dat ik ook intolerant ben voor gluten en tomaat. Ik vond dat al verschrikkelijk want kan ook niet tegen zuivel (geen melk, geen yoghurt wel af en toe kaas) Maar als ik jou verhaal lees mag ik me echt niet aanstellen. Veel succes met je zoektocht!

Reply
Charelle 4 augustus 2016 - 17:47

Oh jee Suzanne, dat zijn ook al heel wat lastige intoleranties. :( En ja, bij mij zijn het er wel veel, maar het is tijdelijk, dus niet permanent. ;) Ik ben 2,5 jaar geleden gestopt met het eten van gluten en ik moet eerlijk zeggen dat dat me veel gebracht heeft. Qua energie, maar ik heb ook heel erg geleerd om te koken en bakken met niet-glutenhoudende producten. Erg leuk is dat! :D Dus dat is misschien een lichtpuntje voor jou. ;) Succes met het wennen aan de nieuwe intoleranties, vooral in het begin is het altijd lastig!

Reply
Recept: Oosterse granola met tahini en dadels (glutenvrij, vegan) 5 augustus 2016 - 06:21

[…] maakte ik deze granola een dag voordat ik te horen kreeg dat ik een intolerantie heb voor haver (samen met nog 28, inmiddels 49, andere intoleranties). Maar goed dus dat ik vóór mijn consult bij de voedingsdeskundige nog een schaaltje van dit […]

Reply
Het Rotatie Dieet: probleem of oplossing? - The Scent Of Cinnamon 2 september 2016 - 06:21

[…] maanden geleden liet ik de voedselintolerantie test ImuPro100 afnemen. Daaruit bleek dat ik 29 voedselintoleranties heb, wat aanleiding gaf tot het afnemen van nog een tweede test, de ImuPro300. Samen resulteerde deze […]

Reply
Debbie 12 november 2016 - 14:36

Hoi, mijn man is onlangs ook getest op voedselintoleranties en bleek dat hij 33 van de 35 geteste intoleranties had. Hij heeft ondertussen ook al jaren last van chronische aandoeningen. Lyme test was niet echt eenduidig, dus hebben ze maar gezegd dat het CVS is. Nu was dat na 3 jaar iets beter aan het gaan, maar sinds een jaar kreeg hij last van zijn maag. Nu is hij al bijna 3 maanden misselijk en ziek. Wij hopen dus ook dat we die intoleranties kunnen aanpakken en dat het dan betert. Omdat je dit artikel deze zomer postte, vroeg ik me af hoe je het dieet ondertussen ervaart? Hopelijk voel je je er beter door :-)

Reply
Charelle 17 november 2016 - 13:13

Hoi Debbie. Wat vervelend dat het al zolang zo slecht gaat met je man! Ik moet je helaas ook teleurstellen, het dieet heeft voor mij weinig tot niets kunnen betekenen. Wel merk ik het als ik de voedingsmiddelen eet die bij mij in categorie III (rood) vallen: vijgen, zuivel (alle soorten), gist, paprika, amandelen en paranoten. Dus die producten eet ik nog steeds niet. De overige producten eet ik wel, maar ik probeer ze wel heel erg af te wisselen en niet iedere dag tot me te nemen. Ik hoop dat het dieet voor jouw man beter uitpakt!

Reply
Recept | Paars ontbijtje met Amaranth, Rijst en Blauwe Bessen + Hoe is het met mijn voedselintoleranties? 5 april 2017 - 07:05

[…] ook nog als lunch. En als tussendoortje at ik regelmatig havermoutkoekjes. Zoals uitgelegd in mijn artikel over de voedselintolerantietest (note: de eerste test gaf 29 intoleranties aan, een uitgebreidere test liet 50 […]

Reply
Danique 14 april 2017 - 06:54

Hi leuke site. Ik heb zelf onlangs een igg4 test laten doen waar 56 intoleranties uit kwamen. Het is een hele zoektocht naar wat ik nog wel en niet meer mag eten. Gelukkig zijn er wel alternatieven te koop en het is wel een uitdaging om iets lekkers op tafel te zetten.

Reply
Marie-Jose 15 februari 2021 - 21:28

Hoi,
Allereerst hoe gaat het nu met je? Ik heb net de uitslag van de test ontvangen(33 stuks 👎🏻) en kwam op deze site terecht! Ik wil alles weten want dacht tot voor gisteren dat ik alles kon eten!
Groetjes M-J

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.