Plantaardige eiwitten, hebben we daar genoeg aan?

by Charelle

Onlangs zag ik op Netflix de documentaire Forks over Knives, een film die de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet in kaart brengt en daarmee ook de nadelen van een dieet met dierlijke producten. Wat een eye-opener! Zoals jullie weten houd ik me al een lange tijd bezig met gezonde voeding, maar nooit heb ik ook maar overwogen om vegetariër te worden, laat staan veganist. Ik vond het wel een mooie gedachte, om geen producten te eten waar dieren bij betrokken zijn geweest, maar het leek me ronduit niet gezond. Na het zien van Forks over Knives, heb ik echter geen hap vlees meer gegeten.

Ik dacht dat een vegetarisch dieet ongezond was en zou zorgen voor tekorten van bepaalde voedingsstoffen, voedingsstoffen die alleen in vlees zitten. En dan met name, uiteraard, proteïne. Deze gedachte werd bij mij versterkt door de vele doktoren, specialisten en therapeuten die ik de afgelopen jaren gezien heb. Een van hun eerste vragen luidde áltijd of ik vegetariër was. Want als dat zo was, nou, dan kreeg ik gewoon veel te weinig eiwitten en voedingsstoffen binnen en was dat de reden van al mijn klachten. Maar mijn antwoord luidde altijd ‘nee’, waarop mij soms zelfs werd gevraagd of ik dat wel zeker wist. Eh, ja?

Maar goed, Forks over Knives gaat recht tegen deze specialisten in en bewijst het tegendeel. We zien alleen maar kerngezonde mensen voorbij komen, die hun gezondheid te danken hebben aan een plantaardig dieet. Eiwittekort? Niet voor hen! Indien er geen kerngezonde mensen in beeld komen, genezen ze van hun klachten door middel van een plantaardig dieet. Wil ik ook! Tijd voor onderzoek…

Wat zijn eiwitten nou eigenlijk?

De bouwstoffen van het lichaam bestaan uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Eiwitrijke voeding geeft het lichaam energie en levert aminozuren, die de werking van spieren en organen in stand houden. Het lichaam heeft 22 verschillende aminozuren nodig, dertien daarvan maakt het zelf aan, de overige negen hoor je binnen te krijgen door middel van voeding. Een compleet eiwit is een eiwit dat alle negen essentiële aminozuren bevat.

Waar hebben we eiwitten voor nodig?

Als één van de drie bouwstoffen van ons lichaam, zijn eiwitten uiterst belangrijk voor onze gezondheid:

  • Eiwitten zorgen voor de groei en herstel van het spierweefsel, maar ook van andere weefsels in ons lichaam zoals dat van huid, ogen, organen en haar. Eiwit dat over blijft wordt door het lichaam omgezet in energie of opgeslagen als vet. Kinderen zijn nog in de groei en hebben daardoor vaak meer eiwitten nodig dan volwassenen.
  • Daarnaat zijn eiwitten belangrijk voor de aanmaak van hormonen als insuline en secretine. Hormonen zorgen voor een soepele interactie tussen organen en zijn betrokken bij elk lichamelijk proces. Een hormonale disbalans kan dan ook leiden tot klachten, zoals vermoeidheid, stress, een verstoorde cyclus, slecht slapen en onder- of overgewicht.
  • Daarnaast spelen eiwitten een belangrijke rol bij de instandhouding van enzymen. Enzymen zijn eiwitten die zorgen voor chemische reacties in ons lichaam, waardoor bijvoorbeeld voedsel kan worden verteerd of DNA kan worden aangemaakt.
  • Ook om stoffen en moleculen door ons lichaam te transporten, zoals zuurstof, zijn eiwitten essentieel. Zonder het eiwit hemoglobine kan zuurstof niet door ons lichaam worden verspreid.
  • Antilichamen worden geactiveerd zodra zich een ontsteking in het lichaam voordoet of wanneer je ziek wordt, ze helpen dan met het identificeren en bestrijden van bacterieën en virussen. Aangezien antilichamen uit eiwitten bestaan, zijn eiwitten essentieel voor ons immuunsysteem.

