Ayurveda | 5x Tips om chronische stress te verminderen!

by Charelle
ayurveda_stress_spanning

De Ayurveda beschouwt chronische stress en spanning als een ontregeling van het zenuwstelsel. Om weer ontspanning in ons leven te brengen is het belangrijk ons Vata dosha eens onder de loep te nemen en ons zenuwstelstel te versterken. In dit artikel vind je vijf tips om chronische spanning te verminderen!

Volgens de Ayurveda zijn spanning en stress het gevolg van een verstoring in ons zenuwstelsel. Het zenuwstelsel wordt in de Ayurveda gelinkt aan het Vata dosha, dat wordt gekenmerkt door lucht en vluchtigheid. In andere woorden, bij spanning en stress zijn je dosha’s uit balans en overheerst Vata. Het reduceren van Vata en het opnieuw in balans brengen van de dosha’s staat dus centraal bij een Ayurvedische behandeling van stress.

Stress kan echter alleen behandeld worden als de oorzaak van de stress wordt weggenomen. Pas dan kunnen Ayurvedische kruiden in combinatie met een Ayurvedisch dieet verbetering teweeg brengen en dragen ze bij aan een blijvende ontspanning.

De meest voorkomende oorzaken van chronische spanning zijn: gebrek aan slaap, te laat naar bed gaan, gebrek aan routine, het overslaan van maaltijden, ongezond voedsel, koude dranken, rauwe en koude gerechten, caffeïne, overwerken, uitputting, extreme cardio, elektrische apparaten, smartphones, teveel praten, teveel sociale activiteiten, post-trauma, grote levensveranderingen (verhuizing, scheiding, baanverandering), rouw en verlies en bijwerkingen van medicatie.

Probeer dus te identificeren wat jouw chronische stress veroorzaakt en kijk hoe je daar verandering in kunt brengen. Een goede manier om hier achter te komen is om je los te maken van je gedachten en emoties en er van een afstandje naar te kijken. Meditatie en mindfulness zijn goede manieren om dit te doen, net zoals hulp van een therapeut of het bijhouden van een dagboek.

Tegelijkertijd kun je aan de slag met deze vijf Ayurvedische tips om stress te verminderen!

1. Routine, routine, routine

Innerlijke balans begint met routine. Routines brengen rust en duidelijkheid, waardoor je dagelijks minder keuzes hoeft te maken en weet waar je aan toe bent. Een vaste bedtijd, vroeg opstaan, drie maaltijden per dag, vaste werktijden en regelmatige me-time momenten zijn een goed begin.

2. Outer order, inner peace

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet één van de meest opgeruimde mensen ben: mijn bureau ligt permanent bezaaid met papieren, brillen, pennen, bonnetjes, folders, boeken, knipsels, snoeren, haarspeldjes, markeerstiften, notitieblokjes en random dingen zoals koektrommels, zoutvaatjes, schoenpoets, zeep en < insert infinite list >. Máár het is eeuwenoude waarheid dat opgeruimdheid rust brengt. Dat wil niet zeggen dat we nu massaal moeten gaan declutteren, minimaliseren en Marie Kondo moeten bellen, maar het betekent wel dat het misschien tijd is voor een grote schoonmaak, een ritje naar de kringloop, of het herorganiseren van de administratie. Maak daar dus wat tijd voor vrij.

3. Maak een wandeling

Jaaaa! Mijn lievelingstip. Volgens mij is er geen enkel artikel met tips waarin ik jullie niet aanraad om te wandelen, maar ik noem het dan ook niet voor niets magic walks. Ook binnen de Ayurveda is wandelen magisch, omdat het zowel lichaam als geest helpt om te herstellen en tot rust te komen. Op een zachtaardige, maar krachtige manier. Het gaat hierbij niet alleen om de beweging zelf, maar ook om het feit dat je door te wandelen een pauze neemt van  de dagelijkse sleur. Wandelen geeft ruimte en stelt je brein in staat om prikkels en gedachten te verwerken en een plekje te geven. Een wandeling hoeft niet vermoeiend, lang of ingewikkeld te zijn. Een rustig wandelingetje van 10-30 minuten door de buurt verricht al wonderen. Integreer je wandeling dus in je routine voor een optimale werking.

