Opgegroeid in een nieuwbouwhuis met vloerverwarming, dubbel glas en andere luxe, heb ik het sinds ik het huis van mijn ouders verliet, altijd koud. De studentenkamers in de antieke herenhuizen in Maastricht, Breda, Amsterdam en Eindhoven waar ik woonde waren lang niet voorzien van zoveel luxe. Het tochtte er, er was geen vloerverwarming, je mocht blij zijn als de radiator werkte en ook al was het glas dubbel… het was vaak lek of het raam sloot niet goed.
Koud appartement
Gelukkig is mijn tijd in studentenkamers voorbij en woon ik sinds een jaar in een fijn appartement in omgeving Utrecht. Wat een luxe! Een heel appartement voor mezelf. Die ruimte is zo fijn, het geeft me de mogelijkheid om nog meer bij mezelf te komen en te ontdekken wie ik ben. En tegelijkertijd… is het ook in dit appartement super koud!
Gebouwd in de jaren ’60 heeft het als vanzelfsprekend geen vloerverwarming. In de loop der jaren zijn één of twee ramen voorzien van dubbel glas, maar de rest is nog steeds enkel en overal zitten kieren en gaten. Ja, het is hier koud.
Zó koud, dat ik het afgelopen jaar €1.000 moest bijbetalen aan stookkosten. Oeps! En ik had nog wel zo bewust gedaan, voor mijn gevoel. De verwarming in de keuken en de logeerkamer heb ik nooit aangezet. Die op mijn slaapkamer maar één uurtje per dag, voor het slapengaan. Maar ja, de radiatoren in de woonkamer en in mijn kantoortje stonden natuurlijk altijd aan.
Minder stoken
Met goede voornemens dacht ik: dat ga ik vanaf nu anders doen! Totdat het de afgelopen weken toch wel weer koud werd buiten en de verwarming hier inmiddels weer hoog staat te loeien… Niet fijn voor mijn portemonnee en al helemaal niet fijn voor het milieu.
Tijd om eens na te denken over oplossingen. Dus bij deze 3 manieren om een koud huis eens goed op te warmen, zonder meer te stoken.
1. Houtkachel
Eén van de luxe faciliteiten die mijn appartement wél heeft, is een open haard. Als ik die aansteek is het meteen heerlijk warm in huis. Echter is het een open haard waar je bij moet blijven, hij heeft geen dichte deurtjes, waardoor er kans is dat er een vonk ontsnapt. Ik steek hem daarom pas aan op het moment dat ik zeker weet dat ik het huis niet meer uitga die dag. Dus dat is meestal pas in de avond.
Nu denk je misschien, ‘ja, leuk, maar ik heb geen open haard’. Maar het is in de meeste huizen makkelijker dan je denkt om een gezellige houtkachel te installeren. Die zijn vaak veiliger dan een open haard en blijven langer warm. Dus dat is zeker iets om te overwegen.
2. Radiatorfolie aanbrengen
Wat ik zelf deze winter ga aanbrengen is radiatorfolie. Je plakt dit achter de verwarming en het zorgt ervoor dat er minder warmte via de muurkant naar buiten ontsnapt en er dus meer warmte binnen blijft. Ik hoor hier veel goede verhalen over, dus ik ben benieuwd naar het resultaat. Radiatorfolie is verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten.
3. Dubbelglas installeren
Komende zomer ga ik ook de ramen die nog enkelglas zijn, laten vervangen door dubbelglas. Volgens mij gaat dit niet alleen veel kou schelen, maar ook veel straatgeluiden, dus daar kijk ik wel naar uit. Je kunt eenvoudig online glas bestellen bij GlasGigant en dan komt GlasGigant.nl het ook meteen voor je installeren. Even een projectje, maar dan heb je ook wat!
Wat doe jij om je stookkosten omlaag te brengen, maar toch een lekker warm huisje te hebben? Laat het weten in de reacties!
Lees ook:
- Comfortabel mediteren doe je zo
- Welke NLP opleiding volgde ik? Hint: de beste!
- Recept | Een CBD Latte maken doe je zo (en is héél gezond)
Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?
Dit artikel is gesponsord door GlasGigant.nl.