De meivakantie staat voor de deur en dat betekent voor veel mensen: tijd om te lezen! In de tuin, op het vliegveld, aan het strand, bij dat leuke koffietentje om de hoek of gewoon thuis op de bank. Het maakt niet uit waar, want lezen is hoe dan ook een heerlijk ontspannen bezigheid. Althans, voor mij. Ik lees heel wat af en vandaag geef ik tips voor leuke boeken om te lezen deze meivakantie!
Eleanor and Park door Rainbow Rowell
Twee weken geleden begon ik aan dit boek en een week later had ik het al uit! Ja, dat is snel voor mijn doen, want ondanks dat ik veel lees, ben ik geen snelle lezer. Het boek speelt zich af in 1986 en gaat over twee tieners in Omaha: Park, die opgroeit in een fijne gezinssituatie en Eleanor, die het wat minder goed voor elkaar heeft. Park en Eleanor worden verliefd op elkaar en als lezer volg je de gedachten van beide personages en hoe de twee tieners naar elkaar toegroeien. Het boek is echt, rauw en realistisch en deed mij erg denken aan de serie Freaks and Geeks, die ik nu echt opnieuw wil gaan kijken! (Tip: Freaks and Geeks staat op Netflix!)
Wild door Cheryl Strayed
Eind vorig jaar las ik het boek Wild en kort daarna schreef ik er een review over. Zodra ik een boek uit heb ben ik er altijd van overtuigd dat het het beste boek is dat ik ooit heb gelezen, maar na een tijdje vervaagt die overtuiging weer. Bij Wild niet, dit is echt één van mijn favoriete boeken aller tijden. We volgen Cheryl Strayed, een twintiger die zichzelf volkomen is kwijtgeraakt door een aantal niet-zo-ideale gebeurtenissen tijdens haar jeugd, tienerjaren en early-twenties. Compleet onvoorbereid besluit ze de Pacific Crest Trail te lopen, een uitdagende wandeling door de bergen van West-Amerika: van de grens bij Mexico tot aan de Canadese grens in het noorden. Terwijl je leest voel je de uitdagingen en de pijn waarmee Cheryl wordt geconfronteerd, zowel mentaal als fysiek, maar je ervaart ook in levende lijven hoe ze weer bij zichzelf terugkomt. Een heftig boek dat een bizar diepe indruk achterlaat. Er is ook een film van, wat mij betreft kun je die eerst kijken, voor mij deed dat niets af aan de belevenis van het boek.
The Rosie Project door Graeme Simsion
Na het lezen van The Rosie Project was ik ook overtuigd dat ik zojuist het beste boek ooit had gelezen, maar die overtuiging is inmiddels vervaagd. Wel was het een ontzettend leuk en vermakelijk boek dat ik nog steeds iedereen aanraad. We volgen Don Tilman, onderzoeksprofessor genetica aan de universiteit van Melbourne en differently wired dan andere mensen, zoals hij het zelf zegt. Don is sociaal onhandig en leeft volgens een streng regime waarmee het beste uit zichzelf haalt. Vindt hij. Hij vertoont kenmerken van het Syndroom van Asperger, autisme, obsessief compulsief gedrag en nog een aantal ‘stempels’, maar hij is nooit ergens mee gediagnosticeerd. Op een zekere dag begint hij aan The Wife Project, een project dat hij zelf in het leven roept om de ideale vrouw te vinden, maar dat geleidelijk overgaat in The Rosie Project. In feite gaat dit boek over Sheldon uit The Big Bang Theory, maar dan in Australië en opzoek naar een vrouw. Een boek vol humor en zelfspot, maar ook een boek dat resulteert in meer begrip voor anderen.