4. Eet warm, kruidig en smeuïg

Spanning is een Vata aandoening en om Vata te herstellen is het belangrijk om veel gezonde vetten tot je te nemen. Eet ook zoveel mogelijk warm en voeg helende kruiden toe zoals kaneel en gember. Andere goede gerechten voor Vata zijn: warme havermout, boekweitpap, quinoa, soep, groente stoofpotjes, wokgerechten en curries. Vermijd rauw voedsel, koude maaltijden en koude drankjes, kies in plaats daarvan voor kruidenthee of lauw water.

5. Een warm bad met gember

Een warm bad is hét recept bij chronische spanning en stress. Het brengt het zenuwstelstel tot rust, herstelt de emoties en creëert kalmte. Voor extra effect voeg je een handje met plakjes gember en een handje baking soda toe aan je bad.

Klik hier voor nóg 5 Ayurvedische tips bij chronische stress!

Heb jij last van chronische spanning? Of weet je dat het altijd op de loer ligt? Wat zijn jouw gouden tips om weer tot rust te komen? Laat het weten in de comments!

Lees ook: 4x Tips voor nieuwe inspiratie en creatieve ideeën!

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

13 comments

Anne 16 februari 2017 - 10:21

Stuk voor stuk goeie tips, dankjewel!

Reply
Bianca Schrijft 16 februari 2017 - 10:28

Het is heerlijk om alles op orden te krijgen. Bij mij ging het de goede kant weer op, rustiger en dergelijke. Nu ik reïntegreer heb ik het gevoel weer languit op straat te liggen. :( Het is zo moeilijk om een goede balans te vinden, zeker als je omgeving gewent is dat jij de klaagpaal bent en jezelf andermans stress, etc als een spons opneemt.

Reply
Marieke | Bluebell Forest 16 februari 2017 - 10:55

Wat een goede tips, dankjewel! Ik hou ook echt heel erg van wandelen, dan neem ik mijn camera mee en kan ik helemaal opgaan in mijn omgeving. Helaas doe ik het echt niet vaak genoeg… Gember in bad kende ik nog helemaal niet! Dat ga ik een keertje proberen ;)

Reply
Malou | Blonde Blossom 19 februari 2017 - 17:56

Heel erg fijne en niet cliché tips! Dat is ook altijd handig, als je er écht wat mee kunt. Wandelen vind ik ontzettend ontspannend, maar ik doe het helaas wel te weinig. En het eten is ook echt een goed idee! Malou x

Reply
Charel 20 februari 2017 - 16:06

Hele mooie tips!

Reply
Lilian 20 februari 2017 - 22:06

Wat een goede tips. Ik moet inderdaad ook vaker wandelen, helemaal nu het weer iets beter wordt. Routine ben ik heel erg goed in, zou echt niet weten wat ik zonder moest.

Reply
Mylene 21 februari 2017 - 10:59

Ik merk wel dat ik heel snel stress kan hebben als ik bijvoorbeeld een drukke week heb gehad of als er iets is gebeurd waardoor ik me niet meer kan focussen op één ding. Ik merk dat routine dan wel erg goed is voor me en naar buiten gaan ook. Dus dat laatste ga ik zo maar weer eens doen :)

Reply
Claire 21 februari 2017 - 18:21

Wat een goeie tips! Ik merk dat ik het moeilijk vind om een ritme te vinden dus ik ga maar eens aan de slag met een routine. En ahhh ik hou van kruidig eten. Lekkere currys enzo. Leuk geschreven ook!

Reply
Anneke 22 februari 2017 - 23:47

De eerste 4 puntjes worden hier zoveel mogelijk toegepast en ze helpen echt wel ;)
Puntje 5 niet, wegens geen bad. En daar moet heel dringend verandering in komen vind ik dan :)

Reply
Ayurveda | Nóg 5 Ayurvedische tips bij chronische spanning en stress! 24 februari 2017 - 07:05

[…] mijn artikel van vorige week lees je waarom Ayurveda chronische stress en spanning beschouwt als een aandoening aan het […]

Reply
Kim 24 februari 2017 - 21:59

Oh my, ik las jouw stress lijstje en dacht: ik doe alles! Oh oh. Komt dat ooit goed? Haha.

Reply
Amethist | Het kristal voor inzicht, hoogsensitiviteit en zelfvertrouwen 13 maart 2017 - 16:03

[…] Lees ook: Ayurveda | 5x Tips om chronische stress te verminderen! […]

Reply
Yoga | Waarom ik weer aan de slag ging met yoga en hoe dat ging! 9 oktober 2017 - 12:13

[…] Lees ook: Ayurveda | 5x Tips om chronische stress te verminderen! […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.