plantaardige eiwitten vegan

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Veel mensen denken dat je behoorlijk wat eiwitten nodig hebt om spieren te kweken. Een gedachte die onder andere wordt veroorzaakt door Instagram, waar het stikt van de fitgirls met proteïnebars en eiwitshakes in de meest fancy smaakjes. Maar na een korte zelfstudie kan ik concluderen dat we helemaal niet zoveel eiwitten nodig hebben. Zelfs de fitgirls onder ons niet. Volgens onderzoek heeft een gemiddeld persoon zo’n 0,8 maal het lichaamsgewicht aan eiwitten per dag nodig. Vrouwen iets minder, kinderen wat meer. Als we sporten kan onze eiwitbehoefte toenemen tot 1,8 maal ons lichaamsgewicht, omdat er meer spiergroei en herstel plaatsvindt na inspanning.

Deze aanbevolen eiwitinname staat gelijk aan 10 tot 15% van het aantal calorieën dat je op een dag eet. De overige calorieën horen te bestaan uit koolhydraten en vetten. Dit percentage gaat zelfs op voor atleten en succesvolle sporters.

Meer eiwitten eten dan je daadwerkelijk nodig hebt is niet zozeer beter voor je lichaam of sportieve prestaties. Integendeel, een teveel aan eiwitten kan leiden tot hart- en nierproblemen, een hoge bloeddruk, een slechte stofwisseling, een verstoord metabolisme, een disbalans van mineralen en hormonen, botontkalking en bovendien stimuleert een teveel aan dierlijke eiwitten de groei van kankercellen.

Wat zijn eiwitrijke producten?

Eiwitten worden vaak over één kam geschoren met dierlijke producten, zoals vlees, vis, kaas, zuivel en eieren. Dierlijke producten bevatten weliswaar meer complete eiwitten dan plantaardige producten, maar het is een mythe dat plantaardige producten geen eiwitten bevatten. Sterker nog, doordat we eigenlijk helemaal niet zoveel eiwitten nodig hebben als we denken, is het eten van dierlijke producten volkomen overbodig.

Eiwitrijke plantaardige producten zijn onder andere:

  • noten (pistachenoten, cashewnoten)
  • zaden (chiazaad, hennepzaad, lijnzaad)
  • granen (havermout)
  • pseudo-granen (quinoa, boekweit)
  • peulvruchten (sojabonen, kikkererwten, linzen)
  • paddenstoelen (champignons, portobello)
  • zeewier (wakame, spirulina)
  • groenten (spinazie, broccoli, boerenkool)

Zelfs in fruit zit eiwit, maar dan in heel kleine hoeveelheden. Dit is wel de reden waarom veganisten die een high carb low fat dieet volgen zonder moeite voldoende eiwitten binnenkrijgen. Immers, als je héél veel fruit eet, kom je vanzelf aan een mooi aantal eiwitten.

Conclusie

Aangezien plantaardige producten meer dan genoeg eiwitten bevatten, hoef ik niet bang te zijn om een eiwittekort op te lopen nu ik vegetarisch eet. Wel is het belangrijk dat ik er op let dat ik alle negen essentiële aminozuren binnenkrijg. Over het algemeen bevatten vrijwel alle plantaardige eiwitrijke producten alle aminozuren, maar niet in gelijke hoeveelheden. Bij een eenzijdig dieet loop je dus het risico alsnog een eiwittekort op te lopen. Gelukkig is dit probleem eenvoudig te voorkomen door peulvruchten en granen in je dieet met elkaar te combineren. Deze producten vullen elkaar goed aan, waardoor je genoeg van alle aminozuren binnenkrijgt. Ik blijf nog lekker een tijdje vegetarisch eten, met veganisme als doel voor de toekomst. En oh ja, vergeet niet Forks over Knives te kijken! ;)

Wist jij dit al over plantaardige eiwitten? En, eet jij vegetarisch of veganistisch? Waarom? Laat het weten in de comments!

