Ik krijg vaak de vraag om er ook zoveel beter voor mijn zorgverzekering. Het antwoord is: omdat ik graag een groot deel van mijn alternatieve zorgkosten gedekt wil krijgen. Zoals acupunctuur en osteopathie. Ieder jaar vergelijk ik weer waar ik het voordeligst uit ben en ik kan je vertellen: dat loont!
Als je regelmatig medische kosten maakt die niet door je verzekering worden gedekt, dan kost je dat elk jaar flink wat geld. Gelukkig kun je daar vaak iets aan veranderen, gewoon door even wat voorwerk te doen. Eens rondkijken om te zien of er verzekeraars zijn die jouw terugkerende kosten wel dekken, kan zeker de moeite waard zijn. Ook als je daardoor wat meer premie moet gaan betalen, is de kans groot dat je deze vanzelf terug zal verdienen. Goed vergelijken en doorrekenen dus!
Wat dekt de basisverzekering?
Iedere Nederlander is verplicht verzekerd via de basisverzekering. Zo ben je verzekerd van essentiële medische zorg, zonder bang te hoeven zijn hier achteraf de rekening voor te ontvangen. Een bezoekje aan de huisarts is daarom altijd ‘gratis’; de kosten worden gedekt vanuit het basispakket. Ook een medisch specialist kun je bezoeken zonder daarvoor een rekening te krijgen en ook Spoedeisende Hulp ontvang je zonder extra kosten. Moet je worden opgenomen in het ziekenhuis of worden vervoerd per ambulance? Dan wordt dat allemaal vergoed door de basisverzekering.
Maar als je andere kosten maakt, zoals tandartscontroles en fysiotherapie, heb je niets aan je basisverzekering. Dat betekent dat je voor dit soort zorg een rekening ontvangt die je moet betalen, tenzij je aanvullend verzekerd bent. Hetzelfde geldt voor alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie of acupunctuur. Dit soort medische hulp krijg je alleen vergoed met een aanvullende verzekering, maar niet bij elke aanvullende verzekering. Niet zo’n gek idee dus om eens goed uit te zoeken welke aanvullende verzekeringen behandelingen als acupuntuur vergoeden, zeker als je daar veel gebruik van maakt.
Aanvullende verzekering die bij je past
De goedkoopste zorgverzekering aanvragen lijkt aantrekkelijk, maar kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk meer betaalt. Zo dekt een goedkope aanvullende verzekering vaak maar een fractie van de extra medische kosten die je maakt. Misschien is dat genoeg, maar doorgaans heb je daar niet zoveel aan. Als je vaak gebruik maakt van fysiotherapie en alternatieve zorg, ga dan eens op zoek naar een aanvullende verzekering die deze kosten dekt én waarmee je goedkoper uit bent dan wanneer je dit allemaal zelf zou betalen. Door dit goed uit te zoeken kom je uiteindelijk op de verzekering uit die voor jou het goedkoopst uitpakt, al kunnen je zorgkosten per jaar natuurlijk net weer een beetje anders zijn.
Welke aanvullende zorgverzekering zou jij aanraden? Laat het weten in de reacties!
Lees ook:
- 5 manieren om pijn te verzachten met CBD olie
- Lyme | Hoe ik beter werd en mijn visie op chronisch ziek zijn
- Welke NLP opleiding volgde ik? Hint: de beste!
Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?
Dit artikel is gesponsord door AnderZorg.