Natuurvoedingsspecialist. Mesologie. Filosofie. Orthomoleculaire geneeskunde. Al enige tijd denk ik erover om een compleet andere weg in te slaan met mijn leven. Sinds november heb ik een Master in Media Innovation op zak, maar stiekem denk ik dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan media en marketing. Dan mensen ervan te overtuigen dat ze Coca-Cola moeten kopen of al hun tijd moeten besteden aan het spelen van Candy Crush. Zo kwam het dat ik zaterdag weer eens in een klaslokaal zat en een voorlichting bijwoonde over de opleiding Transpersoonlijke Psychologie.
“Sorry Charelle, wil je dat herhalen?” Transpersoonlijke psychologie. Ik moet bekennen dat ik er ook nog nóóit van had gehoord, totdat ik rondneusde op de website van de HGU, de Hogeschool Geesteswetenschappen Utrecht. Ik las de beschrijving en vond het fascinerend. Jung, Campbell, Aristoteles… namen die ik met veel liefde verwerkte in mijn bachelor en master thesis over brand storytelling leken hier centraal te staan. Daar moest ik meer over weten!
Wat is transpersoonlijke psychologie?
Door de jaren heen zijn er in de psychologie drie stromingen ontstaan:
- De psychoanalytische stroming gaat er vanuit dat lichamelijke klachten een psychische verklaring hebben.
- De behavioristische stroming houdt zich bezig met het filosoferen over menselijk en dierlijk gedrag en hoe de omgeving dit gedrag beïnvloedt.
- De humanistische stroming focust voornamelijk op de individuele ontwikkeling van mensen en hoe het menselijk bewustzijn daar een rol in speelt.
De transpersoonlijke psychologie wordt gezien als de vierde stroming en is een relatief nieuw perspectief dat in de jaren ’70 is ontstaan. Transpersoonlijk psychologen onderzoeken de mystieke en spirituele ervaringen van mensen en de transcendente aspecten daarvan. Transcendent wil zeggen overstijgend, waardoor transpersoonlijk gedefinieerd kan worden als ‘het persoonlijke overstijgend’.
Transpersoonlijke ervaringen ervaar je buiten jezelf om en de transpersoonlijke psychologie bestudeert waar deze ervaringen vandaan komen en waartoe ze kunnen leiden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer iemand onder hypnose is? En is het mogelijk dat iemand zich dermate religieus ontwikkelt dan hij één wordt met de entiteit waarin hij gelooft?
Veel van jullie zullen bekend zijn met de Piramide van Maslow (een humanistisch psycholoog). Het hoogste puntje van zijn piramide heet self-actualisation (later was hij het hier niet meer mee eens, maar dat terijzde). De transpersoonlijke psychologie houdt zich bezig met dit hoogste puntje en wat daar eigenlijk nog bovenkomt. Het tracht zweverige, ontastbare situaties en ervaringen op natuurlijke wijze te verklaren.
Source: LinkedIn
Wil ik transpersoonlijke psychologie studeren?
Aan de ene kant wel. Heel graag zelfs. Maar aan de andere kant… het duurt vier jaar. En de opleidingen die ik bovenaan dit artikel noem lijken me ook allemaal reuze interessant. Bovendien is het nog maar de vraag of ik überhaupt nog een studie ga doen. Het is niet dat ik energie, tijd en geld te over heb. Centraal staat voor mij ook een stukje zelfontwikkeling, iets dat ook mogelijk is door de literatuurlijst van de opleiding eens goed door te spitten.
Je ziet, er zijn een hoop tegens. Maar er zijn ook voors. Immers, ik vind dit soort ‘zweverige materie’ mateloos interessant. Vroeger was Levensbeschouwing mijn favoriete vak en wilde ik ‘Keltische studies’ studeren, maar ja, dat was natuurlijk niet de bedoeling waarop ik International Law koos. Niet zo’n super goede keuze, waardoor ik een jaar later belandde op de opleiding International Media & Entertainment Management. Dat was leuk en was op dat moment een keuze die ik deels met mijn hart maakte en niet alleen met mijn hoofd. Maar ja, gedurende die opleiding heb ik veel over mezelf geleerd en eigenlijk had ik eerder moeten inzien dat mijn interesses toch meer lagen bij filosofie, psychologie, geschiedenis en storytelling. Vakken die ik het allerleukste vond! Heel cliché, maar inmiddels ken ik mezelf wat beter en weet ik dat ik een dergelijke opleiding direct had moeten kiezen.
Marketing is ook leuk
Hierboven schreef ik wat negatief over marketing, maar zo negatief hoeft het natuurlijk niet te zijn. Ik kan mijn marketing skills ook inzetten voor goede doelen, natuurbescherming, milieubewuste merken of andere zaken die belangrijker zijn dan Coca-Cola en Candy Crush. En het is niet zo dat ik marketing helemáál niet leuk vind, zo vind ik het storytelling aspect super tof en vind ik het schrijven van copy ernorm leuk (daarom heb ik ook een blog). Maar ik weet wel dat een extra opleiding mij hier alleen maar beter in zal maken. Immers, het is toch een stukje zelfontwikkeling.
Je ziet, er valt nog genoeg te wikken en wegen. Voorlopig weet ik het gewoon nog niet en de grootste reden daarvoor is toch wel mijn ziektebeeld. Stilstaan wil ik echter ook niet, want om me te laten tegenhouden door wat (licht uitgedrukt) vervelende omstandigheden zit niet bepaald in mijn aard. Decisions, decisions…
Ben jij blij met jouw studiekeuze? Had je liever iets anders gestudeerd? En, ga jij nog doorstuderen? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!