It’s Kind of a Funny Story door Ned Vizzini
De boekrecensie die ik schreef over It’s Kind of a Funny Story is volgens mij het eerste, of één van de eerste artikelen die ik schreef op mijn blog. Die boekrecensie is dus niet om over naar huis te schrijven, maar het boek zelf wel. It’s Kind of a Funny Story gaat over Craig, een vijftienjarige jongeman die zwaar depressief is. Op een dag is hij zó depressief dat hij besluit om zelfmoord te plegen, maar in plaats daarvan meldt hij zich bij de spoedeisende hulp. Daar wordt hij opgenomen in de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis, waar hij vervolgens een klein weekje doorbrengt. Het boek gaat over dit weekje, over het herstel van Craig en over de mensen die hij leert kennen, waarvan er veel een beetje vreemd zijn. Ondanks dat dit een boek vol humor is en alle personages een soort van karikaturen zijn, geeft het (denk ik) wel een helder beeld van hoe het er op de psychiatrische afdeling aan toe gaat. Daardoor is het niet alleen een hilarisch boek, maar ook een interessant en aangrijpend boek. Ook van dit boek is een film, maar die vond ik persoonlijk wat minder. Wellicht omdat ik eerst het boek had gelezen. Een ander goed boek over mental health is The Shock of the Fall door Nathan Filer.
The Infernal Devices door Cassandra Clare
Een paar jaar geleden begon ik aan de boekenserie The Mortal Instruments. De eerste film van deze serie kwam op dat moment uit en die leek me zo gaaf, dat ik eerst de boeken wilde lezen alvorens de film te zien. Over het eerste boek was ik niet razend enthousiast, maar na het uit te hebben gelezen wilde ik wel héél graag weten hoe het verder ging. Zo kwam het dat ik uiteindelijk de hele serie (zes boeken) las, maar met ieder boek begon ik de serie meer te waarderen en uiteindelijk werd ik toch een fan. (De film viel echter zwaar tegen). Je begrijpt, toen ik de serie uit had viel ik in een zwart gat en ik besloot om The Infernal Devices te gaan lezen, de prequel van The Mortal Instruments. Ik had weinig verwachtingen van deze serie vanwege mijn trage start met The Mortal Instruments, maar was wel heel nieuwsgierig geworden door de referenties in The Mortal Instruments naar de personages uit The Infernal Devices (volg je het nog?).
Vorige maand begon ik aan deze serie en vanaf pagina één was ik hooked. Deze serie is echt tienmaal beter dan The Mortal Instruments en het eerste boek (Clockwork Angel) was echt het beste Young Adult boek dat ik las sinds Harry Potter. Nou OK, sinds The Hunger Games. Momenteel ben ik met het derde en laatste deel van de serie bezig (Clockwork Princess), maar ik weet nu al dat ik de nieuwste serie van Cassandra Clare (The Dark Artifices) sowieso wil gaan lezen. Terwijl ik na het lezen van The Mortal Instruments eigenlijk had besloten om dat niet te doen. Lady Midnight staat nu dus hoog op mijn verlanglijstje!
The Infernal Devices is een young adult fantasyserie die zich afspeelt in de wereld van de Shadowhunters. Een menselijk volk dat magische, evangelische krachten heeft waarmee het de rest van de wereld moet beschermen van demonen. OK, laat maar, dit klinkt heel suf. Hierbij de synopsis van het eerste boek, die is wat overtuigender:
The year is 1878. Tessa Gray descends into London’s dark supernatural underworld in search of her missing brother. She soon discovers that her only allies are the demon-slaying Shadowhunters—including Will and Jem, the mysterious boys she is attracted to. Soon they find themselves up against the Pandemonium Club, a secret organization of vampires, demons, warlocks, and humans. Equipped with a magical army of unstoppable clockwork creatures, the Club is out to rule the British Empire, and only Tessa and her allies can stop them…
Welke boeken ga jij deze meivakantie lezen? En heb jij nog tips? Welk boek moet ik écht lezen dit voorjaar?
Alle boeken in dit artikel zijn uiteraard te bestellen op Bol.com, zowel in het Engels als Nederlands, als paperback, hardcover, Ebook of audiobook.
Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.
17 comments
Eleanor & Park vond ik ook een super leuk boek en the infernal devices serie zijn mijn meest favoriete boeken ooit! Its kind of a funny story wil ik ook nog een keer lezen. ik heb wel de film gezien namelijk.
xx
Oehhh je deelt allemaal leuke boeken die ik wil lezen hihi! Ik vind eleanor en park echt heel erg leuk. Ik ben echt heel erg benieuwd naar its not a funny store en the rosie project. <3
Liefs! Evelien
Eind mei ga ik op vakantie en ik wilde nog een leuk boek meenemen voor aan het strand, en ik denk dat ik it’s kind of a funny story ga halen na het lezen van dit artikel. :)
Leuk Daisy! Ben benieuwd wat je ervan vindt!
Het boek The Rosie Project lijkt me erg interessant om te lezen! :)
Oeh thanks voor de tips! Ik heb boekentips nodig voor mijn reisjes de aankomende periode, dus ben hier heel blij mee :D! Liefs.x
The rosie project staat al een tijdje op mijn to-read lijstje alleen ik heb het zo druk dat ik weinig aan lezen toe kom de laatste tijd… Volgende week gelukkig vakantie!
Hahaha… ik denk dat dat alleen op gaat voor schoolgaande mensen. Meivakantie of niet, die week verschilt niets van elke andere week :). Dus.. dat betekent helaas niet dat ik ineens tijd heb om te lezen. Ik heb nu nog een boek liggen van de bieb, maar hij pakt me niet echt. Hij moet volgende week vrijdag terug en ik probeer telkens weer wat pagina’s te lezen. Ik wil het toch nog een kans geven. Aan de andere kant is dat juist weer zonde van mijn tijd, als ik net zo goed een ander boek kan lezen.
Haha helemaal waar Sheila. Hier ook geen vakantie, maar op zijn minste en Koningsdag, dat is in ieder geval wat he. ;) Hmm.. ja, ik heb pas geleden ook besloten dat als ik een boek niets vind, ik het ook niet verder ga lezen. Eerst wilde ik boeken altijd wel per se uitlezen, maar het is precies wat je zegt: zonde van je tijd. Er zijn gewoon zóveel betere boeken waar je dan beter je tijd aan kunt besteden!
Ik ken alleen the rosie project, Wild lijkt me ook een goed boek!
Ik ken geen enkele boek uit dit lijstje, maar sinds een tijdje vind ik boeken lezen echt geweldig! Ik ga deze blogpost dus zeker opslagen, want er staan heel wat leuke boeken tussen! :)
Ja, boeken lezen is echt één van de fijnste dingen die er zijn! Ben benieuwd wat je van deze boeken vindt als je ze gaat lezen! ^^
Eleanor & Park en Wild staan bij mij ook nog op mijn ’te lezen lijstje’! Zelf wil ik het Rosie Effect ook eens lezen. Genoeg leuke boeken!
The Rosie Effect heb ik ook gelezen, maar die vond ik een beetje langdradig. Wellicht doordat ik té hoge verwachtingen had na The Rosie Project. Maar al met al is het wel een leuk boek omdat je toch gewoon wilt weten hoe het verder gaat met Don en Rosie, haha!
Over The Rosie Project heb ik al veel goeds gehoord, dus die wil ik zeker gaan lezen!
Leuk dat je in het Engels leest!
Ik ken geen enkele boek behalve Wild maar ik heb alleen de film gezien.
Momenteel lees ik Hollow City, het tweede deel van Miss Peregrine’s Peculiar Children. Best leuke boeken! Wel speciaal.
Ja, ik vind het toch het prettigst om boeken in hun originele taal te lezen! (: De Miss Peregrine’s serie wil ik ook graag nog lezen, veel goede dingen over gehoord!