Lees ook: Recept voor Romige Pompoensoep met Gember

Volg je mij al op Facebook, Bloglovin’ en Instagram?

25 comments

Bianca Schrijft 30 mei 2016 - 06:42

Lijkt me een leuke docu om eens te kijken en ook nog zeer leerzaam. Dacht zelf ook altijd dat je wel redelijk wat eiwitten nodig hebt per dag. Weer wat geleerd op de maandagochtend.

Reply
Charelle 3 juni 2016 - 10:19

Ja, echt een heel interessante docu. Ook heel fijn dat ze niet van die extreme dingen laten zien, dat vind ik altijd zo ongemakkelijk. En bizar he, dat we eigenlijk veel minder eiwitten nodig hebben dan we denken!

Reply
Silke 30 mei 2016 - 07:27

Wat een interessant artikel! Die docureeks lijkt me echt de max, ik ben heel erg benieuwd om hem eens te kijken. :)

Reply
Charelle 3 juni 2016 - 10:19

Ja je moet hem zeker kijken! Maar het is wel maar één film, dus geen serie! ;)

Reply
Lisa 30 mei 2016 - 10:24

Oh leuk dat je die documentaire aanraadt, die is echt goed! En wat goed van je dat je het allemaal zo grondig onderzoekt :)

Reply
Charelle 3 juni 2016 - 10:18

Ja, echt één van de betere docu’s die ik gezien heb. Zo interessant!

Reply
Desi 30 mei 2016 - 12:59

Wat goed dat je vegetariër bent geworden en succes met de overstap naar veganisme! Het is echt een van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt :) En die eiwitten krijg je inderdaad meer dan genoeg van binnen! Ik sport vrij intensief, maar heb helemaal geen moeite om genoeg eiwit binnen te krijgen.

Reply
Charelle 3 juni 2016 - 10:17

Dat het een van je beste keuzes ooit is geloof ik echt meteen Desi! Het is ook gewoon zo’n vreemde paradox eigenlijk, om vlees te eten terwijl we wel huisdieren houden. En inderdaad, we hebben echt veel minder eiwitten nodig dan dat veel mensen denken. Zo interessant!

Reply
Sabine 30 mei 2016 - 16:09

Goed stuk! Ik ben zelf vegetariër en word hier in Colombia altijd raar aangekeken als ik zeg dat ik geen vlees en vis eet. Colombianen kunnen echt niet geloven dat je zonder dierlijke eiwitten kunt leven. Ze noemen hier vlees ook niet eens vlees, maar eiwit. Op mijn werk ben ik altijd dat meisje dat geen eiwit eet. Bizar hè? Je zou dit stuk in het Spaans moeten vertalen haha :D

Reply
Charelle 3 juni 2016 - 10:16

Wow dat is echt héél erg bizar ja! Daar kan ik me dan juist weer geen voorstelling van maken! En als je het in het Spaans wilt vertalen, ik geef je alle vrijheid, haha! ;)

Reply
Carolien - On a Healthy Adventure 31 mei 2016 - 08:03

Zulke films doen je ogen openen he! Natuurlijk moet je wel zien dat jij bij de overstap naar vegetarisme of veganisme genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt (maar dat moet je anders ook). Er zijn inderdaad genoeg plantaardige eiwitbronnen. Ik ben nooit een grote vleeseter geweest en sinds ik meer noten en peulvruchten in mijn eetpatroon steek, heb ik er heel wat voordelen van ondervonden zoals geen tekort aan ijzer en vit B12. Ik probeer nu zelf ook wekelijks te kiezen voor plantaardige alternatieven voor vlees.

Reply
Charelle 3 juni 2016 - 10:13

Ja, dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, dat is iets waar je altijd op moet letten. Zo liet Iris me deze week nog inzien dat het juist vleeseters zijn die veel vitaminen en mineralen tekort komen, maar daar wordt niets over gezegd. Heel interessant allemaal!

Reply
Iris 2 juni 2016 - 16:40

Super goed Charelle, ik ontdekte dit allemaal een jaartje of wat geleden en stond er ook even van te kijken. Nu denk ik, ja tuurlijk dat is toch logisch:)!! haha Ik denk dat het je wel zal bevallen geen vlees te eten, houd je iets meer energie over die nu niet in de vetering van je eten hoeft te worden gestoken. Ik vond het trouwens wel altijd al opvallen dat vegetariërs gemiddeld veel langer leven, dat is eigenlijk ook al het levende bewijs;)!
En voedingsstoffen moetje je met ieder ideet mee bezig houden. vegetariërs en veganisten doen dat over het algemeen meer dan iemand die een ‘standaard’ dieet eet. Gebruik je trouwens nu die b12 spray die ik had genoemd of was jij dat niet?

Succes en als je er gezellig over wil kletsen dan bericht je me maar:)!
Liefs

Reply
Charelle 3 juni 2016 - 10:11

Oh wow voor jou ook pas een jaartje geleden ja? Ik dacht dat jij er al veel langer mee bezig was, maar dat valt dus allemaal wel mee! Maar inderdaad, ik vind het nu ook zó logisch en ik heb ook helemaal geen zin in vlees, mis het totaal niet! Heb er tot zover alleen nog geen nieuwe energie van gekregen, maar wie weet komt dat nog. (: Nee de B12 spray gebruik ik niet, volgens mij had je die wel genoemd ja, maar mij B12 zit op het moment op 900 ofzo nog vanwege de infusen van vorig jaar. Dus daar kan ik voorlopig even op vooruit, haha! Maar wel een goede tip voor de toekomst. Dat probiotica dat je noemde ben ik ook nog niet vergeten, maar ik vind het wel belangrijk om mijn darmen nu even zelf een beetje te laten herstellen. Dus ik laat het even op zijn beloop en dan kan ik dat altijd nog proberen. (:

Reply
Iris 2 juni 2016 - 16:42

Hee, heb je nu ineens een nieuw blogdesign? dat was twee minuten geleden nog niet! Wat gek!!

Reply
Charelle 3 juni 2016 - 10:09

Haha ja! Sinds woensdag! Maar is denk ik niet meteen bij iedereen zichtbaar vanwege de cache! ;)

Reply
Recept voor Linzencurry met pompoen en spinazie 3 juni 2016 - 17:33

[…] een goede spijsvertering en een opgeblazen gevoel tegengaan. Daarnaast vormen linzen een bron van plantaardige eiwitten die, gecombineerd met een graan als zilvervliesrijst, alle aminozuren bevatten die het lichaam […]

Reply
Sanne 16 juni 2016 - 17:25

Wauw Charelle! Wat fijn dat het zo’n eyeopener was en dat je nu zo’n ander beeld hebt gekregen van hoe gezond het leven als vegetariër of veganist kan zijn. Natuurlijk moet je letten op wat je eet, maar dat moet een vleeseter natuurlijk ook. Een paar maanden terug heb ik bloed laten prikken om te checken of ik tekorten had ivm veganistisch eten. Ik slikte wel vitamine b12 tabletten maar blijkbaar geen goeie, want m’n b12 was te laag, en vitamine d was ook te laag (maar daar hoefde ik me geen zorgen om te maken volgens de huisarts). Verder was alles goed! Eiwitten, ijzer.. ik vond dat ook een soort van mooi ‘bewijs’ (ook vooral voor mezelf hoor!) dat veganistisch eten gewoon prima is :). Ik ben wel van plan me eens per jaar te laten testen en over een paar dagen ga ik m’n bloed laten prikken om te checken of de vitamine b12 tabletten hebben aangeslagen.
Mooi ook dat je nu vegetarisch eet! Ik hoop dat het je goed bevalt :) en ook heel mooi vind ik dat je veganisme als doel hebt voor de toekomst! Zolang het goed bij je past en je je er fijn bij voelt, dat is het belangrijkst denk ik.
Ik vind het zo knap dat je zo veel weet ook hiervan! Goed om te weten dat peulvruchten en granen gecombineerd kunnen worden voor het binnenkrijgen van de aminozuren.
En ik moet absoluut eens die docu kijken. Ik heb nog een enkele docu gekeken over veganisme zoals Cowspiracy, ik durf het niet zo goed aan denk ik. Maar omdat Forks over Knives vooral over de gezondheidsvoordelen gaat van vegetarisme en veganisme hoef ik denk ik niet zo bang te zijn voor enge beelden van zielige diertjes ofzo.
Liefs

Reply
Charelle 22 juni 2016 - 13:38

Nou precies hetzelfde heb ik dus met die docu’s, ik durf ze gewoon niet te kijken! Geen enkele eigenlijk, haha! Maar Forks over Knives is echt goed te doen, die kun je aan! ^^

En ja B12 blijft toch een beetje een dingetje, het raarste is nog dat er ook niet-veganistische b12 tabletten worden verkocht, dat vind ik echt bizar om dat veganisten juist de grootste doelgroep zijn voor die pilletjes! Vorig jaar heb ik B12 gekregen via een infuus waardoor mijn waarde nu nog rond de 700 hangt, mega hoog, dus daar hoef ik me voorlopig geen zorgen over te maken, haha. :’] Hebben de nieuwe pilletjes jou geholpen het niveau weer op peil te krijgen? (: En vitamine D moet je eigenlijk altijd slikken in de maanden met een R, dus vanaf september weer! Dan zit je altijd safe. (:

Reply
In 3 stappen Veganist met Pinterest 17 juni 2016 - 06:20

[…] Lees ook: Plantaardige eiwitten, hebben we daar genoeg aan? […]

Reply
Keuzestress - Naar de supermarkt met voedselintoleranties, fijn! 29 augustus 2016 - 06:30

[…] ik rond april dit jaar ook veganistisch ging eten (zoveel mogelijk) werd het allemaal een heel ander verhaal. Immers, een glutenvrij én veganistisch […]

Reply
Hartverwarmende masoor dhal van rode linzen - The Scent Of Cinnamon 19 september 2016 - 06:22

[…] maar! Linzen zijn namelijk een bron van plantaardige eiwitten die in combinatie met een graan een volwaardig eiwit vormen. Het is dus een goed idee om deze […]

Reply
6x Vegan blogs met lekkere recepten - The Scent Of Cinnamon 3 oktober 2016 - 06:21

[…] van de dingen die opvielen toen ik dit voorjaar besloot om veganistisch te gaan eten, was dat veel foodblogs geen veganistische recepten plaatsen. Helemaal geen. Dat verbaasde mij, […]

Reply
Recept | Autumn Bliss Balls (vegan, glutenvrij) - The Scent Of Cinnamon 5 februari 2017 - 16:25

[…] is Garden of Life Raw Protein Vanilla (van De Tuinen) en die heb ik ook gebruikt in dit recept. Dit proteïnepoeder is volkomen plantaardig en dus veganistisch en daarnaast is het glutenvrij en vrij van […]

Reply
Recept | Zelf hummus maken, zo doe je het! - The Scent Of Cinnamon 6 juni 2017 - 07:05

[…] zelf zijn een bron van plantaardige eiwitten die in combinatie met een graan een volledig eiwit vormen. Hummus eet je dus ook prima voor of na […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.