Lees ook: On Graduating and Receiving my Master’s Degree
Volg je mij al op Facebook, Bloglovin’ en Instagram?
12 comments
Mijn beroepskeuze was van kind tot eind puber iets bij defensie, helaas was dat me niet gegund. Hierdoor heb ik op stel en sprong een 2de keuze moeten vinden. Dit is nog steeds mijn vak, maar of ik er echt gelukkig van ben geworden. Het voelt als een 2de keuze, nu na al die jaren nog steeds en daar heb ik me maar bij neergelegd. Het meeste baal ik van het feit dat ik veel meer in mijn mars heb, maar te lui en baldadig was op school. Hierdoor heb ik andere keuzes niet kunnen doen die ik misschien wel een goede 2de had gevonden.
Het is heel belangrijk, in grote lijnen, te kunnen doen wat je wilt. Je werkleven is bijna het grootste deel van je leven. Waarom zou je dan jezelf de plek misgunnen waar je gelukkig van wordt.
Wat zonde Bianca dat defensie je niet gegund was. En ja, je hebt natuurlijk wel gelijk, je brengt zo’n groot deel van je leven werkend door, dat het eigenlijk wel heel belangrijk is dat dat werk je ook gelukkig maakt. Al dat niet altijd haalbaar is natuurlijk, vind het dan ook super knap van je dat je je huidige keuze accepteert en je geluk vindt in de dingen die je wel hebt. (:
Wat ik heb ervaren sinds het afronden van mijn studie is dat Marketing ook heel goed past in een plaatje van meer diepgang en betekenisvolle dingen doen. Maar als je hart zegt dat je eigenlijk liever nog een andere richting in slaat, dan is het goed daarnaar te luisteren en je opties goed te bekijken. Deze studierichting klinkt wel enorm interessant!
Ik denk wel dat je gelijk hebt en dat het ook zeker mogelijk is, maar ik merk toch dat je hoe dan ook weer veel achter de computer komt te zitten en soms staat dat me gewoon een beetje tegen. Maar ik hoor graag meer over je kijk hierop! Kun je enige voorbeelden noemen? Ik kan wel wat positieve inspiratie gebruiken op dat gebied! ;)
OO vét interessant! Ik wil áltijd wel een opleiding doen want ik vind werkelijk alles leuk haha. Ik zit eraan te denken om een coach opleiding te doen zodat ik dat ook in combinatie met mijn blog kan gebruiken/daar misschien ooit een bedrijf in op te richten :) (sssst, don’t tell). Maar inderdaad. Iets met energie, en tijd en geld en.. de juiste timing? Wie weet?
Oeh dat klinken als grootse plannen Melle, super tof! En tja, timing… ook nog zo’n dingetje, haha! Maar ja, in dat geval is het altijd ‘nu komt het niet uit’. ;)
Ik vind dit allemaal toch wel erg interessant klinken hoor! Ik kom wel veel bekende dingen tegen in je artikel. Ik studeert zelf toegepaste psychologie, dus vandaar hihi! Lastig om zo’n keuze te maken of je de opleiding zou willen doen. Het is inderdaad weer 4 jaar, maar wel 4 jaar waarin je zó veel leert. Wat ik zou zeggen? Doen!!
Oh dat klinkt ook als een leuke studie Sandra, toegepaste psychologie! En ja, je hebt natuurlijk gelijk, als je iets wilt, gewoon doen! En het is wel vier jaar die je investeert in een mooi doel. Food for thought! ;)
Als je op zoek bent naar een combinatie van alle dingen die je noemt, met als grootste focus de zelfontwikkeling. Neem dan eens een kijkje bij de Bildung academie. Die opleiding duurt maar een jaartje en is echt supertof!
Heb net eventjes op de website gekeken en klinkt inderdaad super tof! Ik ga binnenkort naar een open avond, ben wel benieuwd. Heb jij deze opleiding gevolgd?
Interessant zeg!
Ik denk dat heel veel mensen de ‘verkeerde’ studie kiezen. Maar ja, wat is inderdaad verkeerd? Ik heb ook één jaar MWD gestudeerd om er vervolgens achter te komen dat het níks voor mij was. De studie die ik daarna deed (en afgerond heb), vond ik in het begin erg leuk, maar ik weet nu wel vijf studies te noemen die ik liever had gedaan. Ik denk dat het juist heel goed is om je eerst heel breed te oriënteren en geen overhaaste beslissingen te nemen wat dit betreft, zeker gezien de omstandigheden die jij noemt. Zelf begon ik bijvoorbeeld een halfjaar geleden een thuisstudie Journalistiek, maar ik denk dat ik die ‘boeken’ maar drie keer ingekeken heb. Teveel van hetzelfde, teveel wat ik stiekem toch al wel wist. Ik denk dat je ook zelf heel veel kunt leren.
Ik denk inderdaad dat veel mensen de verkeerde keuze maken, maar in dat opzicht weet je dat vaak pas na het afronden van een andere studie, omdat je tijdens die studie zoveel leert. Over de wereld en over jezelf. En jammer dat die thuisstudie niet geslaagd was, dat is ook typisch iets waar ik heel erg bang voor ben, dat het heel veel hetzelfde is en dingen die je toch al weet. Dat zijn ook de redenen die mij tegenhouden om iets in de richting van voeding te gaan studeren. Dus breed oriënteren moet ik zeker doen